Cuprins:
Stelele Michelin sunt acordate restaurantelor, ca un semn distinctiv, în urma unor atente evaluări. Ele reprezintă o insignă de onoare, o distincție a excelenței în arta culinară, indiferent că vorbim despre o singură stea Michelin sau de 3 stele Michelin, punctul cel mai înalt al evaluării.
Cum se acordă stele Michelin unui restaurant
Când auzim de locații ce au primit distincția deja stele Michelin, este important de știut că restaurantul pune la dispoziție servicii și preparate culinare de cea mai bună calitate. O locație primește această calificare pe baza experienței culinare complete, ce are la bază un meniu unic într-o bucătărie excepțională.
Restaurantele primesc această distincție în urma unei evaluări riguroase realizate de inspectori dedicați. Aceste locații sunt stabilite pentru a primi stea Michelin deoarece propun în fața publicului nuanțe ale excelenței în arta culinară, standard înalte ce nu pot fi comparate.
O stea Michelin oferită unui restaurant
Restaurantul este considerat „foarte bun în categoria sa”. Meniul are la bază ingrediente de calitate, gătite atent la un standard constant ridicat.
Două stele Michelin oferite unui restaurant
Restaurantul are la bază o bucătărie cu preparate impecabile, rețete pregătite într-un mod inedit și unic.
Trei stele Michelin oferite unui restaurant
Restaurantul cu trei stele Michelin reprezintă o experiență inedită. De la locație, servire, ingrediente, rețete, totul aici este impecabil. Restaurantul servește mâncăruri distincte care sunt executate la perfecție.
Inspectorii Michelin sunt complet anonimi și trebuie să împărtășească o pasiune pentru mâncare, dar și un ochi critic și atent la detalii.
Inspectorilor le este interzis să vorbească cu jurnaliștii și sunt încurajați să își păstreze secretă linia de muncă chiar și față de membrii familiei. Atunci când un inspector vizitează un restaurant, el sau ea scrie un raport cuprinzător despre experiența culinară, în centrul atenției fiind calitatea mâncării servite în farfurie.
După vizita în restaurant, inspectorii scriu un raport complet în care detaliază experiența din interior și au în vedere elemente precum:
- Calitatea preparatelor;
- Calitatea ingredientelor și proveniența lor;
- Tehnicile de gătit folosite de chef, dar și respectarea standardelor culinare;
- Creativitatea din farfurie;
- Capacitatea de a transforma un preparat culinar într-o experiență inedită, completă.
Înainte de primirea primei stele Michelin, restaurantul primește patru vizite naționale. Ulterior, a doua stea Michelin este acordată după 10 vizite efectuate de către inspectorii naționali, iar cea de-a treia stea Michelin este acordată numai după controlul inopinant și detaliat al inspectorilor internaționali.
Ce țări au restaurante cu 3 stele Michelin
În lume, în mai multe țări sunt localuri care au primit distincții importante, și anume trei stele Michelin. Sunt restaurante de fine dining coordoante de cei mai buni chefi din lume, care oferă experinețe culinare inedite și de neuitat.
Pe lista Michelin Guide se află 146 de restaurante cu 3 stele Michelin, iar cele mai multe se regăsesc astfel:
Franța are peste 20 de restaurante ce au primit 3 stele Michelin. Aici vei găsi locațiile unor bucătari celebri în întreaga lume precum: Alain Passard, Alain Ducasse, Guy Savoy sau Eric Frechon.
De asemenea, în Franța vei găsi locațiile celebrului Yannick Alleno, singurul bucătar care deține două restaurante cu 3 stele Michelin din Franța.
Și în SUA vei găsi peste 12 restaurante cu 3 stele Michelin, iar unul dintre ele este deja recunoscut drept cel mai bun din întreaga lume, respectiv Eleven Madison Park din New York.
În Germania se regăsesc mai mult de 10 restaurante cu 3 stele Michelin, însă cele mai multe dintre ele se află în zone rurale, departe de agitația orașelor mari. Restaurantul Schwarzwaldstube este cel mai longeviv restaurant cu 3 stele Michelin din țară, fiind condus de Harald Wohlfahrt.
Și în China se regăsesc 10 restaurante cu 3 stele Michelin, iar aici două îi aparțin aceluiași Joel Robuchon, respectiv LAtelier de Joel Robuchon din Hong Kong și Robuchon au Dome din Macao.
Și în Italia, restaurantul Le Calandre primește 3 stele Michelin de 20 de ani, după fiecare vizită a insepectorilor. Aici se găsește în meniu carne de cerb în crustă de pâine, dar și croissant de legume cu mirodenii în foaie de nap și anghinare.
În Belgia, restaurantul cu trei stele Michelin, Hof van Cleve, este recunoscut datorită bucătăriei spectaculoase, acolo unde cele mai bune ingrediente se regăsesc în preparate de calitate și specialități nemaiîntâlnite. Aici se regăsesc preparate precum: stridie cu arome de măr, shiso și sudachi, cu miel Greffeuille, dar și o experință culinară unică precum: varză creață cu parmezan, pătrunjel, orez roșu cu măr și castraveți cu avocado.
În Danemarca, s-a regăsit până acum restaurantul Noma cu 3 stele Michelin. Restaurantul deschis încă din anul 2003 anunță că în anul 2024 se va reinventa și, începând cu anul 2025, se va transforma într-un laborator gigant al mâncării. Aproximativ 100 de persoane din interiorul restaurantului, de la bucătari până la proprietari, vor pleca într-o aventură în Kyoto, Japonia, pentru a învăța dintr-o cultură diferită și pentru a privi lucrurile dintr-o altă perspectivă.
În Copenhaga este unul dintre cele mai neobișnuite restaurante cu 3 stele Michelin, restaurantul Geranium. Acesta este situat la etajul 8 al stadionului Național de fotbal din Copenhaga și oferă unele dintre cele mai spectaculoase vederi panoramice, dar și tehnici de gătit inovative și preparate ce au la bază ingrediente organice în rețete fine și echilibrate.
Pe lângă acestea, și în Spania, Madrid, restaurantul DriverXo a primite 3 stele Michelin, dar și restaurantul La Pegola din Roma, Italia a primit aceeasi distincție.
Sursă info: guide.michelin.com
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Cele mai bune 10 hoteluri din lume, potrivit călătorilor