Gras
Cum recunoşti tenul gras? Se caracterizează prin apariţia la nivelul pielii a unor substanţe uleioase (grase), generate de o secreţie excesivă a glandelor sebacee. Dacă ai un astfel de ten, aplică în fiecare dimineaţă şi seară creme hidratante, bogate în vitaminele E, C, şi zinc, acestea având rolul de a regla şi de a limita producţia de sebum.
De multe ori, tenul gras este predispus la acnee. Aceasta este o afecţiune în principal hormonală, ce se prezintă sub forma unor puncte negre sau albe, care apar atunci când sebumul din piele blochează canalele excretoare.
Curăţă-ţi cu atenţie tenul folosind un gel spumant purifiant şi apoi aplică o cremă hidratantă cu acţiune antiinflamatoare, antibacteriană şi antifungică.
Uscat
Tenul uscat este determinat de pierderea umidităţii, aspectul fiind de piele exfoliată. Zonele uscate pot duce la apariţia dermatitelor (piele roşie, cu mâncărimi sau senzaţii de arsuri). Dereglarea glandei tiroide, pierderea excesivă în greutate, moştenirea genetică sau vârsta înaintată pot determina scăderea lubrifierii naturale a pielii. Fumatul, poluarea sau stresul dăunează, de asemenea, tenului uscat. Foloseşte în fiecare dimineaţă produse de îngrijire de protecţie, iar seara, produse de curăţare cu PH neutru. Pentru a-ţi păstra tenul bine hidratat este important să-ţi alegi crema hidratantă care echilibrează nivelul apei din piele. În plus, de două ori pe săptămână, apelează la tratamente de exfoliere cu PH neutru.
Foarte uscat
Pielea atopică este foarte uscată, intolerantă. Hidratarea acesteia se face cu produse îmbogăţite cu grăsimi (lipide). Aplicarea zilnică a cremelor emoliente ajută la regenerarea pielii afectate şi reface bariera împotriva agenţilor iritanţi. Folosite constant, acestea reduc semnele de disconfort, precum roşeaţa, înţepăturile şi senzaţia de arsură.
Sensibil
Cum recunoşti tenul sensibil? Pielea feţei e roşie, prezintă o senzaţie de disconfort şi de căldură, în special la nivelul obrajilor. Această roşeaţă apare din cauza dilatării vaselor de sânge din piele, dar şi ca urmare a influenţei unor factori ereditari, a radiaţiilor ultraviolete şi a climei. Pentru a o combate, dă-ţi cu creme hidratante antiroşeaţă o dată pe zi, după curăţarea prealabilă a tenului, foloseşte apă termală, creme antisolare şi evită schimbările bruşte de temperatură.
Mixt
Este o îmbinare a tenului uscat, deshidratat, cu tenul gras, cu pori dilataţi, puncte negre sau coşuri. Zona grasă este cea de pe frunte, nas şi bărbie, numită şi zona T, restul porţiunilor fiind uscate. Acest tip de ten necesită o atenţie specială, deoarece zonele uscate are nevoie de o anumită îngrijire, în timp ce zonele grase trebuie curăţate pentru îndepărtarea coşurilor. Astfel, după îndepărtarea impurităţilor cu ajutorul unui demachiant blând, aplică o cremă hidratantă, pe bază de acizi şi vitamina C. Iar pe zona T evită cremele cu ulei.