Cuprins:
Târguri de Crăciun din România
Perioada sărbătorilor de iarnă este una dintre cele mai frumoase și mai așteptate din an, iar evenimentele dedicate Crăciunului sunt și ele foarte îndrăgite. Târgurile de Crăciun din România, ca și cele din alte țări, sunt evenimente festive foarte apreciate, organizate în majoritatea orașelor mari. Aceste târguri sunt o combinație de tradiții locale, atmosferă de sărbătoare și oportunități de socializare.
Majoritatea târgurilor includ programe de divertisment, cum ar fi concerte de colinde, spectacole de teatru pentru copii, dar și căsuțe sau tarabe cu produse și alimente tradiționale, decorațiuni și obiecte artizanale. Vizitatorii pot savura băuturi calde precum vin fiert cu scorțișoară, ceaiuri aromate, cidru cald sau ciocolată caldă. De asemenea, se servesc mâncăruri de sezon, precum castane coapte, langoși, mici sau diverse preparate la grătar.
În multe locuri există patinoare, carusele sau zone speciale pentru fotografii tematice.
Aceste târguri sunt locuri ideale pentru a intra în spiritul sărbătorilor, a descoperi tradițiile românești și a petrece timp alături de familie și prieteni.
Târguri de Crăciun din București
În București, nu este doar un singur târg de Crăciun, ci mai multe, în diverse zone ale Capitalei, astfel că atât bucureștenii, cât și turiștii, au posibilitatea de a alege sau de a experimenta în mai multe locuri magia sărbătorilor de iarnă.
Târgul de Crăciun din Piața Constituției
Târgul de Crăciun din Piața Constituției are loc în perioada 29 noiembrie – 26 decembrie 2024. Situat chiar în fața Palatului Parlamentului, târgul oferă o atmosferă festivă cu lumini impresionante, decorațiuni și activități variate pentru toate vârstele.
Vizitatorii vor găsi două zone dedicate melodiilor de iarnă, una tradițională și una urbană. Pe aceste scene vor fi organizate în fiecare weekend concerte. Printre artiștii care vor cânta se numără Loredana, Nicole Cherry, Lidia Buble, Fuego, Alina Eremia, Iris și alții.
Vizitatorii vor putea cumpăra produse tradiționale, cadouri lucrate manual și suveniruri din căsuțele expozanților. Roata panoramică, caruselul, dar și Casa lui Moș Crăciun vor fi deschise în fiecare zi. Micuții pot participa la ateliere educative.
Casa lui Moș Crăciun, devenită o tradiție apreciată și îndrăgită de publicul Târgului de Crăciun București, indiferent de vârstă, surprinde, an de an, prin decorul de basm (cu interior pictat manual) și prin întâlnirile pline de emoție pe care le prilejuiește – cu Moșul și cu elfii acestuia. Aici, cei mici sunt așteptați zilnic, cu părinți și bunici, pentru a descoperi „Magia scrisorilor de Crăciun”, programul fiind: luni-vineri (12:00 – 14:00 / 17:00 – 22:00); sâmbătă-duminică (10:00 – 13:00 / 17:00 – 22:00).
Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei
Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei – West Side Christmas Market – este unul care devine tot mai iubit printre bucureșteni și nu numai.
Cu mic, cu mare, vizitatorii se pot bucura de un patinoar generos, de 600 de metri pătrați, de carusel sau de roata panoramică înaltă de 33 de metri.
Copiii sunt așteptați la Căsuța Spiridușilor sau la cea a lui Moș Crăciun, vor putea participa la ateliere și pot experimenta drumul renilor spre casa lui Moș Crăciun din Laponia, cu ajutorul echipamentelor de realitate virtuală. Cei mai îndemânatici dintre copii se pot înscrie la probe pentru a câștiga jucării de pluș gigantice, cu tematică de Crăciun.
Târgul de Crăciun de la Opera Comică pentru Copii
Poveste de Crăciun, târgul organizat în curtea Operei Comice pentru Copii din București a fost primul care s-a deschis în capitală, pe 15 noiembrie. Acesta este la cea de-a IX-a ediție. Se va închide pe 29 decembrie.
Copiii, dar și adulții pot participa la o serie de ateliere și activități distractive. Micuții sunt așteptați și în Atelierele Spiridușilor, unde pot realiza decorațiuni de Crăciun, modela figurine din turtă dulce și confecționa coronițelor tradiționale.
De anul acesta sunt disponibile și noi atracții, pe lângă cele consacrate:
- Zborul cu Sania lui Moș Crăciun
- Tunelul Timpului : O incursiune captivantă prin istoria României, ghidată chiar de Regina Maria și Regele Ferdinand.
