Cuprins:
O gustare sănătoasă și sățioasă, cireștele pot fi consumate în stare crudă, ori pot fi folosite în prepararea celor mai gustoase rețete. Mai jos îți spunem câteva dintre cele mai îndrăgite rețetă de tartă cu cireșe.
Când apar cireșele
Unele dintre cele mai așteptate fructe ale verii, cireșele, vor apărea în scurt timp pe piață, asta pentru că știm deja că sunt cunoscute mai multe soiuri, printre care și cireșele de mai. Astfel, după data de 20 mai, producătorii români vor începe să distribuie cireșele dulci și bine coapte.
Soiuri de cireșe
- Soiul de cireș Spectral – își are originea în România, este un soi de cireș timpuriu, cu perioada de maturare a fructelor între 15 mai – 30 mai. Forma fructelor este ovoidă, culoarea roșu aprins, pulpa pietroasă și crocantă, suculentă, iar gustul este dulce, ușor acidulat.
- Soiul de cireș Timpurii de Bistrița – își are originea în România, perioada de maturare a fructelor este între 25 mai – 5 iunie, fructul are o formă ovoid-alungită, pieliță lucioasă, culoare roșu închis și gust dulce.
- Soiul de cireș Roșii de Bistrița – origine România, perioadă de maturare între 1 – 10 iunie, fructe de culoare roșu închis, gust dulce acrișor, rezistență la crăpare.
- Soiul de cireș Someșan – origine România, perioada de maturare între 10 și 20 iunie, fructele cu o pulpă suculentă, de culoare roșie, gust dulce și rezistență la cădere.
- Soiul de cireș Silva (Amar de Dâmbovița) – origine România, perioada de maturare a fructelor între 10 – 20 iunie, culoarea roșu închis-negru, gustul ușor amar și acidulat. Fructele sunt folosite în industria alimentară pentru diferite rețete.
Alte soiuri de cireșe
- Soi de cireș Jubileu – perioada de maturare a fructelor 10 – 20 iunie;
- Soi de cireș Pietroase de Cotnari – perioada de maturare a fructelor 15 – 30 iunie;
- Soi de cireș Colina – perioada de maturare a fructelor 15 – 30 iunie;
- Soi de cireș Roze – perioada de maturare a fructelor 10 – 20 iunie;
- Soi de cireș Ana – perioada de maturare a fructelor 10 – 20 iunie;
- Soi de cireș Armonia – perioada de maturare a fructelor 15 – 30 iunie;
- Soi de cireș Amara – perioada de maturare a fructelor 25 iunie – 5 iulie;
- Soi de cireș Daria – perioada de maturare a fructelor 20 – 30 iunie;
- Soi de cireș Izverna – perioada de maturare a fructelor 20 – 30 iunie;
- Soi de cireș Maria – perioada de maturare a fructelor 20 – 30 iunie;
Valori nutriționale pentru 100 de grame de cireșe
- 63 de calorii;
- 6,1 g de carbohidrati (12% din doza zilnică recomandată);
- 1,06 g proteine (2% DZR);
- 0,2 g grăsimi (1% DZR);
- 2,1 g fibre alimentare (5,5% DZR);
- Calciu: 13 mg (1,3% DZR);
- Fier: 0,36 mg (4,5% DZR);
- Magneziu: 11 mg (3% DZR);
- Mangan: 0,070 mg (3 %DZR);
- Zinc: 0,07 mg (0,5% DZR);
- Fosfor: 21 mg (3% DZR);
- Cupru: 0,060 mg (7% DZR).
Proprietățile consumului de cireșe
- Antioxidante;
- Antiinflamatorii;
- Anticancerigene;
- Antibacteriene;
- Neurodegenerative;
- Bune în caz de insomnii, nevroze;
- Adjuvant pentru stările de anxietate și migrene;
- Diuretice;
Beneficiile consumului de cireșe
Previn îmbătrânirea prematură
Consumul regulat de cireșe luptă împotriva radicalilor liberi datorită conținutului de potasiu, betacaroten și quercetină, antioxidante foarte importante. Fructele au proprietăți antiinflamatoare, iar asta ajută la prevenirea semnelor îmbătrânirii premature.
Ajută în reducerea greutății corporale
Datorită numărului mic de calorii pe care le conțin, dar și cantității mare de apă, cireșele sunt recomandate în curele de slăbire, deoarece ajută la eliminarea toxinelor din corp în mod natural.
Reduc tensiunea arterială
Consumul de cireșe, datorită potasiului și antioxidanților din compoziție, ajută la reducerea riscului apariției bolilor de inimă, dar și la reglarea tensiunii arteriale.
Ajută în tulburările de somn
Cireșele sunt bogate în melatonină, hormonul care ajută la scăderea temperaturii corpului și induce starea de somnolență, tocmai din acest motiv sunt indicate persoanelor care se confruntă cu tulburări de somn.
Estompează durerile musculare
Cireșele au proprietăți antioxidante și antiinflamatori, iar asta ajută la calmarea durerilor musculare, dar și la scăderea inflamației în corp.
