Românii vor putea călători fără viză în SUA

Românii care doresc să călătorească în anumite țări pentru vacanțe sau în alte scopuri trebuie să obțină viză înainte de plecare. Fie că este vorba de destinații turistice mai cunoscute sau mai puțin cunoscute, este important ca cetățenii români să se informeze din timp cu privire la cerințele de viză și procedurile specifice fiecărei destinații. În unele cazuri, viza poate fi solicitată online, iar în altele este necesară obținerea acesteia de la ambasadele sau consulatele statelor respective.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a anunțat la începutul lunii octombrie 2024 că țara noastră îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver.

Programul Visa Waiver este un acord internațional care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în Statele Unite fără viză pentru perioade de până la 90 de zile.

Țările care fac parte din program sunt considerate de încredere din punct de vedere al securității și respectă anumite criterii, printre care cooperarea în privința securității frontierelor și a luptei împotriva terorismului.

Astfel, potrivit ambasadorului Andrei Muraru, cetățenii români ar putea circula în SUA fără viză cel mai probabil începând din prima parte a anului 2025.

Pașaportul românesc, cel mai puternic de până acum

România a înregistrat în anul 2024 și o altă reușită, pașaportul românesc ajungând să fie clasificat printre cele mai puternice din lume, pe locul 9 în clasamentul global. Acest lucru înseamnă că țara noastră a făcut un salt impresionant, de la locul 34 pe care ne situam în 2006, înainte de aderarea în Uniunea Europeană.

Prin urmare, în 2024, cetățenii români pot circula fără viză în mult mai multe state, mai exact în 171 de state, pașaportul românesc fiind cel mai puternic de până acum. Alături de România, pe locul 9 în clasamentul mondial se mai află Islanda, Cipru și Bulgaria.

Recomandări pentru românii care circulă în afara țării

Ministerul Afacerilor Externe din România recomandă românilor care circulă în afara granițelor să țină cont de câteva reguli generale și anume:

  • Respectați legislația locală, obiceiurile și tradițiile. Cetățenii români aflați în alte state sunt obligați să se supună legilor locale și pot fi trași la răspundere pentru încălcarea acestora, chiar dacă nu le cunosc.
  • Asigurați-vă că documentele de călătorie sunt valide și în stare bună.
  • Asigurați-vă că aveți suficiente resurse financiare pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră, dacă este cazul. Dacă călătoriți cu avionul, verificați ce obiecte pot fi transportate în bagajul de mână și evitați transportul bagajelor altor persoane, deoarece acestea pot conține produse interzise.
  • În cazul călătoriilor cu avionul sau trenul, consultați „Ghidul Drepturilor Pasagerilor UE”, care conține informații despre drepturile în caz de zboruri anulate, întârzieri sau pierderi de bagaje. Fiți atenți la bagajele dumneavoastră pe durata călătoriei cu trenul sau autobuzul.
  • Dacă călătoriți cu animale de companie, informați-vă despre documentele necesare pentru acestea.
  • Dacă vă aflați în zone izolate sau periculoase, înregistrați-vă la cea mai apropiată misiune diplomatică a României.
  • Evitați participarea la manifestații sau proteste și fiți atenți la siguranța bunurilor personale, cum ar fi documentele, biletele, banii și cardurile de credit, păstrându-le într-un loc sigur. Evitați zonele periculoase și documentați-vă cu un ghid al țării în care călătoriți.

Țările în care românii au nevoie de viză

Deși avem drept de călătorie în multe state, fără a fi nevoie de viză, pentru anumite țări, cetățenii români au nevoie de viză pentru a călători. Este important să verificați din timp cerințele de viză pentru destinația aleasă și să respectați condițiile impuse de autoritățile locale. Informații actualizate despre regimul de vize pot fi găsite pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Țările în care românii au nevoie de viză

Afganistan

Afganistanul este una dintre țările în care românii au nevoie de viză, iar aceasta poate fi obținută de la Ambasada Afganistanului în Polonia.

Pentru românii care călătoresc în scop turistic, viza are valabilitate o lună de zile, pentru o singură intrare. Viza de turism pentru români poate fi prelungită o singură data de către Oficiul Afgan pentru Turism din cadrul Ministerului Culturii şi Informaţiilor.

Și cei care dețin pașapoarte diplomatice au nevoie de viză pentru a călători în Afganistan și trebuie să o solocite cu cel puțin 15 zile înainte de data călătoriei.

Viza de tranzit în Afganistan are o valabilitate de 72 de ore pentru călătoriile cu avionul și 6 zile atunci când este vorba despre călătoriile terestre.

La sosirea în Afganistan, este obligatorie aplicarea ștampilei de intrare la frontieră. Fără această ștampilă, nu veți putea părăsi țara și riscați să fiți reținut de autoritățile locale. Pe Aeroportul Internațional din Kabul, după aplicarea ștampilei, trebuie să vă prezentați la ghișeul pentru confirmarea vizelor, unde trebuie să depuneți pașaportul ștampilat, două fotografii și un formular prin care se aprobă durata șederii, care poate fi uneori mai scurtă decât cea indicată în viză.

Africa de Sud

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a intra și pe teritoriul acestui stat. Totodată, intrarea în Africa de Sud este permisă cu pașaportul electronic, care trebuie să aibă o valabilitate de minimum 30 de zile de la data planificată a ieșirii de pe teritoriul Africii de Sus şi să dispună de cel puţin 2 file albe, pentru avize.