- Grota lui Grinch
- Liftul Magic
- Patinoarul Copiilor
- Caruselul Jucăriilor
- Roata Magică
- Curtea Renilor
- Scena Colindătorilor
- Magazinul lui Moș Crăciun
Târgul de Crăciun din Laminor Winter Wonderland
Târgul de Crăciun Laminor Winter Wonderland se deschide vineri, 29 noiembrie, la Hala Laminor din Sectorul 3 și va rămâne deschis până pe 5 ianuarie 2025. Vizitatorii vor putea participa zilnic la ateliere creative pentru copii, vor avea ocazia să-l întâlnească pe Moș Crăciun și să asiste la concerte susținute de artiști renumiți.
Atmosfera feerică a târgului va transforma Hala Laminor într-un adevărat tărâm al sărbătorilor de iarnă.
Află mai multe despre târgurile de Crăciun din București și programul lor.
Târgul de Crăciun din Sibiu
Sibiul concurează cu alte mari orașe din Europa în ceea ce privește târgurile de Crăciun. Târgul de Crăciun din Sibiu, situat în Piața Mare, este faimos pentru spiritul său autentic și pentru instalațiile luminoase. Aici vei găsi atât produse românești, cât și specialități europene.
Vizitatorii se pot bucura de concerte și o gamă variată de activități pentru familii.
Târgul de Crăciun din Sibiu a devenit un eveniment de neratat în fiecare an, iar ediția 2024, intitulată „Christmas Unboxed”, se anunță a fi una impresionantă și plină de surprize. Desfășurându-se între 15 noiembrie și 5 ianuarie 2025, acest târg transformă din nou Sibiu în „Capitala Crăciunului”, atrăgând vizitatori din întreaga țară și din străinătate. Ediția din acest an vine cu o formulă nouă și captivantă, extinzând experiențele în mai multe locuri din oraș.
Află mai multe despre târgul de Crăciun din Sibiu.
Târgul de Crăciun din Craiova
Târgul de Crăciun de la Craiova a fost clasat de European Best Destination ca fiind al doilea cel mai frumos târg de Crăciun din Europa.
Tema târgului de anul acesta de la Craiova este „Frumoasa și bestia”, iar evenimentul se desfășoară între 15 noiembrie 2024 și 5 ianuarie 2025. Anul acesta, organizatorii îi învită pe doritori să vadă sania și liftul lui Moș Crăciun, să se întâlnească cu Frumoasa și Bestia și să exploreze căsuțele inspirate din filmele SF! De la gusturi tradiționale românești, la decoruri magice, se anunță un târg plin de surprize.
Zonele în care se desfășoară în acest an Târgul de Crăciun 2024 din Craiova sunt: Piața Mihai Viteazul, zona Doljana, strada Theodor Aman, Piața Frații Buzești și esplanada Teatrului Național Marin Sorescu – Piața William Shakespeare.
În satul lui Moș Crăciun sunt pregătite multe atracţii: colaci pe gheaţă, roller coaster, căsuţe cu bunătăți și suveniruri, carusele, instalații.
În Piaţa Frații Buzeşti, puteți asista la scena naşterii Domnului, la Doljana vă întâmpină decorurile inspirate din Star Wars, iar în Piaţa Mihai Viteazul puteți vedea dansând Frumoasa şi Bestia, fiind prima oară în România când personajele capătă viaţă cu ajutorul luminilor şi inteligenţei artificiale.
Află mai multe despre târgul de Crăciun din Craiova.
Târgul de Crăciun de la Oradea
Între 29 noiembrie și 26 decembrie, Târgul de Crăciun 2024 de la Oradea își deschide porțile în Piața Unirii și Piața Ferdinand. Acesta așteaptă vizitatorii cu spectacole de colinde, cu bunătăți și dulciuri, concerte, roata panoramică, distracție pentru cei mici, cadouri pentru cei dragi și multe alte surprise. Moș Crăciun îi va aștepta de asemenea pe cei mici și mari deopotrivă în fiecare seară de la ora 19.30 – 21.30.
Piața Ferdinand din Oradea va fi zona de distracție pentru cei mari și mici. În fața Teatrului de Stat, se află un patinoar, iar în spatele Teatrului – alte atracții printre care și o mini roată-carusel. Cei mici vor avea parte de distracție și pe strada Vasile Alecsandri, unde îi așteaptă trenulețul lui Moș Crăciun și o caleașcă fermecată, pentru plimbări de poveste. Atelierul de pictură pe lut are și el loc de cinste în târg, lângă căsuța lui Moș Crăciun.
