Țările cu cele mai multe zile libere 

Te-ai întrebat vreodată câte zile de concediu primesc în fiecare an oamenii din alte țări? Sau cât timp își pot lua concediu de maternitate proaspetele mame?

3 țări sunt la egalitate în ceea ce privește cele mai multe zile libere. Cambodgia, Iran și Vietnam au fiecare câte 27 de zile de sărbători legale în fiecare an. Cu toate acestea, dintre cele trei țări, doar lucrătorii din Cambodgia sunt plătiți pentru toate zilele de sărbători legale.

Ce țară are cele mai multe zile de concediu și sărbători legale în fiecare an?

Bahrainul oferă 49 de zile libere plătite, între concediul anual plătit și sărbătorile legale.

În România, din 15 zile libere legale în tot anul 2022, conform Codului Muncii, doar 9 au picat în timpul săptămânii. 6 din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală conform calendarului pică în weekend. Așadar, salariații care au un program de lucru de luni până vineri s-au putut bucura în 2022 doar de 9 zile libere legale. Durata minimă a concediului de odihnă anual în România este de 20 de zile lucrătoare. Salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare. Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru categoriile de salariați se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil și va fi de cel puțin 3 zile lucrătoare.

Cum încearcă jandarmii din Dosarul „10 August 2018” să scape de acuzații. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile îl acuză pe procurorul care a deschis ancheta că a participat la protest
Recomandări
Cum încearcă jandarmii din Dosarul „10 August 2018” să scape de acuzații. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile îl acuză pe procurorul care a deschis ancheta că a participat la protest

Care țară are cele mai multe concedii medicale?

8 țări nu au un număr maxim de zile de concediu medical pe care lucrătorii le pot lua. Acestea sunt: Andora, China, Iran, Monaco, Mongolia, Rusia, Slovenia și Tunisia.

Ce țară are cel mai mult concediu de maternitate?

Franța și Spania oferă cele mai multe concedii de maternitate combinate, cu 1.204 zile.

Mamele letone pot beneficia de 658 de zile de concediu de maternitate plătit.

Spania oferă un concediu combinat de 1.107 zile pentru noii tați. Letonia oferă cele mai multe zile de paternitate plătite, cu 556.

Topul țărilor cu cele mai multe zile libere 

  • Kuweit – 43 de zile libere
  • Cambodia – 42 de zile libere
  • Georgia  – 39 de zile libere
  • Austria – 38 de zile libere
  • Suedia – 36  de zile libere
  • Islanda – 36 de zile libere
  • Brazilia – 35 de zile libere
  • Danemarca – 34 de zile libere
  • Finlanda – 34 de zile libere
  • Spania – 34 de zile libere
  • Egipt – 34 de zile libere
  • Polonia – 33 de zile libere
  • Italia – 32 de zile libere
  • Rusia – 32 de zile libere
  • Franța – 31 de zile libere
  • Portugalia – 31 de zile libere
  • Noua Zeelandă – 31 de zile libere
  • Belgia – 30 de zile libere
  • Australia – 30 de zile libere
  • Germania – 29 de zile libere
  • Irlanda – 29 de zile libere
  • Regatul Unit – 28 de zile libere
  • Norvegia – 27 de zile libere
  • Olanda – 27 de zile libere
  • India – 27 de zile libere
  • Turcia – 26,5 de zile libere
  • Grecia – 26 de zile libere
  • Elveția – 20+ de zile libere
  • Canada – 19 zile libere
  • Israel – 19 zile libere
  • Singapore – 18 zile libere
  • China – 16 zile libere
Paradoxul energetic românesc: vara cumpărăm energie la prețuri foarte mari, iarna exportăm la valori de trei ori mai mici. Care sunt cauzele
Recomandări
Paradoxul energetic românesc: vara cumpărăm energie la prețuri foarte mari, iarna exportăm la valori de trei ori mai mici. Care sunt cauzele

Kuweit

Lucrătorii din Kuweit au dreptul la cele mai multe zile de concediu plătit din lume. Ei au dreptul la 30 de zile de concediu pe an, atunci când lucrează o săptămână de 5 zile. 

De asemenea, lucrătorii beneficiază de 13 zile de sărbători legale plătite, ceea ce face ca numărul total de zile de concediu plătit să ajungă la 43. 

În plus, după 2 ani neîntrerupți de muncă la același angajator, lucrătorii au dreptul la 21 de zile suplimentare de concediu plătit pentru a efectua ritualurile Haj, în cazul în care este prima dată când fac acest lucru.

