Sărbătoarea Teatrului Nottara va fi deschisă duminică, 14 mai, la Sala George Constantin, cu spectacolul „Vestul singuratic” de Martin McDonagh, în regia lui Cristi Juncu, cu Florin Piersic jr., Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu, Ioana Calotă/Corina Dragomir.
Din mini-festival nu vor lipsi spectacole ale Nottara-ului precum „Efecte colaterale” de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, „Aproape împreună” de Alan Alyckbourn, regia Felix Alexa, prezentat în avanpremieră, spectacolul-lectură „Karamazovii”, concept și regie Alexandru Mâzgăreanu, urmat de o discuție cu publicul, sau „Alcool”, pe versurile lui Ion Mureșan, în regia lui Mihai Măniuțiu.
„Mai tânăr ca niciodată, Teatrul Nottara sărbătorește! Suntem la primii 70 de ani de teatru, de povești, de amintiri, de spectacole și de miracole împărtășite. Au trecut ca un vis tehnicolor, creat din iubirea, harul și dragul artiștilor, tehnicienilor, oamenilor buni din birouri; vis împlinit prin spectatorii care au făcut posibilă întâlnirea dintre scenă și lume, dar și prin colegii care ne-au fost alături, indiferent de vreme și vremuri”, a declarat Marinela Țepuș, directorul Teatrului Nottara, într-un comunicat publicat pe site-ul oficial nottara.ro, acolo unde se găsește și programului mini-festivalului de teatru „ Nottara 70„.
Cu această ocazie, și Primarul General al Municipului București, Gabriela Firea, a transmis un mesaj insituției de cultură, acum în prag de sărbătoare.
“Se împlinesc 70 de ani de la înființarea unei instituții remarcabile, 70 de ani de bucurie și emoție dăruite publicului spectator. Scena acestui teatru a fost înnobilată, de-a lungul timpului, de talentul, originalitatea și nu în ultimul rând, de bucuria de a juca a unora dintre cei mai apreciați artiști români, fie că a fost vorba de actori, regizori, coregrafi sau scenariști. Dragostea și aprecierea publicului pentru toți cei care alcătuiesc familia Nottara a consolidat, de-a lungul timpului, renumele instituției atât în țară, cât și peste hotare. Lor le suntem recunoscători, le mulțumim și îi felicităm! Vă invit să sărbătorim împreună această aniversare, să spunem cu toții La mulți ani Teatrului Nottara! Mulțumim pentru momentele unice oferite!”, este mesajul Gabrielei Firea, postat pe același site.
Teatrul Nottara împlinește 70 de ani de existență. Când și cum a început totul
În anul 1947, Teatrul Armatei (azi Nottara) își începea activitatea într-o fostă arenă de circ din București, pe Calea 13 septembrie.
Apoi, la scurtă vreme, s-a mutat în clădirea actuală de pe bulevardul Magheru, construită de inginerul-arhitect Liviu Ciulley (tatăl regizorului Liviu Ciulei), sub conducerea directorului de scenă Alexandru Finți, regizor și actor român, profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București,
În 1960, instituția de cultură iese de sub tutela Armatei și este pusă sub egida Consiliului Municipal al Capitalei. Acesta este momentul în care primește un nou nume, Teatrul „C. I. Nottara”, după numele marelui actor român Constantin I. Nottara (1859-1935), iar noul său director devine George Vraca, un alt strălucit artist.
Pe scena sa au jucat mari actori ai teatrului românesc (Gilda Marinescu, Margareta Pogonat, Melania Cîrje, George Calboreanu, George Constantin, Ștefan Iordache, Ștefan Radof, Emil Hossu și mulți alții), s-au rostit vorbele unora dintre cei mai importanți autori ai repertoriului național și universal (Shakespeare, Cehov, Eugène Ionesco, Pirandello, Lope de Vega, Horia Lovinescu, I.L. Caragiale), au montat regizori cu dăruire artistică (Vlad Mugur, Dan Micu, George Rafael, Marietta Sadova, Radu Penciulescu, Lucian Pintilie, Sanda Manu) și au construit lumi scenografi remarcabili (Dan Nemțeanu, Mircea Marosin, Tony Gheorghiu, Ion Ipser).