Târgul de Crăciun din Timișoara
Târgul de Crăciun Timișoara, care atrage anual zeci de mii de vizitatori, va avea loc în perioada 30 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025.
Evenimentul se va desfășura în trei piețe din Cetate: Piața Victoriei, Piața Libertății și Piața Sf. Gheorghe.
Locuitorii Timișoarei, dar și cei care vor vizita orașul în perioada sărbătorilor de iarnă, vor svea parte de o mulțime de surprize. Aproape o sută de căsuțe vor fi pe toate străduțele din centrul orașului. Vizitatorii vor găsi de la preparate tradiționale făcute în casă – brânzeturi, mezeluri, plăcinte, clătite – până la cadouri, decorațiuni, haine sau diverse obiecte lucrate manual.
Trenulețul îi va purta pe copii, părinți și bunici într-un tur al celor trei piețe principale din centrul orașului. De asemenea, vor fi prezente căsuțe unde se vor găsi preparate tradiționale de casă, cadouri, decorațiuni, articole vestimentare și obiecte lucrate manual. De asemenea, nu va lipsi o zonă specială de gastronomie cu produse preparate pe loc! De la cârnați la fripturi, la mici, sarmale și tot felul de tochituri.
Serile vor fi animate de concerte și momente artistice.
Descoperă mai multe despre Târgul de Crăciun de la Timișoara.
Târgul de Crăciun din Brașov
Brașovul organizează târgul de Crăciun între 29 noiembrie 2024 și 7 ianuarie 2025 în Piața Sfatului.
Atracția principală va fi pomul de Crăciun, care va străluci în Piaţa Sfatului din Braşov. Acesta are aproape 30 de metri şi este cel mai înalt brad natural care va fi împodobit în centrul unui oraş din România
Potrivit organizatorilor, anul acesta târgul vine cu o noutate – căsuțe de lemn complet noi, cu un design modern și practic, menite să pună în valoare produsele participanților.
Pe lângă căsuțele cu cârnați, fripturi și tot felul de bunătăți dulci, Brașovul se pregătește și de iluminatul special de pe străzi. Anul acesta, orașul va fi împodobit cu aproximativ 1,3 milioane de beculețe.
Pe lângă Piața Sfatului, care va găzdui și Târgul de Crăciun Brașov 2024, anul acesta, și Aleea de sub Tâmpa devine un punct de atracție. Aici, copiii vor avea la dispoziție mai multe modele de decorațiuni formate din sute de luminițe care vor crea momente feerice pentru cei mici.
Târgul de Crăciun din Iași
Din 30 noiembrie și Iașiul devine gazda unor evenimente speciale în cadrul Târgului de Crăciun 2024 care se va desfășura pe mai multe tronsoane, între Bd. Ștefan cel Mare – Piața Unirii – Str. Lăpușneanu.
Căsuțele de lemn cu diferite produse, Orăşelul Copiilor şi o roată gigantică vor anima zonele destinate târgului de Sărbători.
Târgul va fi deschis până în data de 5 ianuarie, timp în care ieșenii, dar și vizitatorii se vor bucura de o mulțime de surprize.
Târgul de Crăciun din Cluj Napoca
Târgul de Crăciun din Cluj este deschis în perioada 22 noiembrie -1 ianuarie.
Peste 50 de căsuțe cu preparate tradiționale românești, dulciuri, dar și tot felul de decorațiuni specifice Crăciunului sunt la Târgul de Crăciun din Piața Unirii din Cluj-Napoca.
De la turtă dulce la cozonaci, de la brânzeturi la produse tradiționale din carne. De la burgeri la cârnați vienezi, toate astfel de preparate vor fi gătite în târgul din Piața Unirii. Tot acolo, vizitatorii vor avea un brad de 20 de metri, care anul acesta a fost donat de către o familie din comuna Feleacu. Nu va lipsi o roată panoramică pentru cele mai bune poze de la înălțime, un patinoar, dar și multe decorațiuni specifice Sărbătorilor.
Conform organizatorilor, de departe una dintre cele mai impresionante atracții de anul acesta este roata panoramică cu un spectacol de lumini unic în România, care va oferi o priveliște de poveste asupra târgului.
Căsuța lui Moș Crăciun nu lipsește nici în acest an și îl va găzdui și pe Moș Nicolae.
Surse foto – Târgul de Crăciun Craiova, Targul de Craciun Oradea, Târgul de Crăciun Cluj-Napoca, Târgul de Crăciun din Iași, Târgul de Crăciun din Brașov, Târgul de Crăciun din Timișoara, Târgul de Crăciun Sibiu, Târgul de Crăciun București, West Side Christmas Market, Laminor Arena, Opera Comică pentru Copii.