Cambodgia

Cambodgia ocupă locul al doilea pe listă, cu 42 de zile de concediu plătit. Lucrătorii din Cambodgia beneficiază de 27 de zile de sărbători legale plătite pe tot parcursul anului. 

Pe lângă acestea, toți lucrătorii primesc un minim de 15 zile de concediu, ceea ce aduce concediul plătit minim la 42 de zile în fiecare an. 

Numărul de zile de concediu crește apoi în funcție de vechime, cu o zi de concediu suplimentară pentru fiecare 3 ani de muncă neîntreruptă.

Austria

Austria ocupă locul al patrulea pe listă, angajații din această țară primind treisprezece zile de sărbători legale plătite și alte douăzeci și cinci de zile de concediu anual. Cu toate acestea, există numeroase condiții care pot face ca un angajat să primească mai multe zile de concediu. 

Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981
Recomandări
Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981

Angajații cu peste douăzeci și cinci de ani de experiență profesională, de exemplu, primesc treizeci de zile libere în fiecare an. Alți angajați care primesc zile suplimentare sunt cei care au munci obositoare în timpul nopții. 

Persoanele care lucrează în zilele de sărbători legale primesc zile de concediu suplimentare sau dublul salariului zilnic.

Siria

Siria ocupă locul opt pe listă, cu un minim de 37 de zile de concediu plătit. Toți angajații au dreptul la 13 zile de sărbători legale. După un an de muncă neîntreruptă, toți lucrătorii au dreptul la 24 de zile suplimentare de concediu plătit. Numărul de zile de concediu crește până când lucrătorul ajunge fie la 10 ani de angajare, fie la vârsta de 50 de ani, moment în care are dreptul la 30 de zile de concediu.

Franța

Franța ocupă locul 14 în acest top și are un standard de 36 de zile de concediu plătit. Cu toate acestea, există unele excepții care permit lucrătorilor să acumuleze un număr semnificativ de zile de concediu. 

De asemenea, muncitorii au dreptul de a lua încă treizeci de zile suplimentare de concediu în fiecare an. Cele treizeci de zile includ sâmbetele, deși sâmbăta nu este socotită ca fiind o sărbătoare, ceea ce face ca vacanța să aibă în total cinci săptămâni lucrătoare. 

Angajații care au ales să lucreze mai mult de treizeci și cinci de ore pe săptămână primesc douăzeci și două de zile suplimentare de reducere a timpului de lucru. 

Numărul maxim de ore de lucru pe săptămână este de treizeci și nouă de ore. Lucrătorii care depășesc această limită sunt compensați monetar, în loc să primească zile de concediu suplimentare. 

Se adaugă o zi de concediu suplimentar pentru fiecare trei zile de concediu anual luate în afara lunilor de vară. 

Prin urmare, este posibil ca angajații din unele organizații să ajungă să aibă un total de 9,5 săptămâni de concediu plătit. În plus față de aceste săptămâni de concediu, toți lucrătorii din Franța au dreptul la unsprezece zile de sărbători legale plătite în fiecare an.

Zilele de vacanță în alte țări

În țările în care sărbătorile legale sunt legate de date calendaristice, cum e și cazul României, acestea se pot „pierde” dacă cad într-o sâmbătă sau duminică, ceea ce duce la un număr mai mic de zile de concediu pe an, în funcție de ziua în care cade sărbătoarea. 

Alte țări, pe de altă parte, mută zilele de sărbătoare care cad duminica și sâmbăta în cea mai apropiată zi de luni sau vineri. 

Pe lângă zilele de concediu menționate mai sus, în majoritatea țărilor sunt recunoscute și alte beneficii de concediu plătit, cum ar fi concediul medical și concediul pentru creșterea copilului.

Țările care nu oferă zile libere plătite sau oferă foarte puține

SUA – nicio zi liberă

În ciuda faptului că este cea mai mare economie din lume, SUA nu oferă profesioniștilor săi nicio zi liberă atunci când vine vorba de concediu plătit. 

Acest lucru înseamnă că este la discreția angajatorilor cât concediu acordă echipelor lor – iar 1 din 4 americani nu beneficiază de concediu plătit.

Concediul anual nu este singurul domeniu în care SUA se află pe ultimul loc în clasamentul mondial. Statele Unite sunt, de asemenea, incredibil de stricte în ceea ce privește concediul de maternitate; proaspetele mame își pot lua până la 12 săptămâni de concediu, dar acest timp nu este plătit.

