În armonie cu natura
Su Jok te învață să fii în armonie cu tine însăți și cu mediul înconjurător. Astfel, se menține starea de sănătate. Când, totuși, apare un dezechilibru, se intervine cu tehnici ca presopunctura în palmă sau pe talpă, aplicarea semințelor, magneților sau a culorilor. În cazul afecțiunilor acute, efectul este aproape imediat. Atunci când este vorba de afecțiuni cronice, tratamentul durează mai mult și rezultatele apar în timp. Pentru aceste boli este nevoie și de microacupunctura coreeană. Este numită așa pentru că acele sunt mai mici decât cele din acupunctura clasică, chinezească.
Culorile care îți aduc sănătatea
Pe suprafața mâinii, în zona corespunzătoare organului, se desenează cu carioca de o anumită culoare. Acest lucru transmite o anumită informație la organul corespunzător. Ne mai influențează și culoarea hainelor, a camerei în care dormim și chiar cea a mâncării pe care o consumăm. Este important să se folosească nunațe pastelate, nu țipătoare.
► Negrul și albastrul opresc hemoragiile.
► Culoarea verde pune organismul în mișcare, mai ales sistemul muscular, ficatul și vezica biliară.
► Culoarea roșie influențează sângele, inima şi intestinul subțire. Este indicată în caz de anemie, oboseală, tonus scăzut, astm bronșic și bronșite spastice.
► Portocaliul este culoarea echilibrului, bună pentru orice fel de afecțiune. Are capacitatea de a stimula imunitatea, de a echilibra sistemul nervos central și toate glandele endocrine.
► Culoarea galbenă ajută stomacul, splina, pancreasul și sistemul limfatic să funcționeze cât mai bine.
► Combinaţia alb-maro este benefică intestinului gros și plămânilor. Albul este indicat în gripe și bronșite (dar nu în astm).
GIMNASTICĂ PENTRU TRUP șI SUFLET
Gimnastica Twist și Tai Chi completează efectele celorlalte terapii. Se practică mișcări ușoare ale articulațiilor mâinilor, picioarelor și ale trunchiului, care duc la deblocarea unor centri energetici din corp. Meditația zâmbetului este o parte din Tai Chi, deși se poate spune că ea face parte din sfera psihologiei. Aceasta reprezintă arta de a-ţi păstra calmul în orice situație, de a afişa oricând un zâmbet sincer, din adâncul sufletului. Am putea spune că zâmbim doar atunci când ne simțim bine, dar s-a demonstrat că se poate și invers: învățând să zâmbim în orice situație, ne eliberăm de stres, ne echilibrăm și starea de sănătate revine.
TRATAMENTUL CU SEMINȚE
Semințele au o anumită energie și, dacă sunt aplicate pe zona din palmă care reflectă un anumit organ, o imprimă acestuia. Efectul depinde de forma seminței, dar și de culoarea viitorului fruct. De exemplu, semințele de călin seamănă cu o inimă. De aceea, aplicarea acestora pe zona reflexogenă a inimii ajută la normalizarea pulsului. Semințele de grâu pot fi aplicate pentru orice afecțiune. Semințele se pun pe corespondentul organului bolnav și se aplică deasupra leucoplast. Se lasă 24 de ore.