Proprietăţile produselor apicole au fost recunoscute din cele mai vechi timpuri şi folosite pentru diferite afecţiuni. În prezent, apiterapia este la fel de apreciată şi căutată, datorită rezultatelor sale.

Mierea  este unul din produsele recomandate de specialişti pentru proprietăţile energizante, de stimulare a digestiei, laxative, diuretice antibacteriene, şi antiinflamatoare. Este foarte indicată în stările de oboseală, constipaţie, tuse, viroze respiratorii, faringite, plăgi, ajutând la cicatrizarea lor. Medicii indică să se ia zilnic, dimineaţa, 1-2 linguri de miere, pe stomacul gol. Însă avertizează că în diabetul zaharat este contraindicată.  

Veninul utilizat cu grijă

Un alt produs apicol este polenul, un excelent supliment nutritiv, cu efect atât tonic, cât şi chiar afrodiziac. Este foarte bogat în aminoacizi liberi, vitamine şi enzime, foarte uşor de asimilat de către organism, furnizând o cantitate importantă de energie corpului. Se recomandă în caz de astenie fizică, psihică şi sexuală, lipsa poftei de mâncare, constipaţie, colită, ateroscleroză, hipercolesterolemie, stări depresive, hepatită cronică, ciroză hepatică.

De asemenea, veninul de albine  este un produs utilizat în doze mici,  care stimulează capacitatea de apărare şi de refacere a organismului. Are în principal un efect de stimulare a circulaţiei sangvine, de vasodilataţie, crescând  fluiditatea sângelui şi stimulând  sistemul endocrin. Se recomandă în caz de reumatism, spondiloze, radiculite, nevralgii şi inflamaţii ale nervilor, astm bronşic, boli degenerative ale ţesutului conjunctiv, boli neurologice, boli dermatologice, durere cronică. Înainte de utilizare este indicat ca persoana în cauză să facă o testare a sensibilităţii la venin.

 
 

Urmărește-ne pe Google News