Canada – 19 zile

19 zile nu sună prea rău, până când te gândești că această cifră include și sărbătorile legale. Profesioniștilor canadieni li se oferă, de fapt, 10 zile de concediu anual plătit pe an, plus nouă sărbători legale, inclusiv Ziua Canadei în iulie și Ziua Recunoștinței (iar Ziua Recunoștinței nu este o sărbătoare garantată în unele provincii).

Acestea fiind spuse, structura concediului anual din Canada îi recompensează pe angajați pentru loialitatea lor. Dacă cineva a lucrat pentru aceeași companie timp de cinci ani consecutivi, dreptul său la concediu crește la 21 de zile. 

După 10 ani de vechime, acesta urcă apoi la patru săptămâni.

Japonia – 25 de zile

La fel ca și Canada, Japonia subvenționează dreptul legal la concediu anual cu timp liber pentru festivitățile naționale și regionale.

Angajații japonezi beneficiază de 10 zile de concediu plătit pe an, la care se adaugă alte 15 zile de sărbători legale. Personalul de rang înalt poate fi recompensat pentru performanțele sale cu timp liber suplimentar, până la un maxim de 20 de zile pe an.

Dar, deși profesioniștii primesc o alocare de concediu, nu li se garantează că îl vor lua. Una dintre cele mai mari preocupări în ceea ce privește practicile de lucru din Japonia este cultura prezenteismului. 

În 2019, guvernul a făcut chiar obligatoriu ca angajatorii să se asigure că angajații își iau cel puțin cinci zile libere în fiecare an, pentru a reduce stresul, problemele de sănătate mintală și epuizarea ca urmare a suprasolicitării.

Sursa foto: 123rf.com

 Ce este Uniunea Europeană. Care sunt țările care fac parte din UE

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Raed Arafat avertizează: ”Sfătuim populaţia, mai ales cei care au dezactivat RO-Alert, să-l reactiveze în telefoane”
Știrileprotv.ro
Raed Arafat avertizează: ”Sfătuim populaţia, mai ales cei care au dezactivat RO-Alert, să-l reactiveze în telefoane”
După 14 ani, Mădălin Ionescu spune adevărul despre plecarea cu mare scandal de la Antena 1! Detaliul făcut public de prezentator despre divorțul de fosta soție
Viva.ro
După 14 ani, Mădălin Ionescu spune adevărul despre plecarea cu mare scandal de la Antena 1! Detaliul făcut public de prezentator despre divorțul de fosta soție
Bunica Anca Țurcașiu, imagini duioase de la botezul nepoatei Zoe: „Patru generații”. Fiul și nora solistei și-au creștinat fetița în ultima zi de vară
Libertateapentrufemei.ro
Bunica Anca Țurcașiu, imagini duioase de la botezul nepoatei Zoe: „Patru generații”. Fiul și nora solistei și-au creștinat fetița în ultima zi de vară
Destinația preferată de români care ar putea rămâne goală în câțiva ani. Mulți au fost dezamăgiți: “M-am simțit furat la fiecare pas”
FANATIK.RO
Destinația preferată de români care ar putea rămâne goală în câțiva ani. Mulți au fost dezamăgiți: “M-am simțit furat la fiecare pas”
Simona Halep are un nou antrenor: „Este și a fost mereu alături de mine”
GSP.RO
Simona Halep are un nou antrenor: „Este și a fost mereu alături de mine”
Șefa ANM, prognoză meteo îngrijorătoare. Cum va fi vremea până la finalul lui septembrie: “Sper din suflet să nu se întâmple”
FANATIK.RO
Șefa ANM, prognoză meteo îngrijorătoare. Cum va fi vremea până la finalul lui septembrie: “Sper din suflet să nu se întâmple”
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Unica.ro
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Locul spectaculos unde turiştii au surprins primele peisaje de toamnă: "Nu mă aşteptam să fie aşa de frumos"
Observatornews.ro
Locul spectaculos unde turiştii au surprins primele peisaje de toamnă: "Nu mă aşteptam să fie aşa de frumos"
Horoscop 2 septembrie 2024. Fecioarele se încadrează foarte bine în atmosfera acestei zile, pentru că le invită la rigoare, ordine și disciplină
HOROSCOP
Horoscop 2 septembrie 2024. Fecioarele se încadrează foarte bine în atmosfera acestei zile, pentru că le invită la rigoare, ordine și disciplină

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI