Dreptul la indemnizaţiese stabileşte individual
În cazul în care postul dv. a fost restructurat, puteţi solicita ajutorul de şomaj, până vă veţi găsi un nou loc de muncă. “Dreptul la indemnizaţie se stabileşte individual”, ne-a spus Mariana Bucaleţ, director adjunct la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti. Aşadar, nu aşteptaţi ca angajatorul să vă trimită actele la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Dosarele se depun de fiecare persoană în parte, în termen de 30 de zile de la data desfacerii contractului!
Atenţie însă! E bine să ştiţi că, dacă semnaţi desfacerea contractului de muncă cu acordul părţilor, nu mai aveţi dreptul la indemnizaţie de şomaj şi nici la salarii compensatorii. De asemenea, trebuie să ştiţi că de aceste salarii beneficiază doar angajaţii care au negociat şi care au trecut acest aspect în contractul de muncă. Tot acolo trebuie să fie menţionate atât numărul salariilor compensatorii, cât şi valoarea lor şi condiţiile în care angajatul le va primi.
Valoarea şomajului este de 75% din salariul minim brut pe ţară (600 de lei), respectiv 450 de lei. În funcţie de vechime, la această sumă se mai adaugă anumite procente. În ceea ce priveşte perioada pentru care se acordă indemnizaţia, trebuie să ştiţi că aceasta s-a prelungit cu încă 3 luni, începând cu data de 25 martie. Astfel, puteţi primi şomaj pentru 9, 12 sau 15 luni, în funcţie de vechime.