Cuprins:
Acestea pot fi folosite la aproape orice sarcină de pregătire a alimentelor, de la tăierea cepei și tranșarea unei bucăți de carne de porc sau de vită și până la deschiderea stridiilor și felierea pâinii. Alegerea unui cuțit potrivit, utilizarea corectă a acestuia, întreținerea adecvată și aplicarea tehnicilor corecte de tăiere nu doar facilitează procesul de gătit, însă poate face diferența între o experiență culinară obișnuită și una excepțională. În cele ce urmează îți vom prezenta toate tipurile de cuțite și utilizările fiecăruia, astfel încât să poți găsi opțiunea potrivită pentru nevoile tale, care să-ți ușureze munca.
La ce să fii atent când cumperi un cuțit de bucătărie
Atunci când alegi un cuțit de bucătărie există câteva aspecte esențiale pe care trebuie să le iei în considerare. Înainte de toate trebuie să știi exact ce fel de cuțit ai nevoie ținând cont de felurile de mâncare pe care le prepari de obicei.
De asemenea, foarte importantă este dimensiunea cuțitului de bucătărie astfel încât să-l poți folosi într-o manieră relaxată și sigură. Cele mai utilizate sunt cuțitele care măsoară între 15 și 25 de centimetri. Cuțitele mai scurte sunt mai ușor de manevrat și de controlat, însă cele mai lungi îți permit să tai produse mai mari, cum ar fi un pepene verde sau o friptură, explică specialiștii de la Consumer Reports.
Un alt detaliu esențial îl reprezintă materialul din care este fabricată lama cuțitului. Cele mai multe cuțite sunt realizate din oțel inoxidabil sau din oțel carbon. Trebuie să știi că oțelul inoxidabil este rezistent la rugină și este ușor de întreținut, în timp ce oțelul carbon este mai dur și păstrează tăișul mai bine, însă este mai expus la rugină. De aceea, caută un cuțit care din oțel inoxidabil care are un conținut ridicat de carbon.
Ce mai trebuie să iei în calcul la cumpărarea unui cuțit de bucătărie
În ceea ce privește greutatea unui cuțit, acesta trebuie să se simtă confortabil în mână și să fie bine echilibrat între lamă și mâner. Un cuțit prea greu poate obosi mâna, în timp ce unul prea ușor poate să nu ofere suficient control.
De asemenea, mânerul trebuie să fie și el confortabil, astfel încât să ofere o prindere sigură. Un mâner ergonomic poate preveni oboseala în timpul unei utilizări prelungite. Cele mai întâlnite materiale sunt lemnul, plasticul și materialele compozite.
Trebuie să te asiguri că lama cuțitului este bine ascuțită și, totodată, dacă tăișul este continuu, fără ciobituri ori alte defecte. În plus, alege întotdeauna cuțite care sunt turnate dintr-o singură bucată de metal deoarece acestea tind să fie mai durabile. Nu în ultimul rând, cuțitele bine îngrijite nu doar că sunt mai durabile, dar și asigură o preparare mai sigură și mai eficientă a alimentelor.
Tipuri de cuțite de bucătărie
De obicei, pentru servirea mesei sunt suficiente două cuțite, și anume unul pentru tăiat orice și altul pentru pește. În schimb, pentru gătit și pentru pregătirea diverselor preparate sunt necesare mai multe tipuri de cuțite, care îți vor ușura munca în bucătărie. Iată-le pe cele mai cunoscute dintre acestea:
Cuțitul de chef
Denumit și cuțitul bucătarului, acesta este cel mai versatil tip de cuțit de bucătărie, ceea ce îl face un element indispensabil în orice bucătărie. Este un cuțit de bucătar cu o lamă lungă și lată, care se îngustează până la vârf. Acest design îi permite să se balanseze rapid înainte și înapoi pentru mărunțirea și tăierea rapidă. De obicei, are o muchie dreaptă pentru a tăia alimentele fără probleme cu câteva mișcări ușoare.