Extrasele de cont bancar utilizate pentru dovedirea mijloacelor financiare trebuie să fie certificate cu ştampila băncii emitente și însoțite de o scrisoare de confirmare a titularului, emisă de bancă.

Republica Africa Centrală

Românii au, de asemenea, nevoie de viză pentru a intra în Republica Centrafricană, iar viza se poate obține de la misiunile diplomatice ale acestei țări.

Vaccinarea împotriva febrei galbene este obligatorie, iar carnetul de vaccinări trebuie prezentat, la cerere, la sosirea în Republica Centrafricană.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă pentru întreaga durată a deplasării.

Angola

Și Angola se numără printre țările în care românii au nevoie de viză.

Cei care doresc informații despre viza pentru Angola pot fi obținute de la Ambasada Republicii Angola din Belgrad. Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin șase luni după expirarea vizei.

Conform legislației, cetățenii din 61 de țări, inclusiv din Uniunea Europeană, trebuie doar să prezinte dovezi de cazare și resurse financiare pentru a călători în Angola în scop turistic.

Pasagerii în tranzit prin Aeroportul „4 Februarie” din Luanda, pentru perioade mai mici de 24 de ore, sunt scutiți de viză.

Arabia Saudită

Românii au nevoie de viză și pentru a călători în Regatul Arabiei Saudite, iar valabilitatea pașaportului trebuie să fie de minimum 6 luni de la data intrării pe teritoriul Regatului Arabiei Saudite.

Pentru obținerea vizei turistice, cetățenii români se pot adresa Ambasadei Regatului Arabiei Saudite la București sau o pot solicita online prin intermediul portalului https://www.visitsaudi.com/en/travel-regulations. Totuși MAE avertizează că obținerea unei vize în scop turistic prin intermediul acestui portaș nu garantează intrarea în Regatul Arabiei Saudite

Australia

Australia este și ea una dintre țările în care românii au nevoie de viză de călătorie.

Așadar, cetățenii români care călătoresc în Australia, fie în scop turistic sau de afaceri, trebuie să solicite viza în prealabil, deoarece aceasta nu se eliberează la frontieră. Viza poate fi obținută online, prin sistemul eVisitor, fără taxe consulare, pentru sejururi de până la trei luni.

Dacă cererea de viză se depune direct la misiunea diplomatică trebuie achitată o taxă consulară. Informații se pot obține de la Ambasada Australiei la Atena, Republica Elenă, acreditată şi pentru România.

În caz de tranzit prin Australia, nu este necesară viza de tranzit dacă zborul spre altă destinație are o escală de maximum opt ore, iar pasagerul nu părăsește aeroportul.

Descoperă cele mai interesante curiozități despre Australia.

Azerbadjan

Pentru Azerbaidjan, cetățenii români au nevoie de viză, cu excepția posesorilor de pașapoarte diplomatice sau de serviciu. Viza poate fi obținută online, prin portalul ASAN VISA, sau de la Ambasada Azerbaidjanului la București.

Bahrain

Românii care călătoresc în Regatul Bahrain, în scop turistic, au nevoie de viză.

Viza se poate obține la sosirea pe Aeroportul Internaţional Bahrain (visa on arrival). Aceasta se eliberează după achitarea unei taxe, inclusiv pentru prima intrare sau prelungirea perioadei de şedere, dacă prelungirea este permisă.

Pașaportul trebuie să aibă o valabilitate de minimum 6 luni.

Bangladesh

Cetățenii români posesori de pașapoarte turistice și temporare au nevoie de viză pentru intrarea în Republica Populară Bangladesh. În anumite situații există posibilitatea obținerii vizei la sosirea în Bangladesh. Detalii suplimentare se pot obține de la Ambasada Republicii Populare Bangladesh la București.

Decizia de eliberare a vizelor la sosire (visa on arrival) este la discreția ofițerului de imigrare din Bangladesh și nu este garantată. Prin urmare, călătorii sunt încurajați să obțină vize în avans.

Vizele la sosire au o singură intrare, sunt valabile maximum 30 de zile și sunt disponibile, la sosirea pe Aeroportul Internațional Hazrat Shahjalal din Dhaka, pentru următoarele categorii de călători:

  • călătorii de origine din Bangladesh, soțul și copiii lor, pe baza unui certificat de cetățenie sau origine eliberat de guvernul Bangladesh;
  • cei care călătoresc în scop de afaceri, pe baza unei scrisori de invitație din partea companiei care invită, împreună cu un certificat de comercianți/investitori străini de la autoritățile din Bangladesh. Rețineți că firma care invită trebuie să informeze Direcția de Imigrare și Pașapoarte din Bangladesh înainte de călătorie;
  • în toate cazurile, călătorii trebuie să dețină un bilet dus-întors.

Benin

În Republica Benin, viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile, iar sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Viza poate fi obținută de la misiunile diplomatice ale acestui stat. Cea mai apropiată misiune diplomatică a Beninului este Ambasada Republicii Benin la Paris.

Autorităţile din Benin solicită cetăţenilor străini care sosesc pe teritoriul acestei ţări să facă dovada vaccinării împotriva febrei galbene.

Bhutan

Cetățenii români care călătoresc în Regatul Bhutan au nevoie de viză. Aceasta poate fi solicitată prin intermediul site-ului Departamentului pentru Imigrare https://visit.doi.gov.bt/. De asemenea, obținerea acesteia poate fi intermediată de către furnizorii de servicii turistice.

