Pentru a înțelege mai bine cum putem face față mediului online când vine vorba de relațiile amoroase, dar și ce soluții ne pot veni la îndemână, am stat de vorbă cu Ion Andrei și Oana Puican, singurul cuplu de psihoterapeuți din România care vorbește deschis despre terapia și viața în doi, cât și despre propriile experiențe de zi cu zi.

Cum ne afectează tehnologia relațiile de iubire și care sunt beneficiile terapiei de cuplu: „Avem nevoie să reînvățăm apropierea”
Ion Andrei și Oana Puican

„Technoference” – ce înseamnă și cum ne afectează viața

O simplă căutare pe Google îți va arăta zeci de materiale care vorbesc despre cum mediul digital ne afectează viața, dar și relațiile pe care le avem, inclusiv cele de cuplu. 

Spre exemplu, Brandon McDaniel, profesor asistent la Universitatea de Stat din Illinois, în cadrul departamentului de Dezvoltare Umană și Știința Familiilor, a dezvoltat termenul de „technoference” (n.r. – interferența tehnologiei), care se referă la toate întreruperile care au loc în comunicarea interpersonală, cauzate de atenția pe care o acordăm device-urilor electronice. Simplu fie spus, are legătură cu momentul în care te uiți pe telefon sau pe tabletă și nu mai asculți ce spune omul din fața ta, deși erai atent cu o secundă înainte. 

Putin promite că „va alunga inamicul” din regiunea rusă Kursk, după ce a primit un raport despre incursiunea ucraineană. 121.000 de locuitori, evacuați din autoritățile ruse
Recomandări
Putin promite că „va alunga inamicul” din regiunea rusă Kursk, după ce a primit un raport despre incursiunea ucraineană. 121.000 de locuitori, evacuați din autoritățile ruse

Termenul a fost dezvoltat de McDaniel și într-un studiu unde cuplurile alese drept subiecți au recunoscut impactul negativ al tehnologiei asupra vieții lor la comun. 62% dintre subiecți au declarat că tehnologia intervine în timpul pe care-l petrec împreună, în timp de 35% au spus că partenerul/partenera de cuplu își citește pe loc notificările primite, chiar dacă ambii sunt în mijlocul unei conversații.

David Schramm, asistent profesor la Universitatea de Stat din Utah, a aprofundat consecințele „interferenței tehnologice” în două spații importante pentru viața de cuplu, locuri despre care crede că ar trebui să fie lipsite de online: în pat și la masă. În urma studiului pe care l-a făcut, 45% dintre subiecți consideră tehnologia o problemă importantă în mariajul lor, mai mult de o treime dintre adulți folosesc tehnologia în pat, aproape în fiecare seară, în timp ce 25% consideră că astfel de comportamente le afectează viața sexuală. În același timp, 53% dintre participanții la studiu cred că ei folosesc prea mult telefonul, iar 59% sunt de părere că partenerul/partenera de cuplu îl folosește prea mult.

„Avem nevoie să reînvățăm apropierea”

Pe tot acest background, avem și impactul pandemiei asupra dinamicii din relații, cât și modul în care ne raportăm și interacționăm unii cu alții. Mare parte din oameni se bazează pe aplicațiile de dating pentru a-și găsi jumătatea, și nu pe interacțiunile reale, în timp ce peste 600 de studii au ajuns la concluzia că pandemia de COVID-19 a produs efecte colosale în sănătatea noastră mintală, dar și în relațiile romantice, de la comportamente interpersonale negative (cum ar fi implicarea și suportul față de partener/ă) la o rată accelerată a divorțurilor, în acea perioadă. 

Ce s-a ales de „gruparea Dragnea” din PSD: unii la închisoare, alții în partide de buzunar, o parte încă lucrează în sistemul bugetar
Recomandări
Ce s-a ales de „gruparea Dragnea” din PSD: unii la închisoare, alții în partide de buzunar, o parte încă lucrează în sistemul bugetar

Multe cupluri au avut probleme în a păstra aspectele romantice ale relației lor, în timp ce altele s-au confruntat cu incapacitatea de a-și rezolva conflictele în mod productiv sau a găsi modalități noi de comunicare. „Avem nevoie să reînvățăm apropierea, relațiile și autenticitatea în noile contexte sociale și digitale, mai ales într-un mediu din ce în ce mai influențat de AI. Avem nevoie să învățăm cum să navigăm și să controlăm această lume pseudo-online. Imaginea de sine este afectată de social media. Viața de familie și viața de cuplu sunt expuse direct posibilelor influențe negative. Avem nevoie de repere – mai ales cele interne, care țin de propriul eu, de sinele nostru, de adevărul nostru interior. Iar aceste skilluri se dobândesc într-o terapie, se cunosc și se accesează mai ușor”, spune psihologul Oana Puican.