Alte beneficii ale consumului de cireșe
- Tratează afecțiuni renale precum infecții renale, cistite sau nefrite;
- Previn ateroscleroza;
- Previn deshidratarea;
- Scad nivelul colesterolului rău și previn bolile cardiovasculare;
- Tratează edemele;
- Ajută digestia și previn constipația;
- Elimină toxinele din organism.
- Conferă senzația de sațietate;
Rețete de tartă cu cireșe
Tartă cu cireșe
Ingrediente pentru aluat
- 350 g făină;
- 220 g unt;
- 4 linguri apă rece;
- O lingură de zahăr și un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutură
- 450 g cireșe;
- 200 ml apă;
- 100 gr zahăr;
- Două linguri de amidon.
- Un gălbenuș pentru copt.
Mod de preparare
Pentru pregătirea aluatului, pune într-un vas untul topit, apa, zahărul, făina și un praf de sare, și amestecă totul. Strânge aluatul într-o formă de bilă și lasă-l la rece pentru 90 de minute.
Între timp, scoate sâmburii cireșelor, pune cireșele pe foc în apă și lasă-le 10 minute, după care adaugă zahărul și amidonul. Mai lasă pe foc pentru 5 minute, după care lasă totul să se răcească bine.
Aluatul obținut se împarte în două părți inegale. O parte mai mare, care se întinde în tava presărată în prealabil cu făină, iar peste se adaugă umplutura cu cireșe, și restul aluatului care se întinde și se taie în benzi late. Fiecare bandă de aproximativ 2-3 cm se așază deasupra. Se unge totul cu un gălbenuș și se pune la cuptor pentru 45 de minute, la 170 de grade.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Tartă cu cireșe și cremă de vanilie
Ingrediente pentru crema de vanilie
- 2 foi de plăcintă;
- 250 ml lapte;
- 3 gălbenușuri;
- 45 grame de zahăr;
- 10 g făină;
- 10 g amidon;
- 1-2 lingurițe esență de vanilie;
Ingrediente pentru umplutură
- 500 g cireșe;
- 3 linguri amidon;
- 3 linguri zahăr;
- Sucul de la o lămâie.
Mod de preparare
Pentru crema de vanilie, amestecă gălbenușurile cu zahărul, făina și amidonul, și adaugă puțin lapte pentru omogenizare. Separat, fierbe laptele cu esența de vanilie, și amestecă-l cu compoziția de gălbenușuri. Fierbe totul la foc mic și amestecă regulat până se îngroașă și capătă o consistență cremoasă. Crema se lasă să se răcească. Pentru umplutură, se amestecă cireșele cu zahărul, amidonul și sucul de la o lămâie.
Pe o tavă de copt se așază prima foaie de aluat, se pune baza din cremă de vanilie, și apoi se adaugă un strat de cireșe. Deasupra se adaugă a doua foaie de aluat. Se poate lăsa foaia întreagă ori se pot tăia fâșii pe care să le pui deasupra. Plăcinta cu cireșe se pune la cuptor pentru 40 de minute, la 200 de grade. Când se scoate din cuptor, se pudrează cu zahăr și se lasă să se răcească.
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Beneficiile consumului de cireșe
Tară cu cireșe amare
Ingrediente
- 300 gr cireșe;
- 6 ouă;
- 6 linguri iaurt;
- 6 linguri lapte;
- 12 linguri de făină;
- 4 linguri praf de copt;
- 4 linguri de zahăr;
- Zeama de la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare
Se scot sâmburii cireșelor și se presară peste fructe zeama de la lămâie. Într-un vas se adaugă toate ingredientele umede, ouă, lapte, iaurt, și se amestecă totul pentru 2 minute. Se adaugă treptat și făina împreună cu praful de copt. Spre final, se adaugă uleiul și se mai amestecă puțin până se omogenizează compoziția.
Se pune toată compoziția într-o tavă de cuptor, se adaugă fructele deasupra, și se pune la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade.
Tartă crumble cu cireșe
Ingrediente pentru aluat
- 320 gr făină;
- 150 gr unt;
- 140 gr zahăr;
- 90 gr smântână;
- 3 ouă;
- Un pliculeț praf de copt;
- Un praf de sare, o esență de vanilie.
Ingrediente pentru umplutură
- 600 gr cireșe proaspete;
- 60 gr zahăr;
- 10 gr amidon;
- Sucul de la o lămâie.
Ingrediente pentru crumble
- 170 gr făină;
- 110 gr unt;
- 100 gr zahăr brun;
- Un praf de scorțișoară, un praf de sare.
Mod de preparare
Pentru a pregăti crumble-ul, vei amesteca zahărul brun, cu făina, sarea și scorțișoara. Adaugi untul la temperatura camerei și amesteci totul cu ajutorul unei furculițe până când aluatul devine fărâmicios.
Pentru aluat, amesteci făina cu praful de copt și sarea. Într-un bol separat, combini zahărul, untul la temperatura camerei și încorporezi treptat câte un ou. Adaugi și smântâna, vanilia și amesteci foarte bine totul. Treptat, adaugi și făina în compoziție.