Pentru obținerea online este nevoie de:

  • copie a pașaportului, valabil cel puțin 6 luni de la data ieșirii din Bhutan;
  • fotografie recentă tip pașaport;
  • asigurare de călătorie valabilă pe întreaga perioadă a șederii în Bhutan

Bolivia

Cetățenii români, indferent de tipul de pașaport pe care îl au, au nevoie de viză de intrare, indiferent de scopul călătoriei.

De asemenea, este necesar ca pașaportul să aibă o valabilitate de cel puțin 6 luni din momentul intrării în acest stat, dar se recomandă ca valabilitatea documentului să fie cât mai mare.

Botswana

Pentru Botswana, informațiile despre viză pot fi obținute de la Ambasada Botswana în Regatul Unit, iar cetățenii români sunt sfătuiți să evite utilizarea pașapoartelor temporare, deoarece autoritățile locale nu permit intrarea pe baza acestora.

Burundi

Pentru a intra în Republica Burundi, românii au nevoie de viză. Vizele (de afaceri sau turistice) pot fi obținute la sosire pe aeroportul din Bujumbura, la orice punct de frontieră de intrare în Burundi sau la misiunile diplomatice ale Republicii Burundi în străinătate. Costul unei vize pentru o perioadă de o lună este de 90 de dolari americani, iar o viză de tranzit pentru 3 zile costă 40 de dolari.

Pentru a călători în Burundi, pașaportul dumneavoastră trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni după data de intrare în Burundi și să aibă cel puțin o pagină liberă.

De asemenea este necesară deținerea carnetului de vaccinuri împotriva febrei galbene.

Burkina Faso

Românii, posesori ai unui pașaport valabil, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Burkina Faso. Viza se acordă de către ambasadele și consulatele Republicii Burkina Faso.

Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni de la data depunerii cererii de viză.

Reprezentarea diplomatică și consulară a Republicii Burkina Faso în România este asigurată de Ambasada Republicii Burkina Faso la Bruxelles (Belgia).

Cambodgia

Cetățenii români care călătoresc în Regatul Cambodgiei trebuie să dețină o viză valabilă în pașaport. Pentru facilitarea obținerii vizelor de intrare, guvernul cambodgian a introdus sistemul electronic de acordare a vizelor e-VISA.

Cetățenii români care călătoresc în Regatul Cambodgiei trebuie să dețină un pașaport simplu electronic, pașaport simplu temporar, pașaport diplomatic sau pașaport de serviciu, a căror valabilitate să depășească cu cel puțin 6 luni data intrării pe teritoriul acestui stat. Intrarea în Regatul Cambodgiei va fi refuzată în cazul în care pașaportul nu are valabilitatea menționată, iar compania aeriană nu va permite îmbarcarea la bordul aeronavei.

Camerun

În Republica Camerun, viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple, paşapoarte de serviciu, oficiale şi diplomatice. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile, iar sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Reprezentarea diplomatică si consulară a Republicii Camerun în România este asigurată de Ambasada Republicii Camerun în Italia.

Republica Populară Chineză

Românii au nevoie de viză pentru a călători în Republica Populară Chineză, iar valabilitatea pașaportului trebuie să fie mai mare de 6 luni de la data intrării pe teritoriul statului.

Viza de intrare se obține de la misiunile diplomatice ale Republicii Populare Chineze din străinătate, cu excepția vizei de tranzit pentru anumite regiuni, cu valabilitate de 72, respectiv 144 ore, care se poate elibera și la frontieră.

Cetățenii români, deținătorii de pașaport simplu trebuie să depună cererea de viză la Centrul de Vize pentru Republica Populară Chineză din București.

Comore

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a călători în Comore. Viza se emite pe loc, la momentul intrării în țară.

Pașaportul trebuie să fie valabil pentru cel puțin 6 luni ulterior intrării pe teritoriul Insulelor Comore și să aibă cel puțin 2 pagini libere.

Pentru obținerea vizei de turism, este necesară prezentarea confirmării rezervării de cazare și dovada mijloacelor financiare pentru perioada de ședere.

Republica Congo

Pentru a călători în Republica Congo, pașaportul trebuie să aibă o valabilitate de cel puțin 1 an de la data intrării pe teritoriu acestui stat și să conțină minimum 4 pagini albe.

Vizele sunt eliberate doar de misiunile diplomatice ale Republicii Congo în străinătate. Durata vizei este între 15 și 91 de zile. Timpul de procesare a cererilor este de 7 zile pentru procedura normala și de 3 zile pentru procedura expres.

Informații despre obținerea vizei pentru Republica Congo pot fi obținute online pe site-ul ambasadelor congoleze.

Republica Democratică Congo

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a călători în Republica Democratică Congo. Vizele sunt eliberate doar de misiunile diplomatice ale Republicii Democratice Congo în străinătate.

Pașaportul trebuie să aibă o valabilitate de cel puțin 1 an de la data intrării pe teritoriu acestui stat și să conțină minimum 4 pagini albe. Deși deținerea în pașaport a unei ștampile de intrare în Rwanda sau Uganda nu ar trebui să împiedice românii să intre RDC, este posibil să întâmpine dificultăți la sosirea în RDC.

Republica Populară Democrată Coreeană

Pentru a călători în Republica Populară Democrată Coreeană este necesară obţinerea, în prealabil, a vizei de intrare/ieşire. Viza se acordă numai pe baza unei invitaţii oficiale adresate de o instituţie sau persoană fizică cu reşedinţa în R. P .D. Coreeană sau la solicitarea scrisă a unei instituţii din România.

