Programaţi-vă la consultaţia ginecologică la o săptămâ- nă după terminarea menstruaţiei;
Nu întreţineţi raporturi sexuale cu 48 de ore înainte de vizita la medic;
Nu faceţi spălături vaginale interne cu câteva zile înainte de control şi nu vă spălaţi decât în exterior, în ziua programării, fără să folosiţi săpun, ci doar produse speciale pentru igiena intimă;
Teste obligatorii
Odată ajunsă la medic, solicitaţi un set de teste, dintre care n-ar trebui să lipsească:
Testul Babeş-Papanicolau. Deja foarte bine-cunoscut, acest test depistează modificările celulare anormale de la nivelul uterului, detectând astfel eventuala prezenţă a cancerului de col uterin. Este recomandat tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală, o dată pe an. Dacă rezultatul iese negativ trei ani la rând, medicul decide intervalul ulterior de efectuare a testului.
Examenul secreţiilor vaginale. Indiferent dacă e modificată şi supărătoare sau nu, secreţia vaginală trebuie supusă unor teste periodice, căci poate ascunde infecţii sau boli transmisibile grave.
Ecografia transvaginală. Ecografia este metoda cel mai puţin deranjantă, având în vedere că nu doare şi oferă o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate a organelor interne. Ecografia transvaginală se realizează cu ajutorul unei sonde introduse în vagin, permiţând vizualizarea organelor genitale interne şi a unei sarcini incipiente.
Colposcopia. Este examinarea colului uterin, cu ajutorul unui microscop special, care poate detecta prezenţa unor eventuale formaţiuni canceroase, încă din fazele invizibile cu ochiul liber.
Examinarea sânilor. La peste 40 de ani, mamografia este un test obligatoriu. Dacă aveţi temeri la vârste mai tinere, puteţi solicita şi alte metode neinvazive, precum sonoelastografia şi termografia.
Dacă vreţi să citiţi mai multe materiale despre sănătate, căutaţi azi la chioşcuri Libertatea pentru femei!
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!