Nanoparticulele care atacă ţesutul tumoral, ocolind sistemul imunitar al organismului, ar putea reprezenta, în viitorul apropiat, o terapie eficientă oncologică, care să nu prezinte efectele secundare ale chimioterapiei.

Experimentele realizate pe animale au demonstrat că această formă de terapie poate duce la distrugerea totală a celulelor canceroase, fiind în acelaşi timp mult mai bine tolerată de organism decât celelalte tipuri de terapii împotriva cancerului.

Un prim test de laborator pe pacienţi umani urmează să înceapă peste aproximativ un an, iar în cazul în care va avea succes, această metodă ar putea fi folosită ca şi tratament peste cinci ani.

Se pot trata mai multe tipuri de cancer 

Deşi terapia a fost gândită iniţial împotriva cancerului de prostată, ea ar putea fi extrem de eficientă şi în cazul altor cancere manifestate prin tumori solide, aşa cum este cancerul de sân, cel pulmonar sau cel cerebral.

Nanoparticulele, botezate BIND 014, sunt concepute pentru a răspunde la trei dintre principalele probleme pe care le creează, de obicei, medicamentele obişnuite: ele vor ajunge exact la locul canceros în organism, vor fi eliberate încet în acel loc, de-a lungul mai multor zile şi vor fi invizibile pentru sistemul imunitar al pacientului, care astfel nu se va activa pentru a le elimina.

Diametrul nanoparticulelor este de 1.000 de ori mai mic decât al unui fir de păr. Această formă de tratament a fost testată cu succes pe culturi de celule ale cancerului de prostată, extrase de la pacienţi şi cultivate sub pielea cobailor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News