Bolile inimii sunt responsabile pentru moartea a peste 60% dintre români. Cei mai importanţi factori de risc sunt ereditatea, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat.
Copiii sunt şi ei în pericol
Hipertensiunea arterială (HTA) a început să lovească şi la vârste foarte fragede, începând chiar cu 5-10 ani. De ce? Obezitatea şi sedentarismul îşi spun cuvântul. Este o boală tăcută, dar se poate manifesta prin dureri de cap.
La unii copii, HTA poate fi şi o consecinţă a altor boli, cum ar fi cele cardiovasculare, hormonale, de rinichi, dereglări tiroidiene sau tulburări ale glandelor suprarenale. De cele mai multe ori însă, obezitatea este de vină.
Aceşti copii suferă şi din pricina apneei în somn, sforăie şi au dificultăţi de respiraţie. Hipertensiunea netratată la timp în copilărie poate duce, la maturitate, la complicaţii grave.
De ce creşte tensiunea
La 90% dintre cei afectaţi nu există o cauză anume a bolii. Există factori de risc: vârsta, kilogramele în plus, stresul, alimentaţia nesănătoasă, moştenirea genetică, anumite boli renale sau anomalii tiroidiene.
Deşi are o influenţă mare în declanşarea bolilor cardiovasculare, colesterolul mare nu este perceput ca un pericol pentru sănătate.
Ce e de făcut
Cel mai bun leac este un stil de viaţă sănătos. Reţeta cuprinde: alimentaţie sănătoasă, mişcare zilnică şi lipsa fumatului. Un control anual la medicul de familie te ajută să depistezi problemele la timp.
În cazuri grave este nevoie şi de tratament. Specialiştii spun că şi metoda de denervare renală îi poate ajuta pe pacienţii cu HTA, putând scădea valoarea tensiunii cu cel puţin 30 de puncte, după doar 45 de minute cât ţine intervenţia.
Revista şi cartea = 9,99 de lei