– foloseşte o barcă, pentru că îţi permite să abordezi locurile preferate de biban: căderi de apă, praguri cu pietre, copaci scufundaţi, denivelări ale fundului apei.
– dacă nu dispui de o astfel de barcă, caută bibanul la buza stufului, în locuri unde curentul de apă nu este puternic, în zona pragurilor ori la confluenţa dintre ape;
«Monştrii» stau în apă adâncă
– caută-l şi în locuri cu apă adâncă, de peste 2 metri, pe fundul căreia sunt rădăcini şi trunchiuri de papură şi de stuf. Acolo trăiesc “monştrii”, adică exemplarele mari.
– foloseşte o lansetă scurtă, de 1,80 – 2,20 m, cu acţiune rapidă (care îţi permite o înţepare promptă) şi cu putere de aruncare de 3-10 grame.
– în funcţie de starea vremii, foloseşte rotative de mărimi 00, 0 sau 1, năluci din silicon cu jiguri de 3-5 grame, năluci de tip grub (vierme), cu coadă în formă de virgulă, nu mai mari de 5-7 cm, în culori naturale: alb perlat cu spate negru, alb simplu sau cu nuanţe de galben-verzui.
– pescuieşte cu fire textile, subţiri (4-8 lb), pentru a simţi şi cele mai fine muşcături. Dacă peştele se dovedeşte mofturos, pune fire monofilament, groase de 0,12 – 0,18 mm.
Trăiesc chiar şi 22 de ani
Bibanul este un peşte răpitor, de apă dulce, răspândit natural în Asia şi în Europa (mai puţin în Spania, Italia şi Grecia). A fost introdus şi în Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud. În medie, bibanii cântăresc 200-500 g, însă legenda spune că pe Olt a fost prins un exemplar de 4 kg! Este considerat peştele naţional al Finlandei şi trăieşte până la 22 ani.
30 de capturi pe Balta Seaca
Am testat pescuitul la biban la câţiva paşi de Dunăre, pe balta Seaca, din Teleorman.
Taxă: 100 lei/ zi (în preţ este inclusă şi închirierea unei bărci) sau 50 lei, dacă aveţi propria barcă pneumatică.
Momeli utilizate: twistere, voblere şi rotative Mepps, mărimea 00, 0 şi 1 (campioane au fost rotativele, al căror preţ porneşte de la 6,5 lei la magazinul Claumar Pescar din bd. Ghencea nr. 30, Bucureşti).
Contact administratori: Nelu Ninel Nistor (telefon 0767.118.862), Gheorghiţă Oane (0766.337.642).
Capturi: O baltă bună, plină cu bibani. În 7 ore am prins în jur de 30 de peşti de peste 15 centimetri. Drumul de acces este excelent: se poate ajunge cu maşina chiar şi când plouă.
Câştigă nadă cu Libertatea şi Senzor!
Trimite un e-mail la pescuit@ libertatea.ro şi spune care sunt principalele pericole care te “pândesc” pe baltă, subiect despre care am scris acum o săptămână. Poţi câştiga un voucher de 100 de lei, cu care îţi poţi lua nadă de la Senzor Planet. Florin pocris, din Capitală, e câştigătorul săptămânii trecute.
Câştigătorul săptămânii: Florin Duduman
Bucureşteanul Florin Duduman a prins acest crap de 9 kilograme la Periş