Obsesia de a fi bronzat – tanorexia
Multe femei şi tineri între 15 şi 40 de ani au această obsesie: să aibă pielea arămie şi să fie mereu bronzaţi. Pentru asta, evident, recurg la solarele artificiale. Aceste aparate inventate în anii 80 de americani sunt interzise în multe ţări din lume, din pricina efectelor lor negative legate de incidenţa cancerului de piele.
Tanorexicii au mereu impresia că pielea lor este albă şi se duc la solar sau se expun la soare mult prea des. Explicaţia e legată şi de un alt fenomen: soarele stimulează producţia de melatonină (pigmentul care colorează pielea) iar acest fenomen eliberează endorfine. Aceştia sunt hormoni care provoacă o stare de bine şi care calmează durerea, aproape ca un drog. Deci, se crează o stare de dependenţă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a clasificat aparatele cu raze UV drept cancerigene în 2012, fiindcă utilizarea lor creşte riscul de melanom cu 20%, după cum afirmă specialiştii.
Bronzomanii, cum mai sunt denumiţi tanorexicii, nu se mulţumesc cu soarele din timpul sezonului estival, ci vor să fie bronzaţi continuu. Atunci se expun mereu la soare, indiferent de anotimp, apelând, evident la cabinele UV.
O imagine proastă despre sine
Aceşti manaci suferă de dismorfie (percepţie deformată asupra propriului corp), fiindcă nu sunt niciodată mulţumiţi de pielea lor, care li se pare prea pală. Exact cum anorexicele se cred grase.
Ceea ce nu ştiu aceşti oameni este că pielea “îşi aminteşte” vreme de 20-25 de ani de excesul de radiaţii la care a fost supusă şi se poate “răzbuna” mai târziu sub forma cancerului de piele.
Bronzatul artificial nu aduce niciun beneficiu organismului, cum afirmă profesioniştii în bronzare. Aportul de vitamina D nu are nicio legătură cu expunerea la razele UV.
Cum se tratează tanorexia
E nevoie de un tratament pe mai multe planuri: psihoterapie, tratament medicamentos care să rezolve anxietatea, depresia şi tulburările obsesional-compulsive.
În Franţa senatorii au votat împotriva cabinelor de bronzare
Deşi guvernul nu este de acord, senatorii francezi au votat recent interzicerea cabinelor de bronzare. Legea nu va putea fi aplicată decât după ce va fi validată de Adunarea Naţională.
Australia a aprobat legea deja din ianuarie 2015, iar Brazilia din 2009.