• Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă veți comanda online produse din magazinele promovate, un procent din valoarea achiziției intră în contul de afiliere al Libertatea. Mai multe detalii despre marketingul afiliat, pe profitshare.ro sau 2performant.

Vrei să profiţi cât mai mult de zilele de vacanţă rămase şi să te distrezi cu prieteni tăi? Nu ştii ce să mai inventezi ca să nu vă plictisiţi? Plouă, nu ai bani și vrei să te simți bine acasă cu cei dragi? Ei bine, un pachet de cărţi de joc poate să vă ţină ocupaţi şi o zi întreagă. Dacă nu ştii cum să-l foloseşti, îţi spunem noi. Te învăţăm azi câteva jocuri de cărți, pe care tu şi prietenii tăi sigur le veţi exersa cu plăcere, de fiecare dată când veţi avea ocazia.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Joc de cărți Macao – cum se joacă Macao?

Jocuri de cărți – cum se joacă Macao?

Pentru a juca Macao, ai nevoie de tot pachetul de 52 de cărţi.

Cărţi importante: “4” înseamnă “stai un joc”. Cu “2” şi “3” se obligă următorul jucător să “umfle” două, respectiv trei cărţi. Cu “As”-ul se poate schimba culoarea care e în joc.

Cum se joacă: Poate fi jucat de maximum 7-8 persoane. Fiecare primeşte 5 cărţi. Se împart cărţile şi se pune una cu faţa în sus. Primul jucător trebuie să pună peste cartea de jos una cu acelaşi semn (inimă roşie, romb, treflă sau inimă neagră) sau de aceeaşi valoare (adică cinci peste cinci sau valet peste valet).

Următorul jucător trebuie să respecte aceleaşi reguli şi aşa mai departe. Cine nu are în mână nici o carte pe care poate să o pună jos, trebuie să ia una din teancul celor rămase. Dacă un jucător are mai multe cărţi de aceeaşi valoare (de exemplu doi, trei sau patru popi), poate să le pună jos pe toate odată. Când un jucător rămâne cu o singură carte în mână e obligat să anunţe “Macao”. Dacă uită şi apucă altul să strige înaintea lui Macao, atunci e obligat să ia cinci cărţi. Câştigă cel care scapă cel mai repede de cărţile din mână, iar jocul continuă până când rămâne un singur jucător cu cărţi în mână. Acesta ia de obicei pedeapsă.

Joc de cărți Șeptică – cum se joacă Șeptică?

Cine pune cartea de doi sau de trei jos îl obligă pe următorul să “umfle” două sau trei cărţi. Acesta din urmă poate contraataca cu un doi sau un trei, astfel că următorul va lua din teancul cărţilor rămase suma “doiarilor” sau “treiarilor” puşi jos.

De exemplu: dacă un jucător pune jos trei de 2, cel de după el trebuie să ia de jos şase cărţi sau poate să pună şi el un 2 şi cel care urmează va lua opt cărţi! Când un jucător pune jos un 4 sau mai mulţi, următorul jucător nu mai poate juca o tură sau mai multe, dar poate contra cu unul sau mai mulţi “pătrari”, iar “pedeapsa” merge către următorul.

Joc de cărți Popa Prostu – cum se joacă Popa Prostu?

Se folosesc 32 de cărţi la jocul Popa Prostu, de la “7” până la “Popă” şi “As”.

Cărţi importante: “7”-le e cel care “taie”, iar “10” şi “As” sunt puncte.

Cum se joacă: Celor patru jucători li se împart câte patru cărţi, iar restul pachetului se pune deoparte, lângă jucători. Primul pune jos o carte, cu faţa în sus, iar ceilalţi dau câte una, oricare din mână. Dacă nici unul nu pune jos o figură identică celei puse de primul jucător sau un 7, atunci cel care a pus întâiul jos ia cele patru cărţi strânse.

De exemplu, dacă primul pune jos “Damă” şi nici unul din participanţi nu dă “Damă” sau “7”, el ia toate cele patru cărţi strânse jos. Dacă cineva dă “Damă” sau şapte, înseamnă că acela a “tăiat” şi va lua el cărţile… sau nu le va lua, dacă primul jucător taie la rândul lui cu o damă sau cu un şapte. Ia cărţile strânse jos cel care a tăiat ultimul. Apoi fiecare ia o carte din pachet, ca să aibă iar patru în mână. La final se numără câţi decari şi aşi a strâns fiecare. Câştigă cel care acumulează mai multe puncte.

Joc de cărți Război – cum se joacă Război?

Este nevoie de tot pachetul de 52 de cărţi.

