Cele mai bune conserve pentru iarnă sunt pregătite de gospodine încă din timpul verii sau chiar început de toamnă. Legumele sunt proaspete, aromate și gustoase și din doar câteva ingrediente poți face cele mai bune borcane cu tocană de legume. Iată ce combinații delicioase poți încerca în acest an.
Cuprins:
Tocană de legume cu orez – conserve pentru iarnă
Ingrediente
- 1 kg ceapă;
- 1 kg morcovi;
- 1 kg gogoșari roșii;
- 1 kg ardei capia;
- 200 g orez;
- 750 ml ulei;
- 2 llitri suc de roșii.
Mod de preparare
Cu o seară înainte se fierbe orezul în 400 ml apă. Se toacă ceapă mărunt, morcovul se dă prin răzătoare, iar ardeiul căpia și gogoșarul se taie felii subțiri. Se pune la încins uleiul și se adaugă ceapă și morcovul.
Când ceapă și morcovul s-au înmuiat, se adaugă ardeiul căpia și gogoșarul. După ce legumele s-au fiert, se adaugă sosul de roșii și se amestecă. Se adaugă sare și piper boabe după gust. Se adaugă orezul și se fierbe pentru 10 minute.
După răcire, tocană de legume se pune în borcane. Borcanele cu tocană de legume se pun la cuptor, la bain marie, și după ce apă începe să fiarbă se mai lasă aproximativ 15-20 de minute. Borcanele trebuie lăsate în cuptor până a două zi.
Pregătește și cea mai bună pastă de ardei pentru sezonul rece.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Tocană de legume pentru iarnă
Ingrediente
- 300 gr ardei gras kapia;
- 150 gr vinete;
- 150 gr păstăi de fasole;
- 200 gr roșii;
- 150 gr zarzavat (mix de morcov, rădăcină de pătrunjel, rădăcină de țelină);
- 4-5 căței de usturoi;
- 250 gr ceapă;
- 120 ml ulei;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Toate legumele se spală și se curăță de cotoare și sâmburi și se taie în bucăți mai mici. Ceapa se toacă mărunt și usturoiul se toacă felii. Vinetele se toacă în cubulețe mici, iar zarzavatul se dă prin răzătoare.
Se pune ulei la încins într-o cratiță mare și se adaugă ceapa și usturoiul la călit, la foc mic. Se adaugă morcovii, țelina și rădăcina de pătrunjel (zarzavatul dat pe răzătoare) și se lasă în cratiță pentru 10 minute, cu tot cu capac.
Peste zarzavaturi se adaugă vinetele și păstăile de fasole. Se amestecă bine toate ingredientele și se potrivește de sare. Se stinge focul și se adaugă roșiile care au fost trecute prin blender în prealabil. Totul se mai pune la fiert pentru încă 10 minute.
Tocana de legume se toarnă în borcane curate și sterilizate, se înfiletează capacele și se pun într-o cratiță mare cu un prosop pe fund. Se adaugă apă până la gura capacelor și se mai lasă totul la fiert la bain-marie pentru aproximativ o oră din momentul în care apa începe să fiarbă.
Se lasă să se răcească bine, după care borcanele cu ghiveciul de legume pot fi păstrate în cămară.
Știi cum se face cel mai bun suc de roșii?
Rețetă de tocană pentru iarnă
Ingrediente
- 3 kg ardei gogoșari;
- 1 kg ceapă;
- 0,5 kg morcov;
- 400 gr bulion de roșii;
- 200 gr orez;
- 500 ml ulei;
- 2 linguri zahăr;
- Sare.
Mod de preparare
Toate legumele se spală, se curăță de cotoare și semințe, după care se taie în bucăți potrivite. Orezul se pune într-un vas separat și se fierbe pe jumătate.
Într-un vas mare se pune uleiul la încins și se adaugă legumele la călit. Se lasă să fiarbă în suc propriu până încep să-și schimbe puțin culoarea. Atunci se adaugă și orezul și se mai lasă la fiert pentru aproximativ 20 de minute. Se adaugă spre final și bulionul și se mai fierbe pentru 10 – 15 minute.
Când tocana de legume este gata, se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate și se înfiletează capacele. Borcanele se pun într-o tavă metalică și se mai pun la cuptor pentru 10 minute. Se lasă să se răcească în cuptorul închis până a doua zi, apoi se depozitează într-un loc răcoros și întunecat.
Află și cum să pui gogoșari în oțet
Toate aceste rețete de tocană de legume pot fi pregătite de acum pentru a fi consumate în sezonul rece. Își păstrează aroma proaspătă la borcan și pot fi consumate ca atare sau alături de orice alt fel principal.
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!