Lungimea lamei unui cuțit de bucătar variază de la 15 la 30 de centimetri, însă cea de 20 de centimetri este cea mai populară dimensiune. Cuțitul de chef este folosit pentru tocarea ierburilor și a nucilor, tăierea în cuburi și felii a fructelor, legumelor și a cărnii, mărunțirea și zdrobirea usturoiului și tăierea pepenilor.
Cuțitul utilitar
Cuțitele utilitare sunt un amestec între cele de chef și cuțitele de bucătărie. Lama unui cuțit utilitar este mai lungă decât cea a unui cuțit de bucătărie și mai îngustă comparativ cu cea a unui cuțit de bucătar, pentru a oferi precizie în tăierea produselor la care un cuțit de bucătar poate fi prea mare, iar un cuțit de bucătărie prea mic.
Acestea pot avea o margine zimțată sau dreaptă pentru a face față unei game largi de sarcini. Lungimea lamei unui cuțit utilitar variază de la 12, la 22 de centimetri, cea de 15 centimetri fiind cea mai populară dimensiune. Acest cuțit este folosit la tăierea fructelor și legumelor de dimensiuni mici și medii, felierea cărnii și a pâinii și decojirea fructelor citrice.
Satârul
Cu o lamă sa scurtă și dreptunghiulară, care seamănă cu un mic topor, satârul este ideal pentru a tranșa și a tăia bucățile mari de carne, articulațiile, oasele și alimentele dense. Există două tipuri de satâr: satârul pentru carne, care este conceput pentru prepararea cărnii crude, și satârul pentru legume, care are o lamă mai subțire, fiind mai potrivit pentru tăierea legumelor și pentru felierea peștelui. Lungimea lamei unui satâr variază între 10 și 25 de centimetri, cea mai populară dimensiune fiind cea de 18 centimetri.
Cuțitul pentru decojit
Cuțitele de bucătărie pentru decojit, cunoscute și sub numele de cuțite de curățat, sunt ușoare și au o lamă scurtă cu un vârf ascuțit, ceea ce le face utile pentru sarcini delicate. Lungimea lamei lor variază între 6 și 12 centimetri și poate avea o margine zimțată sau dreaptă pentru a face față unei mari varietăți de sarcini. Cele mai comune stiluri de cuțite de decojit sunt vârf de lance, cioc de pasăre și picior de oaie, fiind denumite după forma vârfului lamei. Un cuțit de curățat este folosit pentru tăierea, tocarea și felierea fructelor, legumelor și a unor brânzeturi, pentru decojirea pielițelor pentru garnituri, decorticarea creveților și tăierea excesului de grăsime de pe carne.
Cuțitul de măcelar
Cuțitele de măcelar au o lamă lungă, curbată, cu un vârf ascuțit la capăt, care ajută la tăierea cărnii în mod curat și ușor cu o mișcare de fierăstrău. Acestea au o margine dreaptă pentru a tăia cu ușurință carnea fără să o rupă sau să o sfâșie. Lungimea lamei unui cuțit de măcelar variază între 12 și 30 de centimetri, cu 20 și 25 de centimetri fiind cele mai populare dimensiuni.
Acest cuțit este utilizat pentru tăierea prin piele, a cartilajelor și oaselor, pentru porționarea cărnii, inclusiv a carcaselor întregi, a coastelor și a bucăților primare de vită, precum și pentru tăierea grăsimii și a tendoanelor, relatează site-ul WebstaurantStore.com.
Cum gătești corect carnea de vită. Cele mai bune trucuri în bucătărie
Cuțitul pentru pâine
Cuțitele de pâine sunt lungi, cu o lamă dreaptă și zimțată ce poate ajunge la 25 de centimetri, care este ideală pentru tăierea precisă a pâinii, păstrând-o intactă. Unele cuțite de pâine au mânere decalate, concepute pentru a preveni lovirea plăcii de tăiere de încheieturile degetelor utilizatorului. Deși se numește cuțit de pâine, acesta poate fi folosit și pentru tăierea cozonacului, a checului și a altor prăjituri fără a le zdrobi, pentru felierea roșiilor și altor legume moi fără a le zdrobi, precum și pentru felierea cărnii gătite și a sandvișurilor.