Viza se poate obţine de la una din ambasadele sau agenţiile de turism nord-coreene din străinătate. Perioada de procesare a vizei este de minimum 10 zile.

Pentru informaţii suplimentare, recomandăm consultarea Ambasadei Republicii Populare Democrate Coreene în România.

Coasta de Fildeş

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Coasta de Fildeș.

Pentru detalii privind condițiile specifice pentru obținerea vizei, românii pot să contacteze Ambasada Republicii Coasta de Fildeș în Germania – acreditată și pentru România.

Egipt

Egipt face parte din țările în care românii au nevoie de viză.

Astfel, chiar și românii care călătoresc în Republica Arabă Egipt în scop turistic au nevoie de viză. Viza turistică se poate obţine la aeroport, contravaloarea colantului de viză fiind achitată pe loc, sau la sediul Ambasadei Republicii Arabe Egipt în România, costul acesteia fiind de aproximativ 25 USD.

Titularii de pașapoarte diplomatice și de serviciu sunt scutiți de obligativitatea deținerii vizei de intrare în Egipt.

Documentul de călătorie utilizat (pașaport simplu sau pașaport simplu temporar) trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni de la data intrării pe teritoriul Egiptului.

Descoperă și – Reguli de bună purtare în Egipt ca turist

Regatul Eswatini

Pentru acest stat, viza nu se acordă la frontieră pentru români. Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 3 luni ulterior intrării pe teritoriul Eswatini și să aibă cel puțin 2 pagini libere.

Mai multe informaţii despre viză de intrare se pot obţine de la Înaltul Comisariat al Regatului Eswatini la Londra,Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Etiopia

Viza turistică poate fi obținută online sau de la Ambasada Republicii Federale Democratice Etiopia la Geneva, pentru o perioadă cuprinsă între 30 zile și 90 de zile, cu una sau multiple intrări.

Pentru obținerea vizei turistice online, trebuie să aplicați pe site-ul https://www.evisa.gov.et, cu cel puțin 5 zile înainte de data călătoriei.

În acest caz, viza va fi aplicată în paşaport la sosirea pe Aeroportul Internațional Bole din Addis Abeba sau la unul din punctele terestre de trecere a frontierei, numai după prezentarea dovezii obţinerii online a vizei (este necesară prezentarea, în formă printată, a aprobării emise de către autorităţile etiopiene, primită prin email).

Gabon

Viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile, iar sejurul efectiv cumulat de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Cetăţenii români pot obţine vize de intrare în Gabon de la Ambasadele Republicii Gabon din Belgia (ambassadedugabon@brutele.be) sau Franța (https://amba-france.ga/ ). Pentru această țară nu se acordă vize la frontieră.

Ghana

Cetățenii români care călătoresc în Republica Ghana au nevoie de viză. Aceasta poate fi obținută de la Consulatul Onorific al Republicii Ghana la București.

Vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu pentru a intra în Ghana.

Guineea

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Guineea.

Viza se acordă de către misiunile diplomatice ale Republicii Guineea. Pentru mai multe informații vă puteți adresa Ambasadei Republicii Guineea la Belgrad, Republica Serbia.

Guineea Ecuatorială

În Republica Guineea Ecuatorială viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple, paşapoarte de serviciu, oficiale şi diplomatice. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Cetăţenii români pot obţine informații despre vizele de intrare în Guineea Ecuatorială de la Ambasada Republicii Guineea Ecuatorială din Belgia.

Guineea Bissau

Românii au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Guineea Bissau. Viza se acordă de către misiunile diplomatice ale Republicii Guineea Bissau.

De asemenea, cetățenii români trebuie să dețină un pașaport cu o valabilitate de cel puțin șase luni de la momentul intrării pe teritoriul acestui stat.

Guyana

Viza pentru cetîțenii românii este necesară pentru toate categoriile de paşapoarte și se poate obţine şi la intrarea în ţară, contra sumei de 25 USD, pentru o perioadă de 30 de zile.

Actele necesare pentru solicitarea unei vize la o misiune diplomatică a acestui stat sunt următoarele: formularul de viză completat, două fotografii, invitaţie în care sunt menționate toate datele de identificare ale sponsorului, adresa gazdei sau a hotelului (voucher), mijloace financiare pentru 30 de zile.

Iordania

Cetățenii români care doresc să călătorească în Iordania au nevoie de o viză de intrare. Valabilitatea pașaportului să fie de cel puțin 6 luni.

Cei care doresc pot aplica online pentru obținerea vizei de intrare, accesând pagina de internet a Ministerului de Interne iordanian https://eservices.moi.gov.jo/MOI_EVISA/faces/Pages/Runnables/login.jsf, unde este necesară completarea formularului din cadrul secțiunii „electronic visas”.

Viza poate fi obținută și de la reprezentanțele diplomatice ale Iordaniei din străinătate sau direct în aeroport, contra-cost (40 dinari iordanieni – aprox. 56 USD).

Irak

Pentru a putea intra în Republica Irak, cetăţenii români au nevoie de viză, care se poate obţine la sosirea la punctele de frontieră (contravaloarea vizei este de 75 USD) sau de la misiunile diplomatice / oficiile consulare ale Republicii Irak în străinătate. Viza este valabilă 60 de zile și nu poate fi prelungită.

Totodată, cetățenii români trebuie să dețină un pașaport cu o valabilitate mai mare de 6 luni.

