Primăria Capitalei a închise cele 14 teatre din administrația sa pe 9 martie. Curând, și teatrele independente și-au anulat spectacole cu public. În acest moment, pe durata stării de urgență, nu sunt permise spectacolele cu public. 

În acest context, teatrul independent unteatru și-a mutat activitatea în online. În fiecare zi, actorii joacă câte un spectacol în sala de teatru, fără public. Spectacolul este transmis video live, prin internet. Pentru a vedea spectacolul de teatru transmis online, spectatorii trebuie să cumpere un bilet, cu prețuri ce variază între 35 de lei și 60 de lei, și să se conecteze la transmisiunea video. Detaliile despre programul teatrului și instrucțiuni de accesare a spectacolelor live sunt disponibile pe pagina de Facebook a teatrului independent unteatru.

Spectacolele alese sunt cele cu distribuții restrânse: one woman/man show sau distribuții de câte doi actori.

Programul perioadei următoare:

  • Noaptea bufonilor, cu Marian Râlea și Richard Bovnoczki în regia lui Alexa Visarion
  • Amalia respiră adânc, cu Cristina Casian, regie Mariana Cămărășan
  • Cataclisma, cu și de Andrea Gavriliu – cronică
  • Zaharashka – teatru de păpuși de Lavinia Pop-Coman
  • The Sunset Limited, cu Richard Bovnoczki și Șerban Pavlu, regie Andrei și Andreea Grosu
  • Cinci ore cu Mario, cu Florina Gleznea, regie Mariana Cămărășan
  • Eine Kleine Nachtmusik, cu Lari Giorgescu, de Gigi Căciuleanu
  • Bad Talks, cu și de Radu Iacoban – cronică
  • N(AUM), cu Oana Pellea și Cristina Casian, regie Mariana Cămărășan
  • Before Breakfast, cu Mihaela Trofimov și Richard Bovnoczki, regie Andrei și Andreea Grosu

Fondatorii unteatru, regizorii Andrei și Andreea Grosu, alături de echipa teatrului, au luat această decizie pentru a-și susține actorii independenți prin continuarea plăților și pentru a-și continua activitatea, dependentă de spectatori. Teatrele independente, cum e unteatru, nu sunt finanțate de instituții publice (primării sau ministere), ci de spectatori, prin cumpărarea biletelor.

În același sens, actori faimoși precum Marius Manole, Oana Pellea și Șerban Pavlu au lansat o campanie pentru susținerea actorilor independenți, care nu sunt angajații unui teatru și care au de suferit în această perioadă. Detalii despre donații, pe https://actorindependent.ro.

Centrul de Teatru Educațional Replika invită publicul la un joc cultural online. Participanții se filmează cu telefonul mobil citind fragmente dintr-o carte preferată și trimit filmare de maximum 2 minute la adresa de e-mail centrulreplika@gmail.com. Videoclipurile sunt publicate pe pagina de Facebook a teatrului.

Soluțiile găsite de actori pentru a veni în ajutorul spectatorilor români sunt și lecturile prin video. Actrița Dana Rogoz citește povești pentru copii în fiecare zi la 16:00. Spectatorii pot urmări transmisiunea video live pe pagina sa de Facebook. Actrița Oana Pellea, pe de altă parte, publică pe YouTube videoclipuri în care citește poezii. Actorii teatrului „Marin Sorescu” din Craiova au lansat un joc virtual cu publicul aflat acasă. Pe pagina sa de Facebook, teatrul craiovean publică videoclipuri cu improvizații și jocuri de cuvinte pe teme alese de spectatori, printr-un comentariu.

Opera Națională Română Iași transmite gratuit pe site-ul său, https://www.operaiasi.ro, înregistrările unor spectacole de operă din repertoriul său. Spectacolele disponibile în perioada următoare sunt:

  • 18 martie ora 18:30 – balet „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski
  • 21 martie ora 18:30 – opera „Lucia de Lammermoor”, de Gaetano Donizetti

Opera comică pentru copii, din București, vine în ajutorul părinților care vor să le ofere copiilor activități educative și distractive. Instituția transmise live pe pagina sa de Facebook spectacole de operă pentru copii, dar și ateliere de grădinărit sau jocuri.

Și Radio România Cultural vine în ajutorul publicului român cu un program special. Pe frecvențele radioului, dar și pe site-ul https://radioromaniacultural.ro, sunt transmise în fiecare zi de la 12:00 povești pentru copii sub formă de teatru radiofonic. Poveștile disponibile pe site sunt Aventura cu un hobbit de Tolkien, Aventurile lui Pinocchio de Carlo Collodi și Alice în Țara Minunilor de Lewis Caroll.

Filarmonica „George Enescu” și Asociația „Clasic e fantastic” se alătură instituțiilor culturale care lansează programe speciale online cu concerte de muzică clasică din seria „Clasic e fantastic. Cum înțelegem muzica”, o campanie educativă pentru copii și tineri care se desfășura, până acum, în sala mare a Ateneului bucureștean. Începând cu 19 martie, concertele din colecția „Clasic e fantastic. Cum înțelegem muzica” vor fi disponibile gratis pe www.fge.org.ro

Programul primelor concerte:

  • 19 martie și 20 martie – Orchestra inginerilor „Petru Ghenghea”
  • 21 și 22 martie – Orchestra medicilor „ Ermil Nichifor”
  • 23 și 24 martie – Muzica în familia Cazacu
  • 25 și 26 martie – Lecția de jazz Irina Sârbu Band

 
 

Urmărește-ne pe Google News