Ea și soțul ei, Ion Andrei, au și podcastul „Să vorbim de vorbă”, un demers care susține firescul mersului la psiholog, prin povești și experiențe personale. Specialiștii vor să educe și să explice românilor de ce terapia de cuplu este o variantă de îmbunătățire a relațiilor, dar și de salvare a acestora. „Este un fel de misiune a noastră să aducem mai aproape de oameni terapia de cuplu. Să normalizăm pentru cupluri această psihoterapie. Pentru cuplurile care întâmpină dificultăți, dar și pentru cele care vor să se cunoască mai bine, să comunice mai bine, să evolueze. Cred că e important că vorbim oamenilor din experiențele noastre, din ce am învățat noi pe pielea noastră, în plus față de cărți, școli sau formări”, adaugă ei.

Ce se întâmplă la Slănic Prahova, orașul care se scufundă. „Este un fenomen unic în România. Trebuie să ne păstrăm calmul”
Recomandări
Ce se întâmplă la Slănic Prahova, orașul care se scufundă. „Este un fenomen unic în România. Trebuie să ne păstrăm calmul”
Cum ne afectează tehnologia relațiile de iubire și care sunt beneficiile terapiei de cuplu: „Avem nevoie să reînvățăm apropierea”
„Viața de familie și viața de cuplu sunt expuse direct posibilelor influențe negative”. Foto ilustrativ: Shutterstock

„Relațiile sunt într-o continuă evoluție și schimbare”

Ion Andrei crede că nu putem compara relațiile părinților sau bunicilor noștri cu cele ale noastre, deoarece trăim timpuri și experiențe diferite. Deși putem învăța din ele, așa cum subliniază, susține că este nevoie să fim aici și acum, dar și să ne adaptăm nevoilor noastre prezente, ale lumii în care trăim. „Relațiile sunt într-o continuă evoluție și schimbare. Ne construim relațiile, parteneriatul, în fiecare zi, cu fiecare interacțiune, experiență sau emoție trăită”, adaugă el. 

Oana aduce în discuție și cum pandemia ne-a afectat pe toți și ne-a schimbat și modul de interacțiune, atât la job, cât și în viața privată. „Ne-a modificat modul în care ne percepem relațiile și prioritățile. Am realizat cât de importantă e conexiunea cu celălalt, o conexiune autentică și sinceră. Aici ne-a ajutat tehnologia, ne-a ajutat să ne vedem, să ne auzim, să ne conectăm, chiar de la distanță sau în izolare. Pandemia a adus atât provocări relaționale, cât și oportunități, mai ales în cadrul cuplului – după acea perioadă, cuplurile fie s-au despărțit, fie au ieșit din acea experiență mai puternice”, spune terapeuta.

În același timp, vorbește și despre cum lipsa de timp este una dintre marile provocări pe care le întâmpină cuplurile din zilele noastre. „Și știm cu toții cum este să fim ocupați o zi întreagă și când ajungem acasă să vrem doar să dormim. Nu mai avem nici energie, nici disponibilitate pentru partener. Și, cu toate acestea, fără a aloca timp relației de cuplu nu poate exista relația de cuplu”, subliniază experta, nu fără a preciza necesitatea unor soluții. 

„Nu este neapărat nevoie de un timp îndelungat, ci mai degrabă, de un timp calitativ în care să ne conectăm unul cu celălalt, să ne uităm ochi în ochi, să ne dăm voie să fim așa cum suntem, fără judecată. Avem nevoie să ne povestim diverse lucruri, să avem mici gesturi de tandrețe și atingere între noi”, adaugă drept exemple.