Cetăţenii români titulari de pașapoarte diplomatice sau de serviciu nu pot obține viza de intrare în Republica Irak la sosirea la punctele de frontieră, ci doar de la misiunile diplomatice / oficiile consulare ale Republicii Irak în străinătate.

Iran

Iranul este una dintre țările pentru care cetățenii români au nevoie de viză pentru a intra. De asemenea, paşaportul trebuie să aibă o valabilitate de cel puţin 6 luni de la data intrării pe teritoriul acestui stat.

Toate tipurile de viză se pot obţine de la Ambasada Republicii Islamice Iran în România.

Jamaica

Jamaica este, de asemenea, printre țările în care românii au nevoie de viză.

Cetățenii români posesori ai unei vize valabile, emisă de SUA sau Canada, care călătoresc în scop turistic în acest stat, nu au nevoie de viză pentru o perioadă de 30 de zile, cu condiția să poată face dovada vaccinării contra rujeolei, rubeolei și poliomielitei, cu un certificat medical emis după data de 14 august 2014.

Kenya

Intrarea în Republica Kenya a cetățenilor străini se realizează în baza Autorizației Electronice de Călătorie (Electronic Travel Authorization – ETA). Autorizația se poate obține exclusiv prin intermediul platformei https://www.etakenya.go.ke/ , operată de autoritățile kenyene.

Kuweit

Cetățenii români au nevoie de viză de intrare pentru a putea călători în Statul Kuweit, iar valabilitatea pașaportului trebuie să depășească șase luni de la data intrării în Kuweit.

Românii care vor să călătorească în acest stat, pot găsi mai multe detalii pe site-ul https://evisa.moi.gov.kw/evisa/home_e.do.

Viza de turist permite intrarea în Statul Kuweit în termen de o lună de la eliberarea acesteia și pentru o singură intrare și pentru o ședere temporară de maximum 3 luni începând de la data intrării.

Laos

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul R.P.D. Laos.

Pentru a obține viza de intrare în R.P.D. Laos, cetățenii români au următoarele opțiuni:

  • viza electronică (e-visa): se acordă pentru cel mult 30 de zile, în scop turistic, cu o singură intrare. Se poate obține accesând: https://laoevisa.gov.la/index
  • viza la sosire (visa on arrival – VOA): se acordă pentru cel mult 30 de zile, cu o singură intrare.

Autoritățile laoțiene încurajează obținerea vizei electronice anterior călătoriei, evitându-se astfel riscul de a nu deține documentele corespunzătoare.

Lesotho

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Regatului Lesotho.

Vizele în scop turistic și de afaceri pot fi obținute prin intermediul portalul electronic https://evisalesotho.com.

Liban

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a intra în Liban, perioada maximă de ședere fiind de 2 luni.

În cazul în care scopul deplasării este turistic sau de vizită, iar șederea nu depășește două luni, viza de scurtă ședere sau de tranzit aeroportuar este acordată în punctul de frontieră (Visa on arrival) pentru o perioadă de maximum 60 de zile, pe pașaportul românesc (simplu/diplomatic/de serviciu/).

Libia

Pentru a intra în Statul Libia, cetăţenii români au nevoie de viză de intrare. Viza se poate obţine de la Ambasada Libiei la București.

Nu se acordă vize la frontieră.

De asemenea, paşaportul trebuie să fie valabil minimum 6 luni de la data acordării vizei.

Madagascar

Și Magadagascar se află pe lista cu țările în care românii au nevoie de viză de călătorie.

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Republicii Madagascar în baza unei vize valabile și a unui pașaport valabil minimum 6 luni de la data intrării în Madagascar, care să aibă cel puțin 3 file libere.

Viza de intrare se poate obţine fie de la Ambasada Republicii Madagascar în Republica Italiană, fie la intrarea în țară (visa on arrival).

Pentru șederi de scurtă durată, de până la 60 de zile, se eliberează viza la intrarea în țară (on arrival) și se poate achiziţiona cu plata în numerar, în dolari SUA, Euro sau moneda locală. Această viză poate fi prelungită până la 90 de zile.

Pentru șederi mai lungi de 90 de zile, viza trebuie solicitată de la Ambasada Republicii Madagascar în Republica Italiană.

Malawi

Cetăţenii români au nevoie de viză de intrare în Republica Malawi. Viza se poate obține online, pe portalul https://evisa.gov.mw/VisaAssistance sau la orice punct de intrare în Republica Malawi (terestru, aeroport). Se recomandă solicitarea vizei online.

La data intrării în Malawi, pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni și să conțină cel puțin două pagini libere.

Maldive

Românii care își doresc să facă vacanța în Maldive au nevoie de viză.

Viza turistică se poate obţine la sosirea în Republica Maldivelor, în aeroport (visa on arrival).

Turiștii care călătoresc în Maldive nu au nevoie de aprobare prealabilă pentru viză, însă este necesar să îndeplinească următoarele condiții obligatorii:

  • pașaport cu valabilitate de cel puțin 1 lună;
  • prezentarea unui itinerariu complet de călătorie, inclusiv a biletelor de călătorie de întoarcere confirmate;
  • dovada unei rezervări ferme la o unitate hotelieră;
  • deținerea dovezilor privind mijloacele financiare necesare șederii în Republica Maldivelor.

Viza turistică se poate obține și online, la: https://imuga.immigration.gov.mv.

Suplimentar, atât pentru intrarea, cât și pentru ieșirea din Republica Maldivelor este necesară completarea unei declarații electronice de călătorie cu cel mult 96 de ore înainte de data intrării/ieșirii din Republica Maldivelor. Formularul este disponibil la: https://imuga.immigration.gov.mv/ethd.