Cărţi importante în ordine crescătoare: “Valet”, “Damă”, “Popă” şi “As”-ul, care are cea mai mare valoare.

Cum se joacă: Se împart toate cărţile jucătorilor, iar aceştia trebuie să le ţină în grămadă cu faţa în jos. Fiecare concurent aşază prima carte din grămadă cu faţa în sus pe mijlocul mesei.

Cel care are cartea mai mare ia toate celelalte cărţi şi le pune sub grămada sa. Dacă doi jucători pun la bătaie o carte cu aceeaşi valoare, ajung la război. În cadrul războiului, cei doi pun jos câte cărţi indică valoarea celei de la care s-a declanşat războiul. Ia teancul strâns cel a cărui ultimă carte a avut valoarea mai mare. Câştigă cel care adună toate cele 52 de cărţi.

Joc de cărți Trombon – Cum se joacă Trombon

La Trombon se împart toate cărţile, după care fiecare jucător încearcă să scape de ele minţind sau nu. Primul jucător dă jos câte cărţi vrea şi ce vrea anunţând ce anume a dat jos (poate să mintă sau nu – de exemplu poate da jos 2 cărți, un Aș și un Popă și să spună adevărul sau să spună că a decartat un 2 și un 8). Scopul jocului este să rămâi fără cărţi. Ceilalţi jucători dau pe rând cărţi declarând ce au dat sau pot spune « trombon » dacă li se pare că cel ce a pus jos cărţi înaintea lui a minţit. Dacă a avut dreptate jucătorul care a strigat Trombon, cel care a mințit ia toate cărţile de jos. Dacă s-a înşelat cel care a strigat Trombon, ia el cărţile. Câştigă cine scapă de cărţi primul.

Cum se joacă Maciupiciu sau „întrebarea”

La Maciupiciu se împart 5 cărţi la fiecare. Primul care începe întreabă pe unuldintre jucători: „Ai 9? ” sau „Ai As?” etc. Dacă cel pe care l-a întrebat răspunde „Da”, în continuare îi pune întrebarea „Câţi?” (1, 2, 3. dacă are 4 carti de un fel, le scoate din joc şi face pereche). După ce îi răspunde câte cărţi are din cele despre care a întrebat, trebuie să ghicească dacă are treflă, romb, frunză sau cupă.

Dacă ghiceşte, primeşte acele cărţi de la jucătorul întrebat. Apoi poate continua întrebând şi alţi jucători. Dacă nu a ghicit sau a ghicit doar o carte si el avea două, trebuie să ia carte din pachet sau 2 cărți, depinde câte nu au fost ghicite. Şi aşa mai departe, câştigă cel care are cele mai multe perechi (de 4 cărţi) la terminarea cărților.

Cum
se joacă
Killer
Predă-te!

Killer Predă-te se joacă în mai mulţi inşi. Dintr-un pachet de cărţi iei un joker şi un rege (14 – K), iar restul sunt numere simple precum 2,3,4,5,6,7 etc. Joker-ul este Killer (Ucigașul). Cartea de 14 este poliţistul. Ceilalţi sunt numiți cetăţeni. Fiecare îşi vede cartea şi nu o arată nimănui, trebuie să fie linişte totală.

Killer (Ucigașul) face cu ochiul discret fiecărui jucător, astfel cetăţenii mor. Şi ca să îngreuneze jocul, fiecare cetăţean se dă mort când are el chef.

Dacă killer face cu ochiul poliţistului, sau dacă el îl vede, acesta zice”killer predă-te!”. Jocul se termină atunci când Killer este prins de Polițist sau când Killer omoară toți cetățenii.

Joc de cărți Toci – Cum se joacă Toci

Toci este un joc ce poate fi jucat în cel puţin 2 jucători iar pentru a putea juca toci avem nevoie de pachetul complet de cărţi (52 de cărţi).

După ce cărţile se amestecă se vor aşeza într-un teanc, cu faţa în jos, îm mijlocul jucătorilor. Pe rând fiecare jucător va trage câte o carte. Ideea jocului este de a trage cărţi şi a le aşeza în ordine crescătoare fie la ceilalţi jucători fie în casă, ordinea cărţilor fiind As, 2, 3, 4… 10, Valet, Damă, Popă.

