Te chinuie după ce te enervezi, te ustură după o masă nesănătoasă şi te doare îngrozitor după o perioadă de excese alimentare şi de stres. Stomacul e sensibil şi te poţi îmbolnăvi de gastrită, de arsuri, iar în cazurile grave de ulcer, din cauza poftelor exagerate şi a supărărilor. Dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls, îţi spune cum recunoşti aceste afecţiuni şi care sunt alimentele permise şi interzise în caz de îmbolnăvire.
Gastrita
Se manifestă prin usturimi şi dureri la nivelul stomacului şi apare de obicei ca reacţie la stres şi la un regim alimentar dezordonat, dar poate fi cauzată şi de anumite boli infecţioase, cum este cea provocată de prezenţa în stomac a microbului Helicobacter Pylori, un factor major de risc în apariţia cancerului gastric.
Sunt permise: făinoasele bine coapte, carnea de vacă, de pui şi peştele fără grăsime, brânzeturile dulci proaspete, ouăle fierte moi, dovleceii, cartofii, morcovii, mazărea (fierte), fructele dulci, uleiul de măsline, laptele, ceaiul, compotul, budinca de griş sau orez, dulciurile cu brânză de vaci, mierea.
Sunt interzise: alcoolul, cafeaua, tutunul, grăsimile, acriturile, prăjelile, citricele, excesul de zahăr, legumele tari şi crude, aspirina, condimentele.
Arsurile
Apar de regulă ca efect al urcării acidului gastric din stomac către esofag, aşa-numitul reflux gastrţsofagian resimţit din cauza stresului sau după un exces de alimente grele (dulci, grase sau fierbinţi), de băuturi carbogazoase, de alcool, tutun sau cafea. Arsura care apare în partea superioară a abdomenului poate fi însoţită de regurgitaţie (acea senzaţie de gust acru sau amar), de durere la înghiţire, de tuse seacă şi de răguşeală.
Sunt permise: cerealele, iaurtul, brânza nesărată, carnea slabă, ouăle fierte, legumele fierte, orezul, supele calde.
Sunt interzise: cafeaua, laptele, băuturile acidulate, alcoolul, tutunul, condimentele, roşiile, usturoiul, ceapa, bomboanele mentolate, prăjelile, ciocolata, grăsimile.
Ulcerul
Poate apărea la orice vârstă şi se manifestă de obicei prin dureri pe linia mediană a abdomenului, deasupra ombilicului, care pot iradia lateral şi către spate şi pot fi însoţite de senzaţie de arsură. Apar în reprize de 30-45 de zile, cu perioade similare de acalmie, pe tot parcursul anului, şi nu aşa cum se spune, doar primăvara şi toamna. Acestea se calmează dacă bolnavul mănâncă ceva sau ia medicamente (de exemplu, Omeprazol) .
Sunt permise: lactatele, carnea slabă de pui, de vită sau peşte, legumele bine fierte, aluaturile bine coapte sau uscate, orezul, sucul de cartofi, nuca de cocos.
Sunt interzise: alcoolul, băuturile carbogazoase, cafeaua, ţigările, condimentele, produsele cu mulţi aditivi, alimentele reci.
Analize pentru stabilirea diagnosticului
– Diagnosticul de gastrită se poate pune după o endoscopie digestivă superioară;
– Diagnosticul de reflux gastroesofagian poate fi stabilit prin măsurarea gradului de aciditate (pH) în esofag pe parcursul a 24 de ore sau în urma unei endoscopii;
– Diagnosticul de ulcer se pune după examen endoscopic şi biopsie, obligatoriu în cazul ulcerelor gastrice care se pot maligniza, spre deosebire de ulcerul duodenal, care nu e cancerigen. Complicaţiile ulcerului sunt hemoragia, perforaţia şi stenoza pilorică (obturarea primei părţi a duodenului şi blocarea alimentelor în stomac).
Încearcă şi remedii naturale
Dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike susţine că putem scăpa de arsuri renunţând la consumul de alcool, de cafea, la tutun şi la efortul fizic. De asemenea, medicul ne sfătuieşte să nu ne enervăm. Iată câteva remedii naturale care sunt utile în afecţiunile stomacului:
• Mănâncă orez şi fulgi de ovăz bine fierte şi bea suc de morcovi şi de spanac;
• Bea ceai de anghinare, obligeană sau muşeţel, dacă ai gastrită;
• Şi remediile homeopate pot fi utile. În cazul lipsei poftei de mâncare se recomandă Alfalfa, în caz de vomă ia Arsenicum album, dacă suferi de gastrită sau indigestie se recomandă Chamomila, Ignatia. În cazul în care indigestia sau gastrita este provocată de stres se recomandă Natrium muriaticum;
• Acupunctura reechilibrează energetic organismul în fazele acute ale bolii.
Recomandări pentru a nu te îmbolnăvi
– Mănâncă la intervale regulate şi în cantităţi reduse (de cinci ori pe zi), astfel încât ultima masă a zilei să fie luată cu trei-patru ore înainte de culcare;
– ţine regim dacă ai depăşit greutatea normală, pentru că excesul ponderal creşte presiunea intraabdominală;
– Nu mânca în grabă sau atunci când eşti nervos/nervoasă şi mestecă bine alimentele în timpul mesei;
– Nu consuma lichide şi fructe în timpul mesei;
– Nu lua medicamente pe stomacul gol, în special antiinflamatoare tip aspirină.