Cuprins:
Căpșunile sunt o gustare dulce cu proprietăți nutritive și o sursă bogată de vitamine, minerale și antioxidanți. Pot fi folosite cu succes în rețete variate ori pot fi consumate ca atare. Mai jos îți oferim cele mai bune rețete de tartă cu căpșune.
Când se coc căpșunile
În regiunile sudice, sezonul căpșunilor începe din luna mai, în timp ce în regiunile nordice, colectarea căpșunilor se poate face începând cu sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie. După tipul de fructificare, soiurile de căpșuni se împart în:
- Căpșuni culese devreme – recolta se începe cu a doua decadă a lunii mai;
- Mediu – perioada de coacere variază între începutul și jumătatea lunii iunie;
- Târzie – căpșunile se coc la sfârșitul lunii iunie.
Factorul decisiv în coacerea fructelor este temperatura aerului. În stadiul de creștere, căpșunile au nevoie de o temperatură de plus 2, până la plus 5 grade Celsius. Iar în perioada de coacere, temperatura din timpul zilei trebuie să ajungă la plus 20 de grade, în timp ce noaptea de la plus 14 până la plus 17 grade Celsius.
Citește și: Căpșuni – plantare, cultivare și îngrijire
Valori nutriționale pentru 100 g de căpșuni
- Calorii – 32;
- Apă – 91%;
- Proteine – 0,7%;
- Zahăr – 4,9 g;
- Carbohidrați – 7,7%;
- Fibre – 2 g;
- Grăsimi – 0,3 g.
Beneficiile consumului de căpșune
Previn bolile cardiovasculare
Consumul de căpșuni favorizează dilatarea arterelor, datorită conținutului de antocianină, un antioxidant important pentru organism. Un consum regulat poate ajuta la prevenirea riscului de infarc miocardic și accident vascular cerebral.
Îmbunătățesc calitatea pielii
Datorită conținutului ridicat de apă, căpșunile ajută la menținerea pielii frumoase, dar și la eliminarea, în mod natural, a toxinelor din corp, toxine care pot accelera procesul de îmbătrânire.
Ajută în curele de slăbire
Căpșunile au un conțin scăzut de calorii și un conțin ridicat de fibre dietetice și apă. Acest lucru îmbunătățește activitatea intestinală și contribuie la utilizarea depozitelor de lipide acumulate în corp, fapt ce duce la producerea de energie în mod natural.
Protejează vederea
Datorită conținutului ridicat de pigmenți precum zeaxantina și luteina, căpșunile protejează sănătatea ochilor. Antioxidanții din compoziție împreună cu vitamina C formează o barieră împotriva razelor UV ale soarelui, iar astfel scade riscul de cataractă ori degenerare maculară.
Previn diabetul
Căpșunile ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, iar asta poate fi un adjuvant natural pentru prevenirea diabetului de tip 2. Fructele conțin levuloză și fructoză, zaharuri care sunt foarte bine tolerate de către persoanele care suferă de diabet.
Alte beneficii ale consumului de căpșuni
- Îmbunătățesc starea de spirit;
- Combat constipația;
- Ajută în tratarea depresiei;
- Scad riscul bolilor cardiace;
- Îmbunătățesc memoria;
- Scad nivelul de colesterol;
- Întăresc sistemul imunitar.
Rețete de tartă cu căpșune
Tartă cu căpșune și cremă de vanilie
Ingrediente pentru tartă
- 300 g făină;
- 125 ml ulei;
- 125 g zahăr;
- O linguriță praf de copt;
- 1 ou;
- Coaja rasă de la o lămâie;
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru crema de vanilie
- 500 ml lapte;
- 125 g unt;
- 125 g zahăr;
- 3 gălbenușuri de ou;
- 50 g amidon;
- 20 g făină;
- Un pliculeț de zahăr vanilat.
Ingrediente pentru decorul tartei cu căpșune
- 500 g găpșuni;
- O linguriță zahăr;
- O linguriță gelatină.
Mod de preparare
Pentru aluat, se amestecă într-un vas încăpător făina amestecată cu praf de copt, zahărul, sarea și coaja de lămâie, după care se adaugă treptat uleiul. Se frământă bine până devine nelipicios. Dacă aluatul este prea moale, se mai poate adăuga făină, iar dacă este prea uscat, se poate adăuga puțină apă.
După frământare, aluatul se învelește într-o folie de plastic și se lasă să se odihnească pentru 30 de minute. Ulterior, se întinde o foaie mai mare, se așază pe forma tăvii de tartă, care a fost unsă cu unt în prealabil, și se lipește bine aluatul de pereții tăvii. Se taie surplusul de aluat de pe margine.
Se înțeapă toată suprafața tartei cu furculița, pe alocuri, apoi se introduce la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, la 180 de grade. Între timp se pregătește crema de vanilie. Într-un vas înalt se pune la fiert laptele și se adaugă zahărul. Se amestecă des până se topește zahărul. Când laptele a ajuns în punctul de fierbere, se ia de pe foc.
Într-un bol se amestecă gălbenușurile cu zahărul și praful de sare. Se amestecă totul, după care se încorporează făina amestecată cu amidonul. Se amestecă încet pentru a nu se forma cocoloașe, după care se adaugă treptat și laptele.
Se pune totul la fiert din nou, până când crema de vanilie începe să se îngroașe. Se acoperă cu o folie de plastic și se lasă să se răcească. Când crema s-a răcit, se adaugă și untul la temperatura camerei și se mixează până când compoziția devine cremoasă.
