Specialiştii spun însă că nu doar cei atraşi din prima clipă de ţigări devin fumători înrăiţi, ci şi o mare parte dintre cei care declară la început că nu le place să fumeze. Motivele pe care dau vina cu toţii sunt cam aceleaşi: anturajul, depresiile, dorinţa de a ieşi în evidenţă sau de a experimenta ceva nou.
“Ştim că nicotina poate avea un impact imediat asupra creierului, dar mai ştim şi că nu toţi adolescenţii care încearcă să fumeze devin dependenţi”, a declarat autorul studiului, Joseph DiFranza, de la Universitatea din Massachusetts, Statele Unite ale Americii, preluat de Reuters şi Mediafax. Potrivit specialistului american, faptul că o parte dintre tinerii care fumează pentru prima oară se simt relaxaţi după prima ţigară, arată că în creier există anumiţi centri care dictează dependenţa de nicotină. “Tinerii încep să fumeze mai ales din cauza anturajului, dar şi când au stări depresive, ori doresc să încerce ceva nou. Unii sunt tentaţi de reclamele la ţigări, dar nu toţi devin fumători înrăiţi. Răspunsul creierului la prima doză de nicotină este cel care determină sau mai bine-zis prezice dependenţa. Există şi cazuri în care atracţia fată de nicotină apare cu timpul”, susţine DiFranza.
Cercetătorul consideră că nicotina acţionează asupra centrilor din creier care generează sentimentul de poftă, iar acesta este resimţit ca o relaxare. În momentul în care drogul e absent, se creează sentimentul de poftă. “Apoi, dorinţa de a repeta experienţa plăcuta trăită prin intermediul drogului, apare tot timpul”, a spus cercetătorul. La studiul făcut de el pe parcursul a patru ani, au participat 1.000 de adolescenţi. Dintre aceştia, 217 încercaseră înainte să fumeze, iar o treime din ei au trăit un sentiment de relaxare după prima ţigară. Două treimi din adolescenţii care au experimentat fumatul au devenit dependenţi şi doar o treime au refuzat să mai bage tutun în plămâni.
Fumatul ucide
O singură ţigară îţi scurtează viaţa cu circa şapte minute, iar dacă fumezi un pachet, iroseşti două ore şi 20 de minute din viaţă, într-o singură zi. Cercetătorii sunt de părere că anii fumătorilor au mai puţin de 11 luni, iar jumătate dintre aceştia mor exclusiv din cauza acestui viciu. Foarte mulţi dintre cei ucişi de tutun au început să fumeze din adolescenţă şi au sfârşit în urma unui infarct miocardic sau a unui cancer pulmonar, între 35 şi 69 de ani.