Cuprins:
Lucruri de știut despre pregătirea peștelui pe grătar
Pentru asezonarea peștelui la grătar, o marinată de citrice, un condiment cu piper și lămâie sau doar sare și piper cu un strop de ulei de măsline sunt în general suficiente pentru un file frumos și proaspăt.
Dacă îți place să mănânci picant, poți marina peștele într-un sos picant înainte de a-l frige la grătar.
În ceea ce privește uneltele pentru a frige un pește la grătar, vei avea nevoie o unealtă de grătar pentru a fixa peștele, un cuțit de file și clești pentru grătar.
Tipuri de pește care merg perfect la grătar
Atunci când alegi cel mai bun pește pentru grătar, alege în primul rând peștele ferm și cărnos. Printre acestea se numără tonul, somonul, somnul, pargoșul, sardinele și tonul cu coadă galbenă, deoarece toate au pielea care se va face crocantă, în timp ce carnea rămâne umedă și fragedă.
Găsirea peștelui bun pentru grătar poate fi complicată, mai ales dacă nu ai multe opțiuni la îndemână.
Ton
Tonul vine în multe forme, dar un file proaspăt de ton gras este unul dintre cei mai buni pești pentru grătar. Tonul are o mulțime de arome bogate, așa că un strop de lămâie, o lingură de wasabi sau un strop de sare și piper sunt tot ceea ce are nevoie pentru a fi delicios.
Cea mai mare greșeală pe care o poți comite când gătești pește este gătitul excesiv, așa că ați grijă. Nu mai mult de două minute pe fiecare parte, iar timpul de gătire va varia în funcție de grosimea fileului tău.
Somon
Somonul, deși nu este la fel de cărnos ca peștele spadă și tonul, se descurcă foarte bine pe grătar. Unii preferă totuși să înfășoare fileurile de somon în folie de aluminiu sau să le frigă pe grătar deasupra unor scânduri de cedru, doar pentru a fi siguri.
Grătarul de somon scoate într-adevăr în evidență gustul dulce și somonul se împacă bine cu o serie de alimente, inclusiv sosul de arahide, piperul cu lămâie, ardei sau ardei chili și lime.
Pește spadă
Peștele spadă este cât se poate de cărnos și are o aromă blândă, curată și totuși untiformă. Peștele-spadă la grătar servit cu sos tartar de citrice este o combinație reușită.
Peștele-spadă suportă bine și o marinată cu ierburi. Peștele-spadă poate fi scump, așa că îndreaptă-te spre alternativele sale dacă nu este accesibil pentru tine.
Biban
Bibanul are o carne albă absolut delicioasă. Fie că îl mănânci cu mujdei de usturoi sau cu sparanghel și un sos pe bază de lămâie, acest pește se comportă bine pe grătar. Îl poți pune întreg pe câteva felii de lămâie și îl poți condimenta cu crenguțe de rozmarin.
Sfaturi pentru a găti peștele pe grătar
Încinge grătarul
Primul pas atunci când gătești la grătar orice, în special pește, este să preîncălzești grătarul la temperatură ridicată. Acest lucru face mai multe lucruri. Aducerea grătarului la temperatură va ajuta la formarea crustei peștelui și va oferi urme definite de grătar care furnizează aroma imensă.
Având grătarul preîncălzit, va reduce, de asemenea, timpul în care peștele se află pe grătar, ceea ce va avea ca rezultat mai puține posibilități ca peștele să se usuce. În cele din urmă, preîncălzirea grătarului va împiedica lipirea.
Chiar dacă peștele este foarte slab, acesta se va desprinde în mod natural de pe grătar atunci când termină de gătit, dacă grătarul a fost preîncălzit corect.
O altă constantă atunci când vine vorba de prepararea peștelui la grătar este temperatura. Indiferent dacă pielea este pusă sau nu, temperatura trebuie să fie medie spre mare, în funcție de rețetă.
Ultimul lucru pe care trebuie să-l faci este să cureți grătarele de gătit cu o perie din oțel inoxidabil pentru a îndepărta toate resturile.
Ca o bună regulă de bază, grătarele de gătit curate sunt o necesitate, indiferent de ceea ce gătești la grătar, pentru a ajuta la îndepărtarea ușoară a preparatelor la grătar.
Dacă în trecut ați avut probleme cu peștele care s-a lipit de grătare, este posibil să nu fi preîncălzit grătarul la temperatura corectă sau să nu fi curățat grătarele de gătit în mod corespunzător.
Pregătește peștele la grătar cu pielea pe el
Lasă peștele să stea timp de 5-10 minute pentru a-l aduce la temperatura camerei înainte de a-l unge cu ulei și condimenta înainte de a-l pune pe grătarele de gătit. Acest lucru va ajuta la eliminarea posibilității de lipire.
Dacă vrei să rumenești partea cu carne, asigură-te că ungi mai întâi partea cu carne a peștelui și așeaz-o cu partea cu carne în jos direct pe grătar. Peștele se va elibera în mod natural de pe grătar odată ce a terminat de a fi fript pe acea parte.
Pentru fiecare centimetru de pește, regula generală este de a acorda 8-10 minute de grătar. Astfel, dacă peștele are o grosime de 5 cm, ține pe grătar fiecare parte timp de aproximativ 6-8 minute.
Cum să iei peștele de pe grătar
Când vine timpul să iei peștele de pe grătar, glisează spatula între zona în care se întâlnesc pielea și carnea. Folosind o mișcare de la o parte la alta, fă-ți loc între cele două zone, astfel încât stratul de piele să rămână pe grătar și doar bucata de carne să fie îndepărtată de pe grătar.
Ca întotdeauna, asigură-te că lași timp suficient pentru ca peștele să se odihnească după ce a fost scos de pe grătar. 3-5 minute este o perioadă suficientă pentru a lăsa peștele să se relaxeze și pentru a permite sucurilor să se reverse în bucățile de pește, făcându-l mai fraged.
Sursa foto: 123rf.com
Ce pește este mai bun – ce pește are cele mai puține oase
Vezi și: Ce este batogul şi cum se prepară