Ingrediente: două kg ciuperci proaspete, un kg ceapă, patru kg ardei capia şi gogoşari, o jumătate litru suc de roşii, o jumătate litru ulei, sare, piper, foi de dafin, 10-12 căţei de usturoi.
Preparare: Ardeii şi gogoşarii se coc, se curăţă şi se rup fâşii. Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă în ulei. Ciupercile (curăţate şi bine spălate) se taie felii subţiri, se pun peste ceapă şi se amestecă cu lingura de lemn.
Se lasă să fiarbă până când scade apa lăsată de ciuperci. Se adaugă apoi ardeii şi gogoşarii şi se introduce cratiţa pentru 30 de minute la cuptor. Se pun sucul de roşii şi condimentele şi se mai lasă la cuptor încă 20 de minute.
Când zacusca a scăzut şi uleiul s-a ridicat la suprafaţă, oprim focul şi o punem în borcane, având grijă să îndepărtăm usturoiul şi frunzele de dafin. A doua zi, borcanele cu zacuscă se sterilizează în cuptor.
Zacuscă de fasole
Ingrediente: două kg fasole boabe, un kg ceapă, două kg ardei gras roşu, o jumătate kilogram de morcovi, un litru suc de roşii, o jumătate de litru de ulei, sare, piper, foi de dafin şi cimbru.
Preparare: Se alege fasolea, se spală, se lasă de seara până a doua zi, când se pune la fiert în apă rece. După ce dă în clocot, se scurge apa şi se înlocuieşte cu alta fierbinte. Se repetă operaţia încă o dată şi se lasă să fiarbă bine.
În timpul acesta, ceapa tocată mărunt se sotează în ulei. Peste ceapă se adaugă morcovii daţi prin răzătoarea mare şi ardeii roşii tăiaţi fideluţă. Când fasolea este fiartă, se adaugă compoziţia de ceapă, morcovi şi ardei. Se lasă să fiarbă la foc potrivit câteva minute.
Se adaugă sucul de roşii fierbinte, foile de dafin, sare şi piper după gust şi se bagă la cuptor cu mirodenii.
Prietenii îţi laudă ciorbele şi mâncărurile pe care le faci? ţi se spune că nimeni nu te întrece când e vorba de prăjituri? Dacă răspunsul la aceste întrebări e “da”, atunci e clar că eşti un expert sau o expertă în tainele bucătăriei.
Fă-ţi o fotografie cu mâncarea care îţi iese cel mai bine şi trimite-o împreună cu reţeta şi datele tale personale pe e-mail, la retete@libertatea. ro sau pe adresa Ziarul Libertatea, supliment reţete, bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucureşti şi poţi câştiga un cuptor cu microunde, oferit de Libertatea şi Carrefour.