► Doar sub supraveghere
Chiar dacă are efecte miraculoase, terapia cu venin de albine trebuie făcută sub atenta supraveghere a medicului. Contraindicația principală o constituie alergia la acest produs. „Există mai multe tipuri de pacienți”, specifică dr. Simu, adăugând: „Cei care știu că nu sunt alergici la venin de albine, cei care au mai fost înțepați, dar nu știu exact, și cei care nu au mai fost înţepaţi niciodată. Aceștia din urmă vor fi nevoiți să facă primele doze ale tratamentului, pentru că, dacă nu au mai avut contact cu substanța, nu vor dezvolta imediat o reacție alergică, ci doar după câteva ședințe. De aceea, trebuie să fie observați atent pentru a nu apărea complicații. În ceea ce privește persoanele care au mai fost înțepate accidental de albine, li se va face un test care va releva dacă sunt alergice sau nu”.
► De la câteva ședințe, la tratament lung
Durata tratamentului variază în funcție de gravitatea bolii. Dacă de o inflamație a ligamentelor poți scăpa după două până la cinci ședințe în care se fac două-trei înțepături cu venin pe ședință, pentru o boală cronică, artrita, de exemplu, este nevoie de două-trei ședințe pe săptămână, cu mai multe înțepături, timp de una până la trei luni. În scleroza multiplă sau în complicațiile neurologice ale boreliozei, corpul răspunde mai greu la tratament. Abia după câteva luni pot apărea efecte notabile. Sunt necesare două-trei ședințe pe săptămână, timp de șase luni sau mai mult.
EFECTE UIMITOARE
Veninul de albine are efecte bune în tratamentul reumatismului. Conține substanțe antiinflamatoare, cu un efect de 100 de ori mai puternic decât hidrocortizonul. Astfel, reduce umflăturile și durerile care îngreunează mobilitatea. Tendoanele inflamate răspund și ele bine la această terapie. Veninul poate fi folosit și în tratarea altor inflamații, cum ar fi cele provocate de astmul bronșic. S-a observat că tratamentul ameliorează anumite simptome în scleroza multiplă. Veninul e util și în boala Lyme, în cazul în care s-a ajuns la complicații neurologice.
CE TRATEZI?
„Veninul de albine are efecte imunomodulatoare (poate stimula sau inhiba imunitatea, după cum este nevoie) și antiinflamatoare. Deci, este indicat în toate bolile în care există o inflamație (la nivel articular, la nivelul pielii etc.), în cele autoimune, ca și în infecții, unde imunitatea este scăzută. Ca modalități de terapie există două variante: fie tratamentul direct cu albine, fie preparatele standardizate injectabile din venin. Cea din urmă are avantajul că se poate doza cantitatea administrată. Astfel, se pot controla foarte bine efectele. Varianta de terapie directă, fără specialist, este cea mai puțin indicată și este mai periculoasă. Se poate face doar sub îndrumarea unui terapeut. Acesta va lua albina cu o pensetă și o va aplica direct pe zona inflamată, pe anumite zone reflexogene sau puncte de acupunctură.”