Cuprins:
Te-ai întrebat vreodată de unde provin numele țărilor sau cum au ajuns, oare, America, Bolivia, Columbia ori Israel să se numească astfel?
Studii recente arată că multe dintre cele 195 de state suverane și independente existente la ora actuală în lume au fost denumite după numele unor persoane importante, iar în cele ce urmează ți le vom prezenta pe cele mai interesante și mai surprinzătoare dintre acestea.
America (Statele Unite ale Americii) – Amerigo Vespucci
Numele „America” vine de la exploratorul de origine italiană Amerigo Vespucci ale cărui călătorii spre vest l-au convins mai degrabă că există un nou continent decât marginea de est a Indiei. Martin Waldseemüller, un cartograf german care a realizat prima hartă a lumii noi în 1507, a numit continentul american „America” după Vespucci. Practic, numele America provine de la versiunea latină feminizată a prenumelui lui Vespucci.
- Află și cine a descoperit America
Bolivia – Simon Bolivar
Țara situată în America de Sud este denumită după Simon Bolivar, unul dintre cei mai importanți conducători revoluționari din secolul al XVIII-lea. Bolivar a eliberat jumătate din America de Sud de sub stăpânirea monarhiei spaniole. El a participat la întemeierea Gran Columbia, o națiune formată din coloniile spaniole eliberate. Țara s-a numit apoi Peru de Sus, iar o adunare de lideri ai cetățenilor acestei țări a votat pentru independență în 1825 și a denumit noul stat Bolivia. Bolívar a avut o contribuție decisivă la obținerea independenței actualelor Bolivia, Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Panama.
Venezuela (parțial) – Simon Bolivar
Denumirea oficială a Venezuelei este Republica Bolivariană Venezuela începând cu 1999. Fostul președinte Hugo Chavez a insistat pentru schimbarea denumirii în timpul redactării constituției din acel an. Președintele de stânga s-a văzut ca un revoluționar și oponent al imperialismului în toată America Latină – în ochii lui, moștenitorul natural al lui Bolivar.
Columbia – Cristofor Columb
Numele Columbiei provine de la numele de familie al celebrului explorator genovez Cristofor Columb, deși acesta nu a pus niciodată piciorul în această țară. Numele Columbia a fost dat pentru prima dată de Francisco de Miranda, un revoluționar care a încercat să răstoarne dominația colonială spaniolă la sfârșitul secolului al XVIII-lea, începutul secolului al XIX-lea în America Latină. Acest nume a fost adoptat oficial pentru prima dată sub numele de Republica Columbia în 1819. A suferit o serie de schimbări în prima jumătate a secolului al XIX-lea și a devenit Regatul Unit al Statelor din Columbia (1863). Trei ani mai târziu avea să primească denumirea pe care o are și în prezent: Republica Columbia.
Israel – Israel
Numele modern Israel nu se referă la o singură persoană, însă rădăcinile sale provin de la patriarhul biblic Iacov. După ce acesta s-a luptat cu un bărbat (deseori interpretat ca fiind un înger în tradiția iudaică) în Geneza 32, el a fost redenumit Israel ca titlu de onoare. Numele a fost aplicat evreilor în general („israeliții”) și a servit drept nume pentru Regatul istoric al Israelului. Înainte de declarația de independență a Israelului modern, semnată în 1948, sioniștii au ales numele Israel deoarece spuneau că se potrivește cel mai bine statului pe care doreau să-l întemeieze.
Insulele Seychelles – Jean Moreau de Séchelles
Această țară care este formată din 115 insule situate în Oceanul Indian și-a câștigat independența de Marea Britanie în 1976. Înainte de stăpânirea colonială britanică, acest stat era, de fapt, controlat de Franța și fusese denumit după numele lui Jean Moreau de Séchelles, care era ministrul finanțelor în timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea (secolul al XVIII-lea). Interesant este faptul că politicianul francez nu a vizitat niciodată paradisul său omonim.
El Salvador – Iisus Hristos
El Salvador a fost denumit după numele Mântuitorului Iisus Hristos. Această țară a fost botezată oficial „Provincia De Nuestro Señor Jesus Cristo, El Salvador Del Mundo”, care înseamnă „Provincia Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul Lumii”. Se întâmpla în anul 1524, atunci când cuceritorul spaniol Pedro de Alvarado invada acest teritoriu. Numele ușor greoi a fost scurtat mai târziu în El Salvador sau „Mântuitorul”.
Santa Lucia – Sfânta Lucia
Santa Lucia este o țară insulară situată în arhipelagul Caraibe, între Martinica și Barbados. Este singura țară din lume care a fost denumită după o femeie, iar acea femeie era Sfânta Lucia din Siracuza, o martiră creștină care a fost ucisă în timpul persecuției dioclețiene din anul 304 d.Hr. Nu este clar ce coloniști europeni au denumit insula după Sfânta Lucia din Siracuza, dar cel mai adesea este atribuită francezilor.
Insulele Mauritius – Prințul Maurice van Nassau
Insulele Mauritius au avut de-a lungul timpului mai multe denumiri. Prima dată a fost denumită Dina Robin de către marinarii arabi, în anul 975 d.Hr. Apoi s-a numit Cirne și Mascarenes, acesta din urmă fiind un nume dat de marinarii portughezi. În sfârșit, a fost botezată Mauritius, în 1598, de către marinarii olandezi după numele prințului Maurice van Nassau, care era conducătorul de atunci al Republicii Olandeze.
Filipine – Filip al II-lea al Spaniei
Filipine a avut mai multe nume de-a lungul istoriei, iar actuala denumire datează din anul 1543. Exploratorul spaniol Ruy López de Villalobos a numit două insule – Leyte și Samar – în onoarea regelui Filip al II-lea al Spaniei, prințul de atunci al Asturiei, în timpul expediției din acesl an. La început, numele se referea doar la aceste două insule, însă în cele din urmă a fost folosit pentru a face referire la toate insulele din arhipelag și s-a transformat în Filipine.