Se umple tarta coaptă cu crema de vanilie, deasupra se adaugă căpșunile spălate și tăiate în bucăți mai mici, sau doar în două bucăți, după preferințe.
Separat, gelatina se pune la hidratat în puțină apă rece, apoi se pune puțin pe foc cu o linguriță de zahăr, până se topește. Se unge deasupra cu gelatina obținută și totul este gata. Poate fi ținută la rece câteva ore înainte de servire.
Tartă cu căpșuni și banane
Ingrediente pentru blat
- Două ouă;
- 125 g făină:
- 100 g unt;
- 100 g zahăr;
- 5 linguri de lapte;
- O linguriță praf de copt.
Ingrediente pentru cremă și decor
- Un pliculeț de cremă/budincă de vanilie
- 400 ml lapte;
- 200 g căpșuni;
- 200 g banane.
Mod de preparare
Zahărul, untul la temperatura camerei și ouăle se amestecă bine până se omogenizează compoziția. Se adaugă treptat făina, care se amestecă cu praful de copt. Deasupra se pune laptele, lingură cu lingură și se amestecă până când se obține un aluat cremos.
Tava de tartă se unge cu ulei și se tapetează cu făină. Se pune aluatul în formă și se dă la cuptor aproximativ 30 de minute, la 180 de grade. Budinca de vanilie se prepară împreună cu laptele, se lasă să se răcească, după care se adaugă pe blatul copt. Deasupra se presară feliuțe de căpșuni și banane și se pune totul la rece pentru aproximativ două ore înainte de servire.
Tartă cu căpșune și piper negru
Ingrediente pentru aluat
- 150 g făină;
- 90 g unt;
- 80 g zahăr;
- 1 ou;
- Două linguri apă rece;
- ½ linguriță de sare;
- ½ linguriță piper roșu măcinat.
Ingrediente pentru cremă
- 6 gălbenușuri;
- 500 g căpșuni;
- 375 ml lapte;
- 200 ml smântână dulce;
- 75 g zahăr;
- 40 g amidon;
- O esență de vanilie.
Mod de preparare
Se amestecă zahărul cu sarea, piperul roșu, iar oul se bate separat cu apa rece. Se amestecă ulterior toate cu untul la temperatura camerei, iar apoi se adaugă făina treptat până se omogenizează compoziția. Se dă aluatul la cuptor, într-o tavă de tartă, unsă cu ulei în prealabil, pentru 15 minute, la 190 de grade.
Pentru cremă, se amestecă gălbenușurile cu lapte, esența de vanilie și se pune totul la foc până când laptele începe se fiarbă. Se ia de pe foc și se adaugă peste și gălbenușurile bătute, iar la final se încorporează și smântâna.
Toată compoziția se pune în blatul copt de tartă, iar deasupra se așază căpșunile tăiate în două bucăți. Se poate orna tarta cu câteva frunze de mentă proaspete.
Descoperă și cele mai bune rețete de tartă cu cireșe.
Tartă cu căpșuni și ricotta
Ingrediente pentru blat
- 240 g făină;
- 120 g unt;
- 4 gălbenușuri de ou;
- 4 linguri de zhahăr;
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutura de tartă
- 500 g căpșuni;
- 400 g ricotta;
- 200 g brânză de vaci;
- 4 linguri de zahăr măcinat fin;
- 60 g afine;
- Un pliculeț de jeleu transparent;
- O esență de portocale.
Mod de preparare
Pentru blat, se amestecă toate ingredientele reci într-un vas până când compoziția este omogenă, după care se învelește totul cu o folie de plastic și se lasă la rece pentru aproximativ o oră.
Ulterior, se ia aluatul și se întinde în tava de tartă, se taie surplusul de aluat de pe margine și se mai lasă la rece pentru 30 de minute. Apoi, după ce a trecut timpul, se bagă aluatul la cuptor, la 190 de grade C, pentru aproximativ 25 de minute.
Pentru umplutură, se amestecă ricotta și brânza de vaci cu zahărul și esența și se pun pe tarta coaptă într-un strat uniform. Deasupra se adaugă și afinele împreună cu căpșunile tăiate în două. Se prepară pliculețul de jeleu conform instrucțiunilor de pe pachet, și se presară peste căpșuni. Se dă totul la frigider pentru aproximativ două ore înainte de servire.
Tartă cu căpșuni și ciocolată
Ingrediente pentru aluat
- 250 g făină;
- 125 g unt;
- 50 g zahăr;
- O esență de vanilie;
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutură
- 500 g căpșuni;
- 125 g ciocolată neagră;
- 50 g ciocolată albă;
- 10 ml frișcă lichidă.
Mod de preparare
Pentru aluat, se amestecă într-un vas făina, untul la temperatura camerei, zahărul și praful de sare. Se adaugă esența și puțină apă rece dacă aluatul nu are o compoziție omogenă. Aluatul se lasă la rece pentru o oră. Ulterior, se întinde pe o tavă de tartă, se înțeapă cu furculița pe alocuri și se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade ori până când capătă o consistență aurie.
Separat, se păstrează o linguriță de frișcă lichidă, iar restul de frișcă împreună cu ciocolata se pune la foc până când se topește ciocolata și se omogenizează cu frișca. Se lasă apoi să se răcească bine. Separat, se pune să se topească și ciocolata albă, pe baie de aburi.
Crema se pune peste aluatul de tartă bine copt, apoi se adaugă feliile de căpșuni și deasupra. Ulterior, peste căpșuni se pune ciocolata albă topită și se dă totul la rece pentru aproximativ o oră.
Descoperă și rețete de dulceață de afine și alte fructe de pădure.
Sursă foto: 123rf.com