“Apa este un simbol al iniţierii, al purificării şi marchează momentele importante ale vieţii (naşterea, nunta ori moartea). E folosită la scăldătoarea copilului, la nuntă, de către mireasă, pentru “udarea” răscrucilor în scopul atragerii belşugului şi fertilităţii, la descântecele de deochi şi chiar la înmormântare. În vise, apa este un simbol puternic, pentru că atinge puncte sensibile şi creează senzaţii, emoţii ori sentimente”, ne-a explicat psihoterapeutul Mihaela Sindie Weidinger.

Ce simbolizează

  • Relaţia cu mama sau cu maternitatea (având în vedere că apa face parte din noi încă din prima clipă a vieţii intrauterine şi prin intermediul ei obţinem primele senzaţii).
  • Propriul inconştient (pentru că tot prin intermediul apei primim, înainte de a ne naşte, informaţii din exterior, pe care le percepem atât fizic, cât şi psihic).
  • Frica de necunoscut (pe care o putem simţi la contactul cu apa, conştienţi că, deşi e dătătoare de viaţă, ne poate ucide uşor, devenind chiar distrugătoare când echilibrul îi este perturbat).
  • Renaşterea sau vindecarea (pentru că după orice potop iese din nou soarele şi totul revine la viaţă şi se reînnoieşte).

Cum vă daţi seama ce poate însemna

Ca să puteţi explica prezenţa apei în vise trebuie să fiţi atenţi la câteva aspecte: încercaţi să vă amintiţi cum vă face să vă simţiţi, de ce sunteţi acolo, dacă mai este cineva prezent în vis alături de voi, dacă vă simţiţi în siguranţă sau, din contră, în pericol, dacă o controlaţi sau vă copleşeşte.

După aceea, gândiţi- vă ce relaţie aveţi cu apa în realitate, cum o percepeţi şi ce semnificaţii are pentru voi, apoi faceţi comparaţia între vis şi realitate.


Iată 3 posibile interpretări ale unor astfel de vise

“Pluteam într-un ocean, mă scufundam în el şi parcă ştiam să respir în apă”.

Acest vis apărea frecvent când persoana respectivă era cuprinsă de anxietate. Prin explorare, ea a realizat că imaginea apei se contura tocmai pentru a o linişti. Inconştientul îi amintea de viaţa intrauterină şi de siguranţa acelui început, în care nu o ameninţa nimic.


“Eram în apă şi, cu toate că în realitate nu ştiu să înot, în vis nu mă înecam”.

În timpul explorării visului, femeia respectivă şi-a dat seama că, în realitate, nu avea încredere în propriile forţe. Prin intermediul visului, inconştientul s-a folosit de simbolul apei pentru a o pune într-o situaţie aparent fără ieşire, menită să-i arate că poate realiza şi lucruri pe care credea că nu le poate face în realitate şi că trebuie să aibă încredere în ea.


“Am visat că eram la mare, dar în loc de nisip erau pietre şi stânci. Îi aveam pe cei doi copii cu mine, iar apa inunda plaja. Am reuşit cu greu să urc pe stânci cu copiii, în timp ce apa aproape mă depăşea. Atunci m-am trezit”.

Acest vis este al unei mame divorţate, singure, care, atunci când a explorat visul, era copleşită de greutăţile cu care se confrunta. În cazul ei, apa are rolul de a evidenţia dificultăţile prin care trece, dar şi sacrificiul matern.

Urmărește-ne pe Google News