Află și – Ce este interzis să faci în Maldive ca turist? Reguli de bună purtare în Maldive

Mali

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a călători în Mali. Vizele se obțin de la misiunile diplomatice ale Republicii Mali și se acordă pentru o perioadă de maximum 90 de zile.

Pașaportul trebuie să aibă o valabilitate de cel puțin 6 luni de la data depunerii cererii de viză. Reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Mali în România este asigurată de Ambasada Republicii Mali la Paris.

Mauritania

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a călători în Mauritania.

Viza se poate obţine de la Ambasada Republicii Islamice Mauritania acreditată la Berlin.

Mauritius

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul acestei ţări, fără viză, pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de 6 luni, cu condiția să dețină un pașaport simplu electronic a cărui valabilitate trebuie să depășească perioada șederii.

Mongolia

Intrarea cetățenilor străini în Mongolia este permisă doar prin 6 puncte de frontieră: Aeroportul Internațional Chinggis Khan Ulan Bator, Zamin Uud (punct de frontieră rutier/feroviar la granița cu China), Tsagaannuur, Altanbulag și Ereen-Tsay (puncte de frontieră rutiere la granița cu Rusia), Sukhbaatar (punct de frontieră feroviar la granița cu Rusia).

Până la finalul anului 2025, cetățenii români pot călători în Mongolia, în scop turistic, fără viză pentru o perioadă de maximum 30 de zile, în baza oricărui tip de pașaport, aflat în termen de valabilitate.

Mozambic

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republica Mozambic. Pașaportul trebuie să aibă o valabilitate de minimum 6 luni de la data intrării pe teritoriul acestui stat.

Viza se poate obține electronic, accesând www.eVisa.gov.mz

Cetăţenii români care călătoresc în scop turistic în Republica Mozambic pot solicita acordarea vizei de intrare şi la punctele de trecere a frontierei acestui stat, inclusiv pe aeroporturile internaţionale. Această facilitate se aplică doar în cazul călătoriilor în scop turistic în Mozambic.

Myanmar

Pentru a obține viza turistică, cetățenii români trebuie să se adreseze Ambasadei Uniunii Myanmar la Roma, Republica Italiană.

Pentru deținătorii de viză turistică, intrarea în Myanmar este permisă numai prin aeroportul Internaţional Yangon Yangon International Airport, Mandalay International Airport, Nay Pyi Taw International Airport și Kawthaung International Land Border Checkpoint. Informaţii suplimentare privind condițiile de ședere în Myanmar și obiectivele turistice sunt disponibile pe site-ul: www.mip.gov.mm.

Namibia

Cetățenii români care călătoresc în Namibia în scop turistic sau pentru scurtă ședere și se încadrează într-una dintre categoriile menționate mai jos, pot obține viza de intrare, pentru șederi de până la 90 de zile, direct la aeroportul internațional Hosea Kutako-Windhoek:

  • cei care pot demonstra că se deplasează în scop turistic; sunt exceptați de la această facilitate ghizii, care trebuie să obțină viza în avans;
  • potențialii investitori, care intenționează să exploreze oportunități de business;
  • cei care călătoresc pentru a participa la întâlniri, seminarii, workshop-uri (sunt exceptați de la această facilitate cei care vor presta activități remunerate și care sunt obligați să obțină viza în avans, potrivit reglementărilor precedente);
  • vizite la familie sau prieteni;
  • vizite în scop medical.

Acest tip de viză va fi procesat la sosirea în Namibia.

Nauru

Cetățenii români, posesori de pașapoarte simple și temporare au obligația de a obține viză de intrare în Nauru, indiferent de scopul deplasării. Singura excepție o constituie viza de tranzit, care nu este solicitată dacă durata tranzitului este mai mică de 3 ore.

Nepal

Cetățenii români posesori de pașapoarte turistice și temporare au nevoie de viză de intrare în Republica Federală Democratică Nepal.

Viza este necesară pentru toate categoriile de paşapoarte (pașaport simplu, pașaport simplu electronic, pașaport simplu temporar).

Pașapoartele trebuie sa fie valabile cel puțin 6 luni de la data intrării în Republica Federală Democratică Nepal și să conțină cel puțin 2 pagini libere pentru aplicarea vizelor și ștampilelor la frontieră.

Viza se poate obține la misiunea diplomatică nepaleză care are în circumscripție România, respectiv Ambasada Republicii Federale Democratice Nepal în Berlin.

Niger

Cetățenii români care călătoresc în Niger au nevoie de viză de intrare. Viza nu se eliberează la sosirea la aeroport. Perioada de valabilitate a vizei va fi evaluată de autoritatea emitentă în funcție de detaliile șederii planificate.

Reprezentarea diplomatică și consulară a Republicii Niger în România este asigurată de Ambasada Nigerului în Germania.

Nigeria

În Republica Federală Nigeria, viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Autorităţile nigeriene nu eliberează vize la frontieră. Viza se obţine numai de la misiunile nigeriene acreditate în străinătate, în baza unei invitaţii, avizate de Ministerul de Interne nigerian, a asigurării de călătorie şi a certificatului de vaccinuri împotriva febrei galbene.

În România, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Federale Nigeria din Bucureşti.

Noua Zeelandă

Cetăţenii români pot călătoricu pașaport simplu în Noua Zeelandă , fără viză de intrare. Perioada de şedere admisă pentru călătoriile fără vize este de 90 zile intr-un interval de 6 luni de la data primei intrări, dacă deplasarea are loc în interes turistic, pentru vizite sau alte scopuri legale de scurtă durată.