Cuțitul pentru dezosat/filetat
Cuțitele de dezosat au o lamă îngustă sau lată, subțire, care poate fi flexibilă, semi-flexibilă sau rigidă, în funcție de tipul de carne pe care o tai (carne de pui, porc, vită sau pește) și de cât de manevrabil trebuie să fie cuțitul. Spre exemplu, lamele înguste și flexibile sunt excelente pentru tăierea și modelarea cărnii de miel, de vițel și a peștelui, în timp ce cuțitele de dezosat cu lamă lată și rigidă sunt ideale pentru dezosarea cărnii de vită și de porc.
Lungimea lamei unui cuțit de dezosat variază de la 8 la 30 de centimetri, cea de 15 centimetri fiind cea mai populară. Un astfel decuțit este util la separarea cărnii de oase, reducând cantitatea de carne irosită, la tăierea precisă a cartilajelor și a grăsimii și la filetarea peștelui.
Cuțitele pentru stridii
Există mai multe tipuri de cuțite pentru stridii, însă toate au un vârf ascuțit, care este perfect pentru desfacerea cochiliei stridiilor. „Boston-style” este cea mai comună formă de cuțit pentru stridii și are o lamă lungă și îngustă, eficientă la deschiderea cochiliilor de stridii, indiferent de mărimea acestora, care îl face ideal pentru începători. Majoritatea cuțitelor pentru stridii au un mâner în formă de clepsidră pentru a asigura o prindere confortabilă și sigură. Cuțitul pentru stridii mai este folosit pentru îndepărtarea cărnii din cochiliile stridiilor.
Cuțitul pentru feliat/tranșat
Cuțitele de feliat/tranșat au o lamă lungă care se îngustează până la un vârf. Sunt mult mai subțiri decât cuțitele de bucătar, ceea ce le permite să taie felii subțiri și uniforme din carnea de pasăre gătită și din fripturile mari. Multe cuțite de tranșat au muchii granton, ceea ce reduce rezistența și împiedică ruperea cărnii în timpul tăierii.
Lungimea lamei unui cuțit de feliat variază de la 20 la 35 de centimetri, cea de 25 de centimetri fiind cea mai populară. Un cuțit de tranșat este utilizat la tăierea uniformă a bucăților de curcan fiert, șuncă, pui și friptură de vită, pentru felierea mezelurilor și brânzeturilor, precum și la tăierea prăjiturilor.
Cuțitul Santoku
Acesta este un tip de cuțit japonez, care are o lamă lată, lungă, dreaptă și zimțată pe toată lungimea, care se rotunjește spre vârf. Spre deosebire de un cuțit de bucătar, cuțitul Santoku are o lamă mai subțire și mai ușoară, fiind mai potrivită pentru tăierea precisă și tocarea fină.
În majoritatea cazurilor, aceste cuțite pot fi utilizate ca alternativă la cuțitele de bucătar datorită designului lor universal. Lungimea lamei unui cuțit Santoku variază de la 12 la 22 de centimetri, cea mai populară dimensiune fiind cea de 17 centimetri. Acest cuțit este folosit la felierea și tăierea în cuburi a fructelor, legumelor, cărnii și peștelui, la tăierea usturoiului, a cărnii sau a ierburilor și la tocarea nucilor.
Cuțitul Nakiri
Cuțitul Nakiri este tot un stil japonez de cuțit, care are o lamă subțire, ușoară, dreptunghiulară și o muchie dreaptă ascuțită ca o lamă de ras. Acesta este puțin mai greu decât cuțitele Santoku deoarece este conceput pentru tăierea dreaptă în sus și în jos pentru tăieri precise și curate.
Acestea taie rapid ceapa, ghimbirul, ierburilor aromatice și sunt folosite pentru felierea, tăierea în cuburi, tocarea, tăierea în julien și tăierea în fâșii a legumelor. Asemenea unui cuțit Santoku, lungimea lamei unui cuțit Nakiri variază de la 12 la 22 de centimetri, cea mai populară dimensiune fiind cea de 17 centimetri,mai scrie sursa citată anterior.
Foto: Shutterstock.com