Scopul jocului este de a scăpa de cărţile proprii ţinând cont de următoarele reguli:

  • primul As care va fi tras de către jucători se aşează în mijloc, devenind casa
  • – în casă pot fi puse, în ordine crescătoare, numai cărţi de aceaşi culoare ca cea din casă
  • – celorlalţi jucători pot fi puse cărţi de orice culoare, singura condiţie de care trebuie ţinut cont este ca acestea să fie crescătoare
  • – dacă un jucător trage o carte şi aceasta nu poate fi pusă nicăieri acesta o va aşeza cu faţa în sus în dreptul său
  • – după ce un jucător pune o carte (fie în casă fie la alt jucător) acesta mai are dreptul la o mutare
  • – după ce un jucător a pus o carte acesta poate pune, în continuare, chiar şi o carte din teancul său de cărţi pe care le dăduse deja jos. Dacă nu are ce pune va trage o carte nouă (fie din teancul de la masă dacă nu s-a terminat fie din teancul său de cărţi întoarse)
  • – când s-au terminat toate cărţile de tras fiecare jucător, când îi vine rândul, va întoarce cu faţa în jos cărţile sale şi va trage cărţi din teancul propriu
  • – când la masă s-a terminat de aranjat o culoare următorul As care va fi tras va fi aşezat în casă
  • – dacă un jucător are posibilitatea de a pune o carte (fie la casă fie la alt jucător) însă nu observă acest lucru şi aşează cartea în teancul din faţa sa ceilalţi jucători au dreptul de a striga Toci
  • – dacă s-a strigat Toci jucătorul care nu a observat că poate pune cartea undeva va trebui să o păstreze
  • – dacă nimeni nu a strigat Toci, în caz că jucătorul observă că putea pune cartea undeva, mai are dreptul să o facă înainte ca alt jucător să fi efectuat o mutare

Câştigă primul jucător care scapă de toate carţile.

Alte
jocuri cu
cărți

Doble

Dobble contine o serie de 5 mini-jocuri de rapiditate in care toti jucatorii joaca in acelasi timp. Indiferent de joc, trebuie mereu sa fii primul care gaseste simbolul identic intre doua carti, il numeste si apoi ia cartea si o aseaza sau o decarteaza, in functie de regulile jocului jucat.

Numar jucatori: 2-8.

Durata joc: 15 minute.

Setul contine:

  • 50 carti de joc;
  • 5 carti cu variante de joc;
  • instructiuni in limba romana.

Sleeping
Queens

Sleeping Queens (Reginele adormite) este un joc cu cărți pentru copii și întreaga familie. Are un regulament în limba română și se poate juca cu un număr de participanți cuprins între 2 și 5. Vârsta minimă este de 8 ani, iar durata unui joc este de aproximativ 20 de minute. Jocul Reginele Adormite (Sleeping Queens) a fost inventat de o fetiță de 6 ani, Miranda Evarts, care a gândit jocul într-o noapte în care nu putea să adoarmă. S-a trezit a doua zi și a creat această lume minunată și naivă a nobililor ce moțăie, împreună cu sora ei mai mare, Madeleine, și părinții ei, Denise și Max. Pe măsură ce te adâncești în lumea fantastică a lui Evarts, vei găsi un joc care îți antrenează memoria, abilitatea de a creea strategii și de a face calcule simple. Aveți grijă atunci când folosiți cărți poțiuni să nu îi adormiți pe toți din greșeală!

Scopul jocului este să fii primul jucător care:

•Adună 5 regine sau 50 de puncte într-un joc de 2 – 3 jucători;

•Adună 4 regine sau 40 de puncte într-un joc de 4 – 5 jucători;

•Are cele mai multe puncte după ce toate reginele au fost trezite.

Uno

Un alt joc cu cărți ce poate fi jucat încă de la vârsta de 7 ani este Uno. Uno Clasic – este un joc interesant, care se poate prelungi pentru multe ore. Setul include 108 carti de joc si instructiuni pentru joc. Jocul se petrece in mai multe etape, in rezultatul carora se acumuleaza puncte. Jocul implica doua variante: o persoana care castiga, celelalte pierd, sau pierde doar o singura persoana – restul castiga. In functie de ce varianta a jocului se alege, se determina modul de acumulare a punctelor. Principalul lucru: in fiecare runda trebuie sa reusesti sa dai toate cartile. In ambalaj exista carti speciale care pot schimba cursul jocului: sa blochezi un jucator sau sa schimbi ordinea de miscari. Atunci cand jucatorul are doar o carte, trebuie neaparat sa strige „UNO” – in cazul cand adversarul il intrece, jucatorul va fi nevoit sa mai ia carti. Jocul de carti va deveni o distractie perfecta pentru orice companie, atat acasa, cat si in timpul calatoriei. Jocul atractiv, cu cartile sale colorate, va permite sa petreceti timpul frumos cu prietenii sau familia. Poate fi jucat acasa sau luat cu tine in calatorii. Acest joc nu numai ca duce la petrecea timpului frumos si relaxant, dar dezvolta imaginatia si logica.  

Sursă foto: www.123rf.com

Urmărește-ne pe Google News