Cuprins:
Una din principalele diferențe între untul de calitate și cel în care se adaugă anumite grăsimi vegetale este culoarea. Astfel, unul de calitate va avea culoarea alb-crem, în vreme ce untul cu alte grăsimi adăugate va avea o culoare mai închisă sau, din contră, o culoare albă.
Dacă suspectezi că produsul cumpărat de la magazin nu este de calitate, poți face în bucătărie un test foarte simplu.
- Ce este Ghee sau untul clarificat și în ce rețete îl poți folosi
Cum îți dai seama că untul cumpărat de la magazin este de calitate
Pentru a testa calitatea produsului, adaugă un vârf de cuțit de unt într-un bol cu apă caldă și agită puțin să se dizolve.
Untul de calitate se va dizolva uniform și va lăsa în bol urme de perle de grăsime de o culoare deschisă. Dacă, în schimb, se dizolvă mai greu și lasă în urmă bulgărași de grăsime galbenă-portocalie înseamnă că este un unt contrafăcut.
Vezi și un clip video care te ajută să-ți dacă seama dacă unul este de calitate sau contrafăcut.
Cum faci unt de casă
Unt de casă din lapte
Fierbe laptele cu un praf de sare și, după ce a dat în clocot, lasă-l să se răcească. După ce a ajuns la temperatura camerei, elimină caimacul de la suprafața laptelui și dă-l la frigider acoperit. 2-3 ore mai târziu (poate fi lăsat și mai mult), scoate laptele din frigider și, folosind o lingură, scoate stratul de grăsime ridicat la suprafață. Aceea este smântână dulce, pe care o poți găsi și de cumpărat, în cazul în care nu poți cumpăra lapte crud.
Unt de casă din smântână
Folosește un mic robot de bucătărie, un blender sau mixerul pentru a bate smântâna, împreună cu cantitatea de sare dorită. Când începe să se închege ești pe drumul cel bun, însă untul nu este gata. Abia când untul începe să se separe de zer, după 5-10 minute, depinde de puterea electrocasnicelor, untul este gata.
Strecoară-l de zer, da-i o formă rotundă și încearcă să storci cât mai multă apă din el. Da-i o formă rotunjită, sau, dacă ai, îl poți pune chiar într-o farfurie de unt. Dă-l la frigider, unde îl poți păstra până la două săptămâni din momentul preparării.
Sursa: retetpractice.ro