Majoritatea femeilor au tenul mixt, cateva sufera din pricina unuia sensibil, iar altele se chinuiesc sa ingrijeasca unul gras sau foarte uscat. Pentru acestea din urma i-am cerut cateva sfaturi de intretinere dermatologului Viviana Iordache, de la Miko Palace (str. Nicolae Iorga nr. 19, Bucuresti, tel. 212.92.50). Dupa ce ne-a expus problemele acestor doua tipuri de ten, Viviana ne-a recomandat cateva tratamente naturale, ce pot fi facute acasa.

Tenul uscat e caracterizat printr-o piele subtire, cu aspect mat, fragila, lipsita de elasticitate si de rezistenta. Nu are puncte negre si se rideaza cu usurinta. Tenul uscat poate fi de doua feluri: alipic (lipsa de sebum) si deshidratat (lipsa de apa).

Apa dura, calcaroasa, apa calda, sapunurile in exces sunt contraindicate in cazul acestui tip de ten. Este bine ca dupa demachiere se se aplice masti cu laptisor de matca, miere de albine, smantana, lapte dulce, comprese cu apa de ploaie.

Tenul uscat are nevoie de o hidratare fortata si cea mai buna este parafina (inlocuita recent cu colagen). In aceasta baza se mai adauga vitamine, substante nutritive (de exemplu caviar), minerale stimulente (laptisor de matca, ginseng). Rezultate foarte bune se obtin cu ajutorul mastilor pe baza de fructe si legume:

Masca din banane

Se face o masca din una, doua sau mai multe banane bine coapte. Fructele se strivesc cu degetele pana devin o pasta care se intinde bine pe fata. Dupa o jumatate de ora (sau chiar o ora) se inlatura pasta de banane si se spala fata cu apa de ploaie, fara a utiliza sapunul.

Masca din caise

Doua-trei caise bine coapte se curata de coaja si, dupa ce se scot samburii, se piseaza pana se obtine o pasta. Acesta se amesteca bine cu smantana si se aplica pe fata. Smantana anuleaza efectul astringent al caisei.

Masca din lapte si castravete

Se pun la macerat sase felii de castravete proaspat, curatat de coaja, intr-un pahar cu 250 ml lapte proaspat de vaca. Aceasta masca se foloseste zilnic. Dupa ce se usuca, se indeparteaza cu apa de roze.
Un alt procedeu consta in combinarea a 100 ml zeama de castravete cu 100 ml lapte proaspat de vaca. Se curata fata si gatul. Dupa ce se ridica compresa si se usuca pielea, fata se sterge cu apa de roze.

Infuzie de podbal

Se face o infuzie dintr-o lingura de flori uscate de podbal, peste care se toarna 100 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15-30 de minute, se strecoara si se aplica comprese pe fata.

Tamponari cu smantana

Reteta e simpla: tamponati-va zilnic fata si gatul cu putina smantana. Sau o formula de masca nutritiva: amestecati smantana cu o lingurita de branza de vaci, aplicati-o pe fata si lasati-o sa actioneze  15 minute.

Pielea grasa suporta bine sapunul si apa. Insa nu trebuie folosit sapunul “de casa”. Se poate folosi sapunul pentru bebelusi sau sapunurile imbogatite cu crema ori grasimi.

Dupa spalarea de dimineata se poate aplica o crema  noncomedogena (care nu inchide porii si nu provoaca aparitia cosurilor).

Razele solare in exces si mai ales razele UV artificiale (de la solarii) sunt foarte periculoase pentru piele. Senzatia ca soarele amelioreaza aspectul gras si plin de cosuri e urmata de o explozie de leziuni datorate ingrosarii pielii si obturarii porilor cu dopuri de grasime oxidata.

Mastile pentru ten gras au ca baza argila sau caolinul. Se pot adauga vitamine, energizante (extract de ceai verde), minerale si calmante (musetel). Ce puteti face acasa:
 
Decoct de brusture

Se face un decoct din 10-15 g radacina proaspata de brusture in 200 ml apa. Se fierbe 10-15 minute la foc moderat, se lasa sa se raceasca, se strecoara, se sterge fata cu solutia obtinuta, folosindu-se un tampon de vata, apoi se aplica o compresa timp de 30 de minute.

Tamponari cu hrean

Se macereaza 30 g radacina de hrean proaspata, taiata marunt, in 500 ml apa. Se lasa o ora, se strecoara si se sterge fata cu solutia obtinuta

Masca din mere

Merele se taie in felii, se fierb in lapte pana devin moi, se strivesc si se aplica pe fata timp 30 de minute, dupa care se indeparteaza si se spala fata cu o infuzie de musetel.

Masca din morcov

Se face o masca dintr-un morcov dat pe razatoare. Se tine pe fata 20-30 de minute, apoi se inlatura si se sterge tenul cu infuzie de musetel.

 
 

Urmărește-ne pe Google News