Oman

Cetățenii români, posesori de pașapoarte biometrice, care călătoresc în Sultanatul Oman în scop turistic, nu au nevoie de viză pentru șederi de până la 14 zile, dar trebuie să demonstreze că dețin:

  • o rezervare confirmată la un hotel;
  • asigurare medicală;
  • bilet de călătorie dus-întors.

Pentru o perioadă de ședere de 15-30 de zile se poate obține viză turistică la sosire în Aeroportul Internațional Muscat, Aeroportul Internațional Salalah și la punctele de frontieră terestre și maritime sau online, cu achitarea unei taxe de 20 OMR.

Papua Noua Guinee

Cetățenii români sunt eligibili pentru a obține viză la sosire în scop de vizită sau turism, pentru o perioadă de maximum 60 de zile de la data sosirii, cu o singură intrare, însă este necesară depunerea unei cereri online în avans pe portalul Autorității pentru Imigrație și Cetățenie (Immigration and Citizenship Authority) a statului Papua Noua Guinee: https://evisa.ica.gov.pg/evisa/account/Apply

Federația Rusă

Românii au nevoie de viză de intrare/ședere pe teritoriul Federației Ruse, indiferent de tipul de pașaport pe care îl dețin. Sunt exceptați membrii echipajelor aeronavelor.

Pentru o ședere de maximum 16 zile este acceptată viza electronică. Pentru detalii și condiții privind alte tipuri de viză consultați paginile: https://romania.mid.ru/ru/consular-services/consulate-ru/visa/ și https://www.kdmid.ru/cons/visas/conditions-of-entry-foreign-citizens-in-russian-federation/.

Cetățenii străini care sosesc în Federația Rusă în scop de muncă sau alte scopuri pentru o perioadă care depășește 90 de zile calendaristice, vor fi nevoiți să se supună procedurii obligatorii de preluare a amprentelor, fotografierii și examinării medicale.

Rwanda

Cetățenii români pot călători cu pașaport simplu, în baza unei vize de intrare.

Pentru mai multe informații referitoare la tipurile de viză puteți accesa pagina web a Inspectoratului General pentru Imigrări din Rwanda www.migration.gov.rw .

Seychelles

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Seychelles pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de 180 zile, în baza unui pașaport simplu electronic valabil.

Deși nu este necesară viza, toți călătorii trebuie să solicite o autorizație de călătorie (TA) accesând site-ul https://seychelles.govtas.com/en sau descărcând aplicația Seychelles E-Border.

Sierra Leone

În Republica Sierra Leone viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple, paşapoarte de serviciu, oficiale şi diplomatice. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Cetăţenii români pot obţine informații despre vizele de intrare în Sierra Leone de la Consulatul Onorific al Republicii Sierra Leone la Cluj Napoca.

Siria

Intrarea în Siria se face pe baza vizei de intrare eliberată de ambasadele siriene din străinătate. La punctele de frontieră, viza de intrare se eliberează numai cu titlu de excepţie, în cazuri bine justificate.

Orice şedere mai mare de zece zile se înregistrează la poliţia departamentală, iar orice ieşire din Siria, după o şedere mai mare de 10 zile, se aprobă de poliţia locală (se aplică o ştampilă cu aprobarea de ieşire din ţară).

Durata maximă a unei vize este de şase luni (inclusiv vizele diplomatice), dar acestea pot fi prelungite în ţară, după un interviu cu reprezentanţii Ministerului de Interne local, pentru o nouă perioadă de şase luni.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională siriană, se recomandă consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile siriene: Ambasada Siriei în România.

Somalia

Cetăţenii români, titulari de paşapoarte diplomatice, de serviciu sau simple, au nevoie de viză de intrare în Somalia, iar viza se poate obține online sau de la Ambasada Republicii Federale Somalia în Federația Rusă, care asigură reprezentarea diplomatică a acestui stat în România.

Pentru informații actualizate privind tipul și costurile vizei vă rugăm să consultați site-ul oficial al Serviciului de Imigrări al Somaliei la următorul link: https://www.visa.gov.so/.

Sri Lanka

Sri Lanka se numără printre țările în care românii au nevoie de viză pentru a intra în Sri Lanka, iar pașaportul trebuie să aibă o valabilitate de cel puțin 6 luni de la data intrării în această țară.

Autoritățile srilankeze recunosc pașapoartele românești temporare (au același regim ca și celelalte tipuri de paşaport).

Vizele de intrare în Sri Lanka se pot obține fie de la misiunile diplomatice ale acestui stat în străinătate, fie online. Viza de tranzit sau viza turistică de scurtă şedere se obţine online, accesând wesite-ul: www.eta.gov.lk şi completând formularul tip cu câteva zile înainte de intrarea pe teritoriul Sri Lanka. Taxa de viză se achită folosind mijloace electronice de plată.

Statele Unite ale Americii

Chiar dacă cel mai probabil din 2025, românii nu vor mai avea nevoie de viză pentru SUA, în 2024, intrarea cetăţenilor români pe teritoriul S.U.A. se poate face numai în baza unei vize valabile, obţinută în prealabil de la serviciile consulare ale S.U.A. din străinătate, sau a unui drept de şedere anterior obţinut de la autorităţile americane (USCIS), respectiv green card sau permis de reintrare.

