Aromă de vin fiert. Globuri uriașe. Candelabre din flori. Ursuleți albi de pluș pe sănii ce alunecă pe clădiri. Căluți albi, mitici. Inimi aurii. Crengi de brazi. Copaci albi stilizați. Totul pe fondul unor clădiri care ar fi fost superbe și fără aceste decorațiuni.
Acesta este Strasbourgul în luna decembrie, numit, de altfel, și Capitala Crăciunului!
Piața tradițională de Crăciun de la Strasbourg este cea mai veche din Europa, datând din 1570. Anul acesta se deschide pe 22 noiembrie.
Orașul din nord-estul Franței, situat foarte aproape de granița cu Germania, este de poveste în luna decembrie. Bătrânele sale case colorate, cu bârnele de lemn decorate de sărbătoare, îl transformă într-un loc magic. De magie însă, nu te poți bucura în liniște, străzile orașului fiind pline de turiști în perioada sărbătorilor de iarnă.
Ca să descoperi Strasbourgul, nu ai nevoie de cine știe ce planificare. De la Catedrală, pur și simplu te plimbi de pe o străduță pe alta. Nu trebuie să ratezi Palatul Rohan, pitoreasca Piață Gutenberg și cartierul Petite France, aflat în patrimoniul UNESCO.
Tensiunea care a cupris Franța după seria de atentate din ultimii ani, dintre care unul a avut loc chiar în Piața de Crăciun de la Strasbourg, în decembrie 2018, nu te apasă, dar se simte. La intrarea în Catedrală trebuie să prezinți interiorul genții și ești scanat de militari înarmați cu mitraliere, o imagine pe care o întâlnești peste tot acum pe străzile marilor orașe franceze.
Pe Drumul vinului alsacian
Dar Strasbourgul e doar cel mai important, nu singurul punct de atracție pe harta Alsaciei. Regiunea, care de-a lungul istoriei a aparținut ba Germaniei, ba Franței, are o strălucire aparte, dată de amprenta germană a clădirilor pe care s-a suprapus eleganța detaliilor specifice francezilor.
E bine, măcar pentru o excursie de o zi, să o iei pe Drumul vinului alb alsacian și să treci prin Ribeauvillé, Riquewihr, Kaysersberg, Eguisheim, considerate cele mai frumoase sate din Franța. Sunt la distanță de 5-10 kilometri unul de altul și toate sunt parcă desprinse din cărțile fraților Grimm.
Din traseu nu poate lipsi Colmarul, al doilea oraș important al regiunii. Centrul vechi și, mai ales, Mica Veneție sunt atât de perfecte, încât par create de niște scenariști ingenioși drept decoruri pentru filme romantice.
Cum ajungi în Alsacia
Pentru a vizita Alsacia fără a-ți da peste cap bugetul, există trei variante. Poți să zbori low cost din România spre Basel, Karlsruhe sau Stuttgart. La Stuttgart zboară Blue Air din București și Sibiu. De la aeoportul german ai de mers 150 de kilometri până la Strasbourg.
La aeroportul Karlsruhe/Baden-Baden, de unde sunt doar 60 de kilometri până la Strasbourg, zboară Wizz Air din Sibiu și, mai nou, și din Timișoara.
La Basel ajungi tot cu Wizz Air din București, Cluj și, de la finalul lui martie, și din Sibiu.
Aeroportul din Basel aparține jumătate Franței, jumătate Elveției. Și mai e și doar la câțiva kilometri de Germania. După ce treceți de controlul pașapoartelor/buletinelor, o iei fie spre Franța, fie spre Elveția.
Pentru că trebuie să închiriezi o mașină pentru a explora zona, e foarte important să o iei din partea franceză, unde prețurile pot fi de trei ori mai mici.
De la aeroport până la Strasbourg sunt 130 de kilometri pe autostradă. Pe A35 nu se plătește, un lucru de remarcat când e vorba de o autostradă din Franța.
Inedit: Piața de Crăciun a Strasbourgului, și la New York
Americanii nu trebuie să facă anul acesta o excursie în Franța pentru a vizita Piața de Crăciun din Strasbourg. Orașele principale ale Alsaciei au decis să facă o replică a acesteia la New York, unde va fi inaugurată pe 6 decembrie, în Parcul Bowling Green, cel mai vechi al orașului american. 30 de căsuțe de lemn tradiționale vor fi aduse din Alsacia, pentru a le vinde americanilor produsele zonei, incluzând vinul fiert, foie gras-ul și tartele flambate.
Pont: vizitează și Europa Park
Dacă ajungi în zonă, mai ales dacă ești însoțit de copii, rezervă o zi și pentru Parcului de distracții Europa Park. Îl vei găsi decorat de sărbătoare și majoritatea atracțiilor funcționează, mai puțin cele care implică apa.
Europa Park este la Rust, în Germania, la doar 55 de kilometri de Strasbourg.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 13