Fie că legi un obiect voluminos pe mașina ta, că navighezi, că te afli la pescuit, că practici alpinismul ori îmbrățișezi meseria de chirurg, în funcție de situație, la un moment dat, va trebui să înveți să legi noduri.

Legarea nodurilor reprezintă o abilitate foarte importantă în orice tip de activitate deoarece îți permite să așezi un cort în camping, să te cățeri pe o stâncă, să întinzi o velă pe o barcă ori să închizi o plagă deschisă pe masa de operații.

În toate aceste situații, și nu numai, modul în care vei lega un nod ar putea face diferența între viață și moarte. În cele ce urmează îți vom prezenta cele mai cunoscute tipuri de noduri și cum se leagă acestea astfel încât să se potrivească nevoilor tale.

Legarea nodurilor reprezintă o abilitate foarte importantă în orice tip de activitate

Ce este un nod și când a apărut?

Un nod este acel loc în care se leagă două fire de ață, sfoară, sârmă sau două fâșii de pânză, etc. astfel încât să se țină strâns împreună.

Este un punct de-a lungul sau la capătul unui fir de ață al unei sfori, al unei fâșii de pânză etc. unde se face un „ochi” prin care se petrece unul dintre capete și se strânge tare, obținându-se, astfel, o legătură foarte strânsă.

Nu se știe exact de când există nodurile, însă cu certitudine ele au o istorie veche de milenii. Unii oameni de știință susțin că acestea ar fi apărut chiar înaintea roții și a toporului.

Mai mult decât atât, unii istorici susțin ipoteza că primul nod nu a fost nici măcar o invenție umană: maimuțele și gorilele sunt mai probabil primii nodatori.

Tocmai din cauza faptului că datează de mii de ani este greu să indicăm câte tipuri de noduri există. În plus, trebuie spus că unele noduri sunt doar variații sau combinații ale altora. Poți să descoperi AICI 196 de tipuri de noduri (animate).

Nodurile pescărești

Nodul pescăresc este o metodă de a face o conexiune între două bucăți de linie monofilament din nailon, cu grosimi egale sau diferite, între două bucăți de linie una de tip monofilament, iar cealaltă textilă ori pentru legarea cârligelor și a altor accesorii (buldo, feeder, muscă, vobler, etc.).

Numărul de bucle poate să se dubleze sau chiar să se tripleze pentru mai multă siguranță. Există noduri pescărești pentru fire (nodul Albright), pentru cârlige (simplu/Snell, Palomar, Double Uni) și pentru monturi (de tip 8, de tip dublu uni).

Nodurile marinărești

În prezent sunt cunoscute peste 40 de tipuri de noduri marinărești, 15 dintre acestea fiind noduri uzuale.

Între acestea amintim jumătate de nod, jumătate de ochi, nod în opt, nod opritor, nod de împreunare, nod foarfecă, nod de scaun, nod de pilot, nod de pavilion, nod de bandulă, nod de ancoră, etc.

Cele mai folosite noduri în prezent sunt: nodul de pavilion, orice navă având pavilion, nodul picior de câine, necesar la scurtarea unei parâme, nodul de gaşă (laţ) pentru legarea navelor și nodul de bandulă.

Indiferent de tip, un nod marinăresc trebuie să îndeplinească doua condiții esențiale: să fie rezistent și să se desfacă ușor atunci când nu mai este necesar.

Nodurile alpinistului

Alpiniștii și cățărătorii folosesc mai multe tipuri de noduri care. În funcție de situație, aceștia au nevoie să știe mai puține sau mai multe tipuri de noduri.

Spre exemplu, la escalada sportivă, sunt suficiente unul până la două noduri. În schimb, alpiniștii trebuie să știe mai multe tipuri, dar și să știe cum să le facă cât mai rapid sau unde și când să le folosească.

Cele mai populare tipuri de noduri pentru alpinism și escaladă sunt:

  • nodul 8 prin urmărire – esențial în legarea corzii/semicorzii de ham;
  • nodul de legare a două corzi cu aceeași grosime (nodul pescăresc) – util pentru legarea cordelinei și amenajarea unui rapel;
  • nodul prusik – nod care asigură coarda pentru rapel și o blochează în cazul în care scapă mâna de pe dispozitivul de rapel. Poate fi folosit si pentru urcarea pe coardă;
  • nodul cabestan – nod de blocare a corzii și pentru autoasigurare;
  • nodul semicabestan – nod pentru filat, rapel sau coborât greutăţi. Util și pentru situația în care dispozitivul de rapel este scăpat din mână;
  • nodul de legare a două corzi pentru rapel – pentru amenajarea uni rapel mai lung.

Nodurile de cravată

Există zeci de moduri în care se poate face nod la cravată, însă, cel mai des întâlnite sunt nodul simplu, nodul Windsor și nodul jumătate Windsor.

Dintre acestea, cel mai folosit este nodul simplu, deoarece este cel mai ușor de făcut şi se potriveşte cu majoritatea cravatelor şi cu aproape toate tipurile de guler de cămaşă. Este ideal pentru bărbaţii de statură mijlocie sau înalţi. Conic şi alungit, nodul simplu va fi îngust la cravatele din material subţire şi mai lat la cele din material mai gros.

Nodul Windsor este folosit la ocazii speciale. Tipic englezesc ca stil, numele i se trage de la ducele de Windsor care l-a consacrat. Fiind voluminos, acest tip de nod se potriveşte cel mai bine la gulerele deschise, așa cum sunt gulerele Windsor sau cele în stil italienesc.

Nodul jumătate Windsor se aseamănă cu nodul Windsor, dar este mai puţin gros şi mai uşor de realizat. Se potriveşte perfect cu cravatele din material subţire sau din material un pic mai gros. Dată fiind forma sa triunghiulară este folosit mai ales la cămăşile cu guler clasic sau la cămaşi descheiate la guler.

Nodurile chirurgicale

Nodul chirurgical reprezintă locul în care se leagă două fire, punctul de început și de încheiere al orcărei suturi.

În chirurgie nodurile făcute corect trebuie să respecte câteva principii generale. Astfel, nodul trebuie să fie bine strâns, ferm, rezistent la tracțiune și cât mai mic pentru a preveni apariția unor reacții adverse din partea țesutului sau a unei infecții.

Cele mai cunoscute tipuri de noduri chirurgicale sunt:

  • Nodurile pătrate – sunt noduri de referință în chirurgie și se folosesc pentru legarea majorității tipurilor de fire chirurgicale.
  • Nodurile „half-hitch” – sunt utile în chirurgie pentru legăturile în profunzime.
  • Nodurile „pe instrument” – sunt cel mai des utilizate deoarece sunt destul de economice din punct de vedere logistic.
  • Nodurile Pouchet – aceste noduri au dezavantajul că sunt nesigure.

 
 

Urmărește-ne pe Google News