Cuprins:
Când este celebrată Ziua Recunoștinței
Thanksgiving Day este sărbătoarea anuală de o zi în care se mulțumește, în mod tradițional lui Dumnezeu, pentru toată bogăția recoltei din acel an. Se sărbătorește în ultima zi de joi a lunii noiembrie de către americani, iar canadienii o sărbătoresc în a doua zi de luni din octombrie.
În SUA, în 2022, Thanksgiving Day este sărbătorită joi, 24 noiembrie.
De ce sărbătoresc americanii și canadienii Ziua Recunoștinței – Thanksgiving Day
Ziua Recoltei, Ziua Recunoștinței sau Thanksgiving Day este sărbătoarea celebrată în numeroase țări din lume, dar în special în Statele Unite ale Americii și Canada, acolo unde tradiția sărbătorii este atent urmată de toți locuitorii.
În Statele Unite și Canada, Thanksgiving Day este, de fapt, Ziua Recoltei, mai exact, o zi în care oamenii mulțumesc divinității pentru recoltele pe care le-au avut în acel an, indiferent de condițiile meteorologice grele cu care s-au confruntat.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2019/11/masa-in-familie-de-thanksgiving-day.jpg)
De când este sărbătorită Ziua Recunoștinței
Thanksgiving Day este sărbătoarea preluată de la primii coloniști care au sosit în Lumea Nouă, în anul 1621. Ei au celebrat această zi pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu după recolta bogată pe care au obținut-o chiar și în condiții climatice dure.
În anul 1941, congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a stabilit ca a patra zi de joi din luna noiembrie să devină în mod oficial sărbătoare națională a SUA.
Originile sărbătorii diferă în Canada. Exploratorul britanic Martin Frobisher a încercat să găsească o cale spre Orient, nu a reușit și a ajuns să se stabilească în Canada. În anul 1578, el a ținut o ceremonie prin care a mulțumit că a supraviețuit unei călătorii atât de lungi. Ulterior și alți coloniști care au ajuns, au continuat tradiția.
Mai târziu, Frobisher a fost înnobilat, iar un golf la Oceanul Atlantic a primit numele de Frobisher Bay, în memoria sa.
Care sunt preparatele tradiționale de Ziua Recunoștinței
Sărbătoarea de Ziua Recunoștinței a devenit o sărbătoare a familiei, o zi dedicată pentru a petrece timp împreună cu familia și cu prietenii. De pe masa de sărbătoare nu lipsesc preparatele tradiționale, iar printre cele mai întâlnite sunt:
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c40b2b2848ca155b658226023f1fd567.jpg)
- Curcanul;
- Plăcinta de dovleac;
- Plăcinta de mere;
- Cartofi dulci;
- Piure;
- Porumb dulce;
- Sos de afine;
- Sos de merișoare;
- Jambon.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2019/11/preparate-traditionale-de-ziua-recunostintei.jpg)
- Vezi alte 7 rețete de Thanksgiving, Ziua Recunoștinței la americani!
Care este tradiția curcanului gătit de Ziua Recunoștinței – de ce gătesc americanii curcan
Tradiția curcanului gătit de Ziua Recunoștinței vine de la Benjamin Franklin, deoarece acesta a decis ca această pasăre să fie simbolul sărbătorii. Fostul președinte american a grațiat un curcan care urma să fie tăiat odată cu celebrarea acestei zile, iar de atunci, în fiecare an, tradiția este respectată de fiecare președinte american.
Alte tradiții de Thanksgiving Day
- O tradiție a mesei este rugăciunea pe care oamenii o spun la începutul mesei. Pe tot parcursul rugăciunii, oamenii se țin de mână și fiecare dintre persoanele prezente precizează un motiv pentru care îi mulțumește lui Dumnezeu pentru această zi.
- Sărbătoarea de Thanksgiving Day a devenit o sărbătoare federală oficială, iar americanii participă în această zi la diferite acțiuni caritabile. Ei colectează bani sau pregătesc mâncare pentru cei săraci din spațiile amenajate pentru ei.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_63ff26b6b598b5617b0e437fd354840b.jpg)
- De asemenea, pentru a celebra evenimentul, orașul organizează diferite parade cu muzică și dansuri, dar și o serie de concerte.
- Paradele au devenit o parte integrantă a sărbătorii în orașele din Statele Unite. Organizată de lanţul de magazine Macy’s încă din 1924, parada din New York de Ziua Recunoștinței este cea mai mare și cea mai cunoscută, atrăgând între 2 și 3 milioane de spectatori de-a lungul traseului său de 3,5 km, dar şi o audiență uriașă la TV. La această paradă participă fanfare, artiști şi sunt prezentate care alegorice și baloane gigantice în formă de personaje de desene animate.