Solicitarea vizei S.U.A. se face online pe site-ul Ambasadei SUA la Bucureşti: https://ro.usembassy.gov/visas/ , urmată de programarea şi susţinerea unui interviu.

Deţinerea unei vize valabile nu garantează intrarea pe teritoriul acestui stat. La punctul de frontieră va avea loc un scurt interviu, în urma căruia ofiţerul poliţiei de frontieră poate returna un cetăţean care nu oferă suficiente garanţii că nu se va abate de la scopul vizei sau a duratei de şedere în acest stat.

Suriname

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Republica Surinam.

Viza este necesară pentru toate categoriile de paşapoarte, iar documentele de călătorie trebuie să aibă o valabilitate de minimum 6 luni de la intrarea în acest stat. Cetățenii români pot aplica on-line pentru obținerea vizei, accesând: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online.

Tadjikistan

Cetățenii români, posesori de pașapoarte simple electronice, pot intra pe teritoriul Republicii Tadjikistan fără viză pentru o perioadă de până la 30 de zile.

Cetățenii români care doresc să stea mai mult de 30 de zile în scop de muncă, studiu, rezidență permanentă sau alte scopuri non-turistice trebuie să obțină anticipat viza corespunzătoare.

Tanzania

Cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Unită Tanzania (inclusiv Zanzibar) nu au nevoie de viză pentru o perioadă maximă de 90 de zile.

Totodată, pentru a putea intra pe teritoriul Republicii Unite Tanzania (inclusiv Zanzibar), cetăţenii români trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să dețină un pașaport valabil pentru o perioadă de minim şase luni de la data intrării în ţară;
  • pașaportul să conțină minim o filă liberă;
  • să prezinte dovada cazării (voucher/rezervare unitate de cazare);
  • să facă dovada deținerii de resurse financiare (ex: extras de cont, carte de credit, cec-uri de călătorie etc.);
  • să prezinte un bilet de întoarcere;
  • începând cu data de 1 octombrie 2024 – să prezinte asigurarea medicală pentru călătorie emisă de Zanzibar Insurance Corporation (https://visitzanzibar.go.tz/) – documentul este obligatoriu pentru intrarea în Zanzibar.

Thailanda

Începând cu 15 iulie 2024, cetățenii români, deținători de pașapoarte simple sau temporare, pot călători în Regatul Thailandei în scop turistic sau de afaceri, fără a fi necesară obținerea unei vize de intrare pentru o perioadă de până la 60 de zile.

Pașaportul electronic sau temporar trebuie să aibă o valabilitate de cel puțin 6 luni de la data intrării pe teritoriul Regatului Thailandei.

Republica Togoleză

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a putea călători în Togo.

Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile, iar sejurul efectiv cumulat de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Reprezentarea diplomatică și consulară a Republicii Togoleze în România este asigurată de Ambasada Republicii Togoleze în Germania.

Uganda

Uganda este una dintre țările în care românii au nevoie de viză, dar aceasta se acordă și la punctele de trecere a frontierei. Din luna martie 2014 a fost introdusă viza turistică est-africană cu multiple intrări care permite circulaţia între Kenya, Uganda şi Rwanda. Acest tip de viză se poate solicita la intrarea în oricare dintre cele trei state, pentru o perioadă de până la 90 zile şi costă 100 USD.

Vietnam

Cetățenii români, titulari ai unui pașaport simplu electronic, trebuie să dețină o viză valabilă în vederea intrării în R.S. Vietnam. Posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu sunt exceptați de la obligativitatea deținerii vizei pentru șederi ce nu depășesc o perioadă de 90 de zile.

Pentru obținerea vizei turistice, solicitanții trebuie să se prezinte la sediul Ambasadei R.S. Vietnam din Bucureşti.

Yemen

Cetăţenii români au nevoie de viză de intrare în Republica Yemen, indiferent de scopul călătoriei şi de tipul paşaportului deţinut (paşaport simplu/simplu electronic/diplomatic/de serviciu).

Indiferent de tipul de viză solicitat, se va evita utilizarea paşaportului temporar, întrucât poliţia de frontieră locală nu permite intrarea pe teritoriul acestei ţări a titularilor acestui tip de paşaport, chiar şi în condiţiile existenţei unei vize de intrare valabile.

Toate tipurile de documente de călătorie folosite de cetăţenii români pentru deplasarea în Republica Yemen trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni.

Pentru mai multe informaţii privind regimul de acordare al vizelor, cetăţenii români sunt îndrumați să contacteze Ambasada Republicii Yemen în Bulgaria.

Zambia

Pentru a putea intra pe teritoriul Zambiei, cetatenii români trebuie sa îndeplinească următoarele conditii:

să dețină un pașaport valabil pe o perioadă de minim 6 luni de la data intrării în tară, sa facă dovada deținerii de resurse financiare (ex: extras de cont, carte de credit, cec-uri de călătorie etc.) si să facă, înainte de a pleca în calatorie, un vaccin împotriva malariei.

Zimbabwe

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a intra în Zimbabwe. Viza poate fi obținută online pe portalul https://www.evisa.gov.zw sau la frontieră.

La data intrării în țară, pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni și să conțină cel puțin 3 pagini libere.

La sosire trebuie să completați un „formular de sosire”, în care să menționați scopul deplasării și adresa/adresele la care veți locui.

Viza de vacanță (Holiday Visa) este eliberată străinilor care intră temporar în Zimbabwe pentru turism, vizită particulară sau în alte scopuri private.

Surse – mae.ro , passportindex.org.

Sursă foto – Shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News