Toată compoziția lichidă se toarnă într-o tavă pentru cuptor. Deasupra se pun cireșele tăiate în jumătate și amestecate în prealabil cu zeama de la lămâie și amidonul. Peste umplutura de cireșe se adaugă topping-ul de crumble.
Se dă totul la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la 180 de grade. Dacă topping-ul de crumble de deasupra se închide foarte mult la culoare, iar aluatul nu este încă făcut suficient, atunci acoperă cu o folie de aluminiu și lasă la copt. Înainte de servire, lasă să se răcească bine tarta cu cireșe.
Tartă cu cireșe și căpșuni
Ingrediente pentru aluat
- 500 gr făină;
- 250 gr unt;
- 2 ouă;
- 130 gr zahăr;
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutură
- 500 gr căpșuni;
- 350 gr cireșe;
- 5 linguri zahăr;
- 3 linguri amidon;
- Zahăr pudră.
Mod de preparare
Fructele se spală, se înlătură codițele și sâmburii. Se pun într-un vas, se adaugă zahărul peste, apoi și amidonul, se amestecă și se pune totul la foc mic până când se îngroașă totul. Se lasă să se răcească.
Într-un vas mare se adaugă făina, untul tăiat cubulețe mici, ouăle, zahărul și un praf de sare. Se amestecă totul și se frământă până ajunge la consistența dorită. Blatul obținut se pune la rece pentru 30 de minute.
Ulterior, se încălzește cuptorul al 180 de grade, aluatul se întinde și se decupează potrivit formei de tarte și se înțeapă pe alocuri cu furculița. Se mai oprește puțin aluat pentru a pune deasupra tartei. Deasupra aluatului se pune umplutura de fructe, apoi se taie fâșii subțiri din aluatul rămas și se pune deasupra umpluturii. Se dă totul la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade. Când se scoate din cuptor, se presară deasupra zahăr pudră și se lasă să se răcească.
Clafoutis cu cireșe
Ingrediente
- 500 g cireșe;
- 240 ml lapte;
- 130 g făină;
- 100 g zahăr;
- 50 g unt;
- 4 ouă;
- 2 pliculețe zahăr vanilat;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Tapetează cu hârtie de copt un vas mai înalt special pentru cuptor. Pune cireșele în vas, cât să acopere vasul. Între timp, într-un vas pune ouăle bătute, făina, și untul topit și amestecă-le până obții o consistență omogenă. Toarnă compoziția peste cireșele din vas și pune la cuptor. Lasă totul la 160 de grade pentru 40-50 de minute. Când scoți prăjitura din cuptor, presară deasupra zahăr pudră și lasă totul să se răcească.
Prăjitură cu cireșe
Ingrediente
- 500 g cireșe;
- 6 ouă;
- 6 linguri de zahăr;
- 6 linguri de făină;
- 6 linguri de ulei;
- un praf de sare;
- o linguriţă de praf de copt.
Mod de preparare
Într-un vas amesteci gălbenușurile cu zahărul, adaugi uleiul puțin câte puțin și amesteci. Separat, bați albușurile cu sare până devin spumă. Se amestecă gălbenușurile cu albușuri și se adaugă făina amestecată cu praful de copt peste. Se amestecă încet pentru a se încorpora bine toate ingredientele.
Într-o tavă de cuptor, tapetată cu hârtie de copt, se pun cireșele fără sâmburi, apoi peste se pune toată compoziția de pandișpan și se pune la cuptor timp de 20 de minute, la 180 de grade.
Descoperă și cele mai bune rețete de clătite.
Plăcintă cu cireșe
Ingrediente pentru aluat
- 300 g făină;
- 200 g unt:
- 40 ml smântână;
- 40 ml apă;
- 30 g zahăr.
Ingrediente pentru umplutură
- 600 g cireșe fără sâmburi;
- 180 g zahăr;
- 25 g amidon;
- O jumătate de linguriță de scorțișoară.
Mod de preparare
Pentru aluat, amestecă făina cu zahărul, adaugă untul rece pe care l-ai tăiat cubulețe și frământă totul până se omogenizează ingredientele. Adaugă smântâna pe care ai amestecat-o înainte cu apa, și adaugă peste restul compoziției până se obține blatul cu un aspect neted, foarte puțin lipicios. Lasă aluatul la rece pentru 10 minute.
Împarte aluatul în 2/3 și 1/3. Două treimi se întind pe o tavă mare, cât să acopere baza și pereții tăvii, o treime se păstrează pentru suprafața plăcintei.
Pentru umplutura plăcintei, amestecă cireșele cu amidonul și restul ingredientelor. Toarnă tot amestecul obținut peste foaia de plăcintă din tavă, și lasă totul la rece pentru 10 minute. Din aluatul păstrat, taie fâșii groase de aproximativ 3 cm. Unge cu gălbenuș marginea aluatului din tavă și așază fâșiile de aluat deasupra, astfel încât să se suprapună între ele. Unge totul cu gălbenuș și lasă la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la 180 de grade.
Sursă foto: 123rf.com
Citește și care sunt cele mai delicioase și rapide rețete de clătite
Costica2023 • 12.12.2023, 12:56
Delicioasă, fragedă, coaptă, dulce, o încântare estivală tentantă