Considerat a fi cea mai cunoscută operă arhitectonică din India, Taj Mahal a fost inclus pe lista cu cele șapte minuni ale lumii moderne, fiind în prezent una dintre cele mai cunoscute construcții din lume.
În continuare îți vom dezvălui 15 lucruri foarte interesante despre Taj Mahal.
Cine a construit Taj Mahal și alte curiozități despre celebrul monument
- Taj Mahal este un complex care se întinde pe o suprafață de aproximativ 18 hectare. Este alcătuit din celebrul mausoleu din marmură albă, o piscină reflectorizantă și grădini luxuriante, plus alte câteva clădiri.
- Cunoscut și sub numele de Palatul lui Taj, templul se află în orașul istoric Agra, fiind cel mai grandios monument de pe teritoriul Indiei. În Aurangabad există un monument identic cu Taj Mahal, care se numește Bibi Ka Maqbara (n.n. – Mormântul Doamnei). Acesta a fost construit din ordinul împăratului mogul Aurangzeb, între anii 1668 și 1669, în memoria soției sale, Dilras Banu Begum.
- Se spune că Taj Mahal a fost construit din dragoste. În anul 1631, Shah Jahan, al cincilea împărat mogul, a dat ordin pentru ridicarea complexului după dispariția soției sale, Mumtaz Mahal, care a murit la nașterea celui de-al 14-lea copil. Atât de distrus de durere era împăratul, încât a ordonat ridicarea complexului ca o dovadă a faptului că-și iubea soția nespus de mult. Templul adăpostește mormântul lui Mumtaz Mahal.
- Pentru a proteja cripta lui Mumtaz Mahal, arhitectul-șef a înclinat ușor turnurile mausoleului, astfel încât acestea să cadă departe de restul complexului Taj Mahal. Astfel, se împiedica o potențială distrugere a mormântului defunctei soții a împăratului Shah Jahan.
- Se spune că împăratul mogul Shah Jahan ar fi cheltuit la vremea respectivă aproximativ 32 de milioane de rupii pentru a construi complexul de la Taj Mahal. Potrivit specialiștilor, calculată la valoarea de astăzi, această sumă ar fi echivalentul a aproape un miliard de dolari.
- Legenda spune că, după finalizarea construcției, împăratul Shah Jahan a dat ordin să i se taie mâna dreaptă a arhitectului principal, turcul Ustad Issa, pentru ca acesta să nu mai poată proiecta vreodată un palat precum Taj Mahal.
- Pentru construirea Taj Mahal a fost nevoie de peste 20.000 de muncitori și de materiale de construcții, care au fost aduse din locuri îndepărtate, precum China și Peninsula Arabă, folosindu-se circa 1.000 de elefanți. Lucrările au durat 16 ani, iar complexul a fost finalizat în 1648.
- Clădirea principală a Taj Mahal, mausoleul, este considerată o adevărată capodoperă a construcţiei simetrice. Excepție fac mormintele lui Shah Jahan și a soției acestuia. Astfel, cenotaful (mormântul) lui Mumtaz este situat exact în centrul criptei templului funerar, în timp ce mormântul împăratului, care a fost depus în mausoleu în 1666, a fost amplasat spre vest, dând astfel un echilibru artistic palatului. De asemenea, mormântul lui Shah este mai mare decât cel al lui Mumtaz, potrivit unei tradiții indiene, care spune că mormântul bărbatului trebuie să fie mai mare decât cel al femeii.
- Palatul este decorat cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia și perle din Oceanul Indian. Pe timp de zi, zidurile Taj Mahal par să aibă culori diferite. Dimineața mausoleul apare roz, seara devine alb, iar noaptea, la lumina lunii, zidurile par aurii.
- Cupola principală a mausoleului a fost construită în formă de lacrimă. Conform arhitectului Issa, aceasta ar fi fost lacrima lui Allah. Arhitectul turc Issa a avut-o ca principal ajutor pe cea mai mare fiică a lui Shah Jahan, pe care o chema Jahanar. Căsătoria acesteia se încheiase din considerente politice, iar în timpul perioadei în care au colaborat, între cei doi s-a născut o frumoasă poveste de dragoste.
- Odată cu trecerea anilor au apărut îngrijorări legate de integritatea structurală a monumentului. În secolul al XX-lea, topografii au constatat semne de degradare structurală, care au apărut odată cu secarea treptată a râului Yamuna din apropiere. Oamenii de știință au observat că, începând cu anul 1980 și până în prezent, unul dintre minarete a suferit o erodare de aproape patru centimetri.
- În fața mausoleului se afla o grădină formată din 60 de straturi de flori. În timpul ocupației Imperiului Britanic, acestea au fost înlocuite cu gazon, deoarece englezii doreau să dea senzația unei grădini britanice tradiționale.
- În anul 1857, atunci când o rebeliune amenința dominația englezilor în India, soldații staționați în apropiere au primit ordin să scoată cât mai multe dintre pietrele prețioase care erau încastrate în zidurile Taj Mahalului.
- În timpul celui de-al Doilea Război Mondial și al conflictelor dintre India și Pakistan din secolul al XX-lea, guvernul indian și populația din Agra au depus eforturi mari pentru a proteja Taj Mahalul. Arheologii au descoperit numeroase schele din bambus extinse, care ascundeau structura în fața atacului bombardierelor. În loc să se vadă mausoleul, piloții avioanelor nu vedeau altceva decât o grămadă de bambus.
- Taj Mahal atrage anual între 2 și 4 milioane de turiști, peste 200.000 dintre aceștia fiind stăini. Cei mai mulți turiști vizitează mausoleul în lunile octombrie, noiembrie și februarie. Mașinile și autobuzele nu au voie să se apropie la mai puțin de 500 de metri, deoarece monumentul a început să capete o nuanță de galben din cauza poluării.
Daniel9090 • 20.01.2024, 09:34
Arhitectura sa amintește de elemente ale arhitecturii islamice și persane, adăugând un aspect religios și cultura