Tehnologia și timpul petrecut pe device-uri în exces, continuă Ion Andrei, ne poate duce la deconectarea de partener, la răcirea relației, ba chiar la a trăi într-o lume „paralelă”, imaginară, unde practic nu ne mai trăim viața reală. „Am ajuns să ne plictisim prea repede în relații. Este o consecință a social media. Nu mai avem răbdare să investim timp, efort și resurse în relația actuală, ni se pare mereu ca la alții „iarba e mai verde”. Schimbăm relația în loc să o construim cu răbdare. Or, o relație este un construct. Mă refer aici la relațiile cu potențial de funcționalitate, nu la cele toxice în care nu recomand nimănui să stea”, explică el.

„Social media și aplicațiile de dating au schimbat fundamental modul în care oamenii se cunosc”

Statistic, în România, dar și la nivel de UE, sunt mai multe femei decât bărbați, iar în acest context, tehnologia poate avea un rol în defavoarea relațiilor umane. „Este adevărat, social media și aplicațiile de dating au schimbat fundamental modul în care oamenii se cunosc, se întâlnesc și interacționează. Repede, acces ușor, multiple opțiuni – toate acestea alterează comportamentul și atitudinea asupra relațiilor”, spune Ion Andrei. 

Psihologul precizează și cum, pentru unii bărbați, această aparentă abundență de opțiuni poate confuza, poate reduce motivația de implicare profundă într-o relație de cuplu, de a cunoaște cu adevărat pe cineva. „Și, în anumite cazuri, nu este valabil doar pentru bărbați acest lucru, «Făt Frumos» fiind mereu la un alt «swipe right» distanță“, adaugă el. 

Oana Puican subliniază și modul în care nu toți bărbații reacționează la fel în dinamici din mediul digital și mulți înțeleg importanța unei conexiuni autentice și sunt dispuși să investească timp, energie și sentimente în dezvoltarea unei relații solide, de lungă durată, autentice. 

„Riscul cel mai mare, pe care lumea digitală îl aduce este crearea de așteptări nerealiste de la relație sau de la celălalt, punând presiune pe individ pentru a prezenta o variantă idealizată a sa. Acest lucru duce la complicarea procesului de cunoaștere și lipsa autenticității”, completează ei, nu fără a menționa cum terapia de cuplu abordează genul ăsta de provocări și încurajează clienții să-și exploreze propriile valori, priorități și emoții, dar și să-și dezvolte abilitățile de comunicare și relaționare.

La nivel de femei, Oana vorbește despre cum ele au început să se respecte mai mult decât în anii trecuți, să impună limite sănătoase, și să nu mai accepte abuzuri psihice, emoționale sau fizice, din partea bărbaților. „Dar mai este cale lungă până departe. De asemenea, observ o dorință din ce în ce mai mare a femeilor de a se informa legat de dezvoltarea lor personală și emoțională, și de a vrea să se înțeleagă mai bine, să se vindece, să evolueze, ceea ce mă bucură foarte mult”, adaugă psihologa.

În ceea ce privește nevoia de relații, ambii specialiști cred că oamenii au vrut și vor dori mereu relații și stabilitate, deoarece este un firesc al naturii umane. „Însă mai credem că, din teamă, din neștiința de cum să fii în mod sănătos într-un cuplu sau din faptul că trăim totul prea „pe repede înainte” și prea deconectați de noi și de nevoile noastre, pur și simplu unii oameni își reprimă nevoia de a fi într-o relație sau nu mai depun efortul necesar acestui lucru”, cred ei.

Cum ne afectează tehnologia relațiile de iubire și care sunt beneficiile terapiei de cuplu: „Avem nevoie să reînvățăm apropierea”
Aplicațiile de dating au schimbat modul în care oamenii se cunosc. Foto ilustrativ: 123rf

„Contează modul în care ne expunem și comunicăm în lumea digitală”

Psihoterapeuții cred că folosirea aplicațiilor de dating poate fi făcută și într-un mod constructiv, mai ales dacă este abordată într-un mod sănătos, cu principii, valori și moralitate. Așa cum descriu, e nevoie să se stabilească intenții clare, să fie autenticitate și sinceritate, să se comunice deschis, fără graba de a atinge un scop cât mai repede. „Trebuie menționat faptul că folosirea excesivă a social media sau a aplicațiilor de dating poate duce la oboseală, frustrare și o posibilă disfuncționalitate cognitivă sau emoțională. Nu uitați să folosiți căutări clare, specifice, filtrele aplicațiilor sau setările acestora”, completează ei. 

