Cuprins:
De ce este bine să citești cărți
În secolul al XI-lea, o japoneză cunoscută sub numele de Murasaki Shikibu a scris „Povestea lui Genji”, o poveste de 54 de capitole despre seducție, operă despre care se crede că este primul roman din lume.
Peste 1.000 de ani mai târziu, oamenii din întreaga lume sunt încă absorbiți de romane – chiar și într-o epocă în care poveștile apar pe ecranele portabile și dispar 24 de ore mai târziu.
Deși se spune că tot mai puțini sunt cei care alocă timp cititului, există cărți populare care se bucură în continuare de aprecierea cititorilor.
Citirea cărților aduce beneficii atât sănătății fizice, cât și mintale, iar aceste beneficii pot dura toată viața. Ele încep în copilărie timpurie și continuă până în anii bătrâneții.
Cititul dezvoltă creierul și creează noi conexiuni neuronale
Folosind scanări RMN, cercetătorii au confirmat că cititul implică o rețea complexă de circuite și semnale în creier. Pe măsură ce capacitatea de citire se maturizează, acele rețele devin și mai puternice și mai sofisticate.
Previne deteriorarea cognitivă
Deși cercetările nu au demonstrat în mod concludent că citirea cărților previne boli precum Alzheimer, studiile arată că seniorii care citesc și rezolvă probleme de matematică în fiecare zi își mențin și își îmbunătățesc funcționarea cognitivă.
Și cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine. Un studiu din 2013 realizat de Rush University Medical Center a constatat că oamenii care s-au implicat în activități de stimulare mentală toată viața au avut mai puține șanse de a dezvolta plăcile și leziunile găsite în creierul persoanelor cu demență.
Reduce stresul
În 2009, un grup de cercetători a măsurat efectele yoga, umorului și lecturii asupra nivelului de stres al studenților din programele solicitante de științe ale sănătății din Statele Unite.
Studiul a constatat că 30 de minute de citit au scăzut tensiunea arterială, ritmul cardiac și sentimentele de suferință psihologică la fel de eficient ca și yoga și umorul.
Este benefic înainte de somn
Medicii de la Clinica Mayo recomandă lectura ca parte a rutinei obișnuite de somn. Pentru cele mai bune rezultate, poate doriți să alegeți o carte tipărită în loc să citiți pe ecran, deoarece lumina emisă de dispozitivul dvs. vă poate ține treaz și poate duce la alte efecte nedorite asupra sănătății.
Ajută la ameliorarea simptomelor depresiei
Oamenii cu depresie se simt adesea izolați și înstrăinați de toți ceilalți. Și acesta este un sentiment pe care, uneori, cărțile îl pot diminua.
Citirea ficțiunii vă poate permite să evadați temporar din propria voastră lume și să fiți cuprins de experiențele imaginate ale personajelor. Iar cărțile de auto-ajutor non-ficțiune vă pot învăța strategii care vă pot ajuta să gestionați simptomele.
Cititul poate crește durata vieții
Un studiu pe termen lung a urmărit un grup de 3.635 de participanți adulți pentru o perioadă de 12 ani, constatând că cei care citesc cărți au supraviețuit cu aproximativ 2 ani mai mult decât cei care fie nu au citit, fie care citesc reviste și alte forme de mass-media.
Studiul a concluzionat, de asemenea, că oamenii care citesc mai mult de 3 ore și jumătate în fiecare săptămână au 23% șanse de a trăi mai mult decât cei care nu au citit deloc.
Dezvoltă vocabularul
Cercetătorii au descoperit că studenții care citesc cărți în mod regulat, începând de la o vârstă fragedă, își dezvoltă treptat vocabulare impresionante. Și dimensiunea vocabularului poate influența multe domenii ale vieții tale, de la scorurile la testele standardizate până la admiterea la facultate și oportunități de angajare.
10 cărți pentru copii de citit în vacanța de vară 2023
Iată o listă cu 10 cărți de citit în vacana 2023, cărți educative și amuzante pentru copii:
„Matilda” de Roald Dahl
Această carte spune povestea unei fetițe extraordinare cu abilități supranaturale și un spirit curajos. Ea va inspira copiii să își urmeze pasiunile și să își descopere puterea interioară.
„Cum să îmblânzești un dragon” de Cressida Cowell
Prima carte din seria „Cum să îmblânzești un dragon” prezintă aventurile unui băiat viking pe nume Hiccup și prietenul său, un dragon mic și neîndemânatic. Copiii vor învăța despre curaj, încredere în sine și puterea prieteniei.
„Jurnalul unui puști” de Jeff Kinney
Această serie de cărți în format jurnal scris și ilustrat de Greg Heffley prezintă viața unui elev de gimnaziu. Cu umor și situații comice, aceste cărți sunt potrivite pentru a-i captiva pe copii și a-i determina să își dezvolte abilitățile de lectură.
„Curious George Goes Camping” de H.A. and Margret Rey
Această carte în limba englează este perfectă pentru copiii care își doresc să petreacă timp în aer liber și să învețe mai multe despre natură și cum să supraviețuiască în sălbăticie. Personajul principal, Curious George, își petrece vacanța de vară într-un camping, iar copiii vor învăța multe lucruri interesante alături de el.
Când mă fac mare -Ioana Chicet Macoveiciuc
Cea de șaptea carte din seria cu Ema și Eric scrisă de Ioana Chicet Macoveiciuc și ilustrată de Lavinia Trifan este plină de aventuri și dialoguri spumoase despre meserii, principii de viață, ecologie și campanii umanitare.
Ema se adaptează la școală, unde are uneori de-a face cu colegi prea energici sau care mai râd de ea. Eric încearcă diferite sporturi și e foarte implicat în a salva planeta. Cei doi mici Pofticioși pleacă într-o tabară singuri, fără mami și tati, din care se întorc foarte schimbați
Băiețelul cu aripă de fluture
David este un băiețel care s-a născut cu o aripă de fluture în loc de mâna dreaptă. Părinții lui îl duc la medici și specialiști, însă, văzând că el e fericit cu aripa lui de fluture, decid să-l lase în pace.
Deși nu poate aplauda și nu se poate cățăra ca ceilalți copii, David e foarte mulțumit cu aripa lui de fluture. Visează că zboară, are mulți prieteni, e iubit și are încredere în oameni. Scena cea mai puternică din carte este cea în care un băiețel mai mare râde de el în parc. Dar David reușește să transforme situația tensionată într-o lecție de acceptare și personajul amenințător într-un prieten.
„Istoria lumii în 100 de obiecte” de Neil MacGregor
Această carte captivantă prezintă o selecție de obiecte din întreaga lume, fiecare având o poveste fascinantă din istorie. Copiii vor învăța despre culturi diferite, evenimente istorice și importanța patrimoniului cultural.
„Atlasul lumii pentru copii” de Simon Adams
Acest atlas ilustrat oferă informații uimitoare despre țări, popoare, animale și fenomene naturale din întreaga lume. Este o carte educativă care va îmbogăți cunoștințele geografice ale copiilor și le va stârni curiozitatea despre lumea înconjurătoare.
„Enciclopedia Animalelor” de Dorling Kindersley
Această enciclopedie ușor de înțeles oferă informații detaliate despre diferite specii de animale. Ilustrațiile colorate și faptele interesante vor captiva copiii și îi vor ajuta să învețe despre diversitatea vieții pe Pământ.
„Cireșarii” de Constantin Chiriță
