Pe căldură mare, tensiunea arterială are tendinţa să scadă. De aceea este mai important ca oricând ca hipertensivii să îşi verifice zilnic tensiunea şi să meargă la medicului curant, pentru a li se ajusta medicaţia (medicul va decide dacă scoate din schemă anumite medicamente cu rol în scăderea valorilor tensiunii sau dacă îi recomandă pacientului să le ia cu întrerupere, o dată la două zile, de exemplu).

Atenţie cum îţi verifici tensiunea!

Ai venit din canicula de afară. Nu te repezi la tensiometru…

  • lasă-i timp organismului să se adapteze la temperatura din casă
  • aşază-te şi stai liniştit câteva minute
  • nu bea lichide foarte reci, cât timp organismul nu s-a adaptat la temperatura din interior, fiindcă se pot produce tulburări de ritm cardiac, iar valorile tensiunii vor fi date peste cap
  • foarte important: bea suficientă apă! Doi litri pe zi sau şi mai mult, dacă organismul o cere. Din cauza căldurii, sângele se îngroaşă şi medicamentele pe care le iei stagnează, în loc să ajungă la organele pe care trebuie să le ajute să funcţioneze, iar reziduurile lor să se elimine apoi prin urină.

Corturile amenajate pe stradă: pro sau contra?

  • din aceeaşi cauză (îngroşarea sângelui pe caniculă) nu este cea mai bună măsură să îţi măsori tensiunea în unul din corturile special amenajate în oraş în cadrul unor campanii altminteri bine intenţionate: valorile înregistrare în astfel de condiţii pot fi înşelătoare
  • totuşi, dacă eşti în oraş şi simţi că tensiunea ta ”o ia razna” şi vezi un astfel de cort, intră şi verifică valorile ei, dar numai după ce ai stat câteva minute pe scaun sau întins pe pat şi ai băut un pahar cu apă la temperatura ambientală.

Probleme digestive care pot da alarma

  • canicula poate provoca şi probleme digestive – scaune diareice, stări de vomă, care te deshidratează. Dacă te confrunţi cu aşa ceva, nu mai este de ajuns să bei multă apă; pentru ca organismul să-şi refacă stocul sănătos de lichide trebuie să iei săruri de rehidratare (se găsesc în farmacii, în pliculeţe cu granule, care se administrează dizolvate în apă)
  • ghidează-te după prospect, pentru a te lămuri ce cantitate de săruri să iei şi cât timp, dar cere şi sfatul farmacistului.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News