- În Statele Unite, de Ziua Recunoștinței nu se muncește. Oamenii au o zi liberă tocmai pentru a petrece timp cu familia și pentru a se bucura de reîntregirea acesteia.
- Tot în SUA, Ziua Recunoştinţei este urmată de Black Friday, ziua în care magazinele americane oferă cele mai mari reduceri din an.
Rețete pe care le poți pregăti de Thanksgiving Day/ Ziua Recoltei
- Curcan întreg la cuptor;
- Curcan umplut cu legume la cuptor;
- Fasole verde;
- Piure de cartofi și piure de cartofi dulci;
- Plăcintă de dovleac sau alte rețete cu dovleac;
- Cartofi dulci la cuptor;
- Plăcintă americană cu mere;
- Sos de merișoare cu nuci;
Așadar, sărbătoarea de Thanksgiving Day ne oferă tuturor șansa de a ne gândi la lucrurile bune care ni se întâmplă zilnic, dar și șansa de a mulțumi pentru tot ceea ce primim.
Cine mai sărbătoreşte Ziua Recunoştinţei
Ziua Recunoștinței sărbătorită în Brazilia şi numită în portugheză Dia de ação de Gracas este foarte asemănătoare Thanksgiving Day din SUA. Sărbătoarea a fost introdusă în Brazilia în anii 1940 de către un ambasador brazilian în SUA, Joaquim Nabuco, care a fost impresionat de acest concept și a dorit să fie sărbătorit și în țara sa. Când s-a întors, i-a cerut președintelui de atunci, Gaspar Dutra, să introducă o sărbătoare similară pentru a marca sezonul anual al recoltei. Ca urmare, un festival numit Dia de Ação de Graças a fost instituit la 17 august 1949 de către președinte. Nu este o sărbătoare națională recunoscută oficial, dar unii brazilieni și mulți americani care locuiesc în Brazilia consideră această zi ca fiind una în care își exprimă recunoștința pentru recolta generoasă. Familia și prietenii se adună pentru a mânca curcan, împreună cu umplutură de porumb și plăcintă de dovleac, precum și piure de cartofi dulci.
În Japonia, sărbătoarea se numește „Kinro Kansha no Hi”, ceea ce înseamnă Ziua Recunoștinței Muncii. Ceea ce a început ca un festival străvechi al recoltei de orez numit Niinamesai s-a transformat într-o sărbătoare dedicată lucrătorilor care au ajutat la succesul recoltei. Spre deosebire de alte țări, în Japonia evenimentul se învârte mai puțin în jurul mâncării și mai mult în jurul recunoștinței pentru munca grea a lucrătorilor agricoli. Ziua Recunoștinței în Japonia este ţinută întotdeauna pe 23 noiembrie. Cu acest prilej, elevii pregătesc felicitări și cadouri făcute manual pentru a le oferi pompierilor, polițiștilor, gărzilor de coastă și altor angajaţi municipali care îi ajută să fie în siguranță.
În India, o țară multiculturală, Ziua Recunoștinței este sărbătorită sub diferite denumiri și la diferite date. În Goa, sărbătoarea se numește „Ladin” sau „Ladainha” şi are loc la sfârșitul lunii noiembrie. În această zi, creștinii din Goa cântă imnuri și spun rugăciuni împreună, exprimându-și recunoștința pentru harul lui Dumnezeu pe Pământ. În sudul Indiei este sărbătorită ca Pongal, în ianuarie. În această zi, fermierii taie prima recoltă de pe câmpurile lor, o oferă lui Dumnezeu și pregătesc mâncăruri dulci. În Punjab, Lohri este festivalul recoltei, care este sărbătorit pentru a mulțumi pentru proviziile și creațiile lui Dumnezeu. Oamenii cred că, mulțumindu-i lui Dumnezeu în această zi, îi va face fericiți și prosperi pe tot parcursul anului, scrie travel.earth.
Sursă foto: 123rf.com
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_dc04e4043bfe24aab7dd9c781fc010ee.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f1151644557da39f84fae40212b79fd1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_af0c59904225d71ef15faaab11d3f33f.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_d4520484ddf084e10d7da158a5f611a1.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_a20695f99c835f03267ac550f950ddd3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_3d3a74d6c89267c1d8db02f3f8bccb33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_45063146cd597b758e5a7075e6501c45.jpg)