Specialiștii vorbesc despre cum suntem mereu conectați și bombardați de informații și date, imagini și mesaje. Supraexpunerea la digital, adaugă ei, ne deformează realitatea, implicit ne deformează modul în care relaționăm, modul în care ne raportăm la lume, la ceilalți, felul în care privim oamenii și, poate cel mai grav, felul în care ajungem să ne percepem pe noi înșine. „Contează modul în care ne expunem și comunicăm în lumea digitală: cu respect, politețe, învățând din experiențe și apelând la ajutor specializat atunci când simțim că avem nevoie”, spune cuplul de terapeuți.

„Este esențial un echilibru între viața online și offline”

Oana Puican crede că un echilibru între viața online și offline este esențial pentru a menține relații sănătoase și pline de conținut, în timp ce Ion punctează și cum lumea digitală, la capitolul „părți bune”, ne poate facilita conectivitatea, conexiunea, dar și comunicarea. Așa cum zice, online-ul ne ajută să menținem relații la distanță sau ne oferă posibilitatea de a socializa și de a cunoaște oameni noi. 

„Putem să folosim social media pentru inspirație, pentru conectivitatea cu oameni care împărtășesc interese similare și a rămâne informați despre evenimente și noutăți. Dar, de reținut, este important să renunțăm la utilizarea „ecranelor” atunci când începe să ne afecteze negativ stima de sine, relațiile personale sau când devine o sursă de stres, de comparații nesănătoase sau chiar ne duce în zona adicțiilor”, sunt de părere cei doi experți.

„Este esențial să comunicăm”

Pentru a fi prezenți în relația și a rezolva conflictele în mod pozitiv, Oana Puican și Ion Andrei pun accentul pe o comunicare deschisă și sinceră, practicarea empatiei între parteneri, ascultarea activă, aprecierea reciprocă, dar și respect. 

Cât despre cei care sunt la început de drum într-o legătură amoroasă, ei recomandă ca fiecare dintre parteneri să treacă printr-un proces terapeutic, pentru a-și vindeca propriile răni emoționale și a fi bine cu ei înșiși. „E necesar ca tinerii (și nu numai) să știe că o relație necesită muncă și e minunat că e așa. Că iubirea de la începutul relației se modifică, capătă alte valențe în timp și este necesar să fie mereu întreținută. Relațiile autentice implică construcție zi de zi, fie că e ușor de acceptat sau nu. Frumusețea unei relații sănătoase constă tocmai în acest drum împreună”, spun ei.

Pe de altă parte, în cuplurile care au copii, pentru ca indivizii să-și păstreze relația în timp ce sunt părinți, Ion și Oana consideră esențial ca familiile să-și prioritizeze relația de cuplu în paralel cu prioritizarea copilului, care oricum are loc în mod firesc. 

„Să nu uite că dacă părinții sunt bine, și copiii vor fi bine. Să își amintească că din cuplu a luat naștere copilul, nu invers. Să se încarce de iubire și bine unul de la celălalt și, automat, vor fi părinți mai buni și mai iubitori pentru copii. La fel de important este să apeleze la ajutor în creșterea copilului, la persoane care pot îngriji de copii când ei nu sunt prezenți și să își caute ferestre de timp doar pentru ei doi. Și chiar ieșiri în cuplu la un restaurant, film, o plimbare sau chiar câte o ieșire romantică de o zi sau două undeva în afara orașului în care locuiesc”, susțin terapeuții.

Cum ne afectează tehnologia relațiile de iubire și care sunt beneficiile terapiei de cuplu: „Avem nevoie să reînvățăm apropierea”
Într-o relație, comunicarea este esențială. Foto ilustrativ: Shutterstock

Ce se întâmplă în terapia de cuplu și de ce e benefică

Terapeuții recomandă terapia de cuplu atunci când conflictele devin frecvente și greu de gestionat în relație, când comunicarea este deficitară sau când apare distanțarea emoțională. Ei cred că este indicat ca oamenii să apeleze la ajutor specializat, atunci când simt că nu mai pot rezolva problemele singuri. 

