Cuprins:
În articolul de astăzi îți vom spune ce este un sit de Patrimoniu Mondial UNESCO, ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a face parte din patrimoniu și care sunt țările cu cele mai multe sit-uri UNESCO.
Ce este Patrimoniul Mondial UNESCO?
Noţiunea de patrimoniu s-a extins considerabil în ultimele decenii. Astfel, pe lângă ansamblul bunurilor culturale transmise din generație în generație, care au o valoare universală excepţională, patrimoniul mondial cuprinde şi totalitatea celor mai importante sit-uri naturale.
Acestea sunt importante din punctul de vedere al biodiversităţii, al fenomenelor fizice sau proceselor geologice ori al superlativului estetic al peisajului, vestigii culturale subacvatice, precum şi expresii cultural-artistice orale, tradiţii, ritualuri, meşteşuguri tradiţionale, moştenite din antichitate, care merită să fie promovate şi conservate.
Locurile au o semnificație aparte, o importanță istorică, precum și caracteristici unice. De altfel, acestea sunt și criteriile riguroase prin care „bunurile culturale și naturale” pot fi selectate de UNESCO pentru a fi adăugate pe „harta lumii”.
Asemenea altor organizații internaționale, UNESCO a organizat diferite forme de regionalism pentru descentralizarea activităților sale. La 21 noiembrie 1974 au fost stabilite cinci regiuni: Africa, statele arabe, Asia și Pacific, Europa, respectiv America de Nord, America Latină și Caraibe.
Țările care doresc să fie incluse în patrimoniul UNESO sunt înregistrate pe o listă provizorie, care include elementele pentru care statul parte a depus un dosar de nominalizare la UNESCO înainte de fi acceptat. Practic, este un fel de anticameră pe lista Patrimoniului Mondial.
Ce este un sit de Patrimoniu Mondial UNESCO?
Un sit, fie acesta cultural sau natural, este denumit sit de Patrimoniu Mondial UNESCO atunci când este listat de această organizație ca având o semnificație culturală sau fizică deosebită. Pentru a fi selectat, un astfel de sit trebuie să fie un reper unic, identificabil din punct de vedere geografic și istoric.
În fiecare an, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO poate include sit-uri pe listă, iar selecția se bazează pe zece criterii: primele șase pentru patrimoniul cultural, iar următoarele patru pentru patrimoniul natural.
Astfel, pentru ca un sit cultural să facă parte din Patrimoniul Mondial UNESCO trebuie să îndeplinescă o serie de criterii, și anume:
- reprezintă o capodoperă a genului creativ uman;
- prezintă un schimb important de valori umane, pe o perioadă de timp sau într-o zonă culturală a lumii, cu privire la evoluțiile arhitecturii sau tehnologiei, artelor monumentale, urbanismului sau amenajării peisajului;
- semnifică o mărturie unică despre o tradiție culturală a unei civilizații;
- este un exemplu remarcabil de ansamblu arhitectural sau tehnologic sau peisaj care ilustrează o etapă semnificativă din istoria omenirii;
- este un exemplu remarcabil de așezare umană tradițională sau de interacțiune cu mediul.
- este asociat cu tradiții, obiceiuri, idei, convingeri și lucrări de importanță universală.
În același timp, pentru ca un sit natural să fie inclus în Patrimoniul UNESCO există câteva condiții care trebuie respectate, după cum urmează:
- conține fenomene naturale superlative sau zone de o frumusețe naturală excepțională;
- dispune de dovezi remarcabile care atestă etapele majore ale evoluției Pământului;
- este un exemplu remarcabil de procese ecologice și biologice în desfășurare în evoluția și dezvoltarea comunităților terestre și maritime de plante și animale.
- conține cele mai importante habitate naturale pentru conservarea diversității biologice.
Care sunt țările cu cele mai multe situri de Patrimoniu Mondial UNESCO?
În momentul de față există la nivel mondial 1.155 de sit-uri patrimoniale în 167 de țări. Astfel, 802 dintre acestea sunt culturale, 197 sunt naturale, în timp ce 32 sunt proprietăți mixte, adică reprezintă atât patrimonii culturare, cât și naturale, notează site-ul WeForum.org.
Europa domină clasamentul țărilor cu cele mai multe sit-uri UNESCO, în timp ce Italia ocupă prima poziție pe Bătrânul Continent, cu 58 de sit-uri dintr-un total de 226 de situri. În total, există 15 țări cu peste 20 de sit-uri UNESCO.
Din totalul de 58 de situri de care dispune Italia, 53 sunt culturale și 5 naturale. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt Colosseum-ul din Roma, porticurile și aleile adăpostite din Bologna, centrele istorice din Siena, Florența și Napoli, orașul Veneția, Piazza del Duomo din Pisa, orașul Verona, Santa Maria delle Grazie, care conţine „Cina cea de taină” de Leonardo da Vinci din Milano.
Iată cum se prezintă top 10 al țărilor cu cele mai multe sit-uri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO:
1. ITALIA 58 de situri
2. China 56
3. Germania 51
4. Spania 49
5. Franța 49
6. India 40
7. Mexic 35
8. Marea Britanie 33
9. Rusia 30
10. Iran 26
Vezi şi patrimoniul UNESCO din România!