„La o sesiune de terapie de cuplu, partenerii discută deschis despre problemele lor sub ghidarea unui psihoterapeut, care facilitează comunicarea și oferă strategii pentru rezolvarea conflictelor. Așa ar suna definiția terapiei de cuplu. Vrem să menționăm că terapia necesită timp, angajament și deschidere”, explică ei.

Mediul structurat și sigur din cadrul unei astfel de terapii, precizează psihologii, îmbunătățește comunicarea și ajută partenerii să găsească soluții constructive. „Pentru ultima dată ne repetăm, acum cel puțin: comunicarea! Elementele-cheie pentru o relație bună sunt comunicarea deschisă, respectul reciproc, încrederea, empatia și angajamentul constant de a lucra împreună la provocări. Și, peste tot și toate: IUBIREA”, încheie cei doi psihologi.

Foto ilustrativ: Shutterstock

Citeşte și: Laura Ștefănuț a anunțat despărțirea de Vlad Voiculescu, acuzându-l că are cont secret pe Tinder. „Nu am înșelat-o niciodată pe mama copilului meu”, spune europarlamentarul

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Băutura care hidratează de 7 ori mai bine decât apa. Mihaela Bilic explică ce ar trebui să bem, de fapt
Știrileprotv.ro
Băutura care hidratează de 7 ori mai bine decât apa. Mihaela Bilic explică ce ar trebui să bem, de fapt
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Sora cea mică a Lidiei Buble s-a măritat la 21 de ani. Mireasa Lorena a uimit cu frumusețea ei. Cei 11 frați Buble s-au reunit la nunta mezinei
Libertateapentrufemei.ro
Sora cea mică a Lidiei Buble s-a măritat la 21 de ani. Mireasa Lorena a uimit cu frumusețea ei. Cei 11 frați Buble s-au reunit la nunta mezinei
Băutura care hidratează de cinci ori mai bine decât apa. Ce recomandă Mihaela Bilic pentru zilele caniculare
FANATIK.RO
Băutura care hidratează de cinci ori mai bine decât apa. Ce recomandă Mihaela Bilic pentru zilele caniculare
„S-a închis în cameră și plânge!”. Sabrina Voinea, devastată de verdictul TAS! Mama gimnastei, dialog printre lacrimi cu GSP
GSP.RO
„S-a închis în cameră și plânge!”. Sabrina Voinea, devastată de verdictul TAS! Mama gimnastei, dialog printre lacrimi cu GSP
Dezvăluiri picante despre viciile soților Ceaușescu. Șoferul familiei rupe tăcerea: ”Elena avea o relație cu un ofițer de Securitate”
FANATIK.RO
Dezvăluiri picante despre viciile soților Ceaușescu. Șoferul familiei rupe tăcerea: ”Elena avea o relație cu un ofițer de Securitate”
Amanda Bynes, de nerecunoscut la 14 ani de când a renunțat la Hollywood. Problemele de sănătate mintală, drogurile și operațiile estetice au schimbat-o dramatic / FOTO
Unica.ro
Amanda Bynes, de nerecunoscut la 14 ani de când a renunțat la Hollywood. Problemele de sănătate mintală, drogurile și operațiile estetice au schimbat-o dramatic / FOTO
Rămas dator, Cristi Manea a fost certat de soţie după un interviu: "S-a supărat pentru ce am spus, dar chiar stă cu mine. Familia este cea mai importantă"
Orangesport.ro
Rămas dator, Cristi Manea a fost certat de soţie după un interviu: "S-a supărat pentru ce am spus, dar chiar stă cu mine. Familia este cea mai importantă"
EXCLUSIV. Mărturia soţiei lui Marian, victima "doamnei cu coasa" de la Pantelimon. "Atât mi-a zis: ia-mă acasă!"
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Mărturia soţiei lui Marian, victima "doamnei cu coasa" de la Pantelimon. "Atât mi-a zis: ia-mă acasă!"
Horoscop 12 august 2024. Gemenii au nevoie de luciditate ca să aleagă emoțiile care merită să fie hrănite și a le înlătura pe cele parazitare
HOROSCOP
Horoscop 12 august 2024. Gemenii au nevoie de luciditate ca să aleagă emoțiile care merită să fie hrănite și a le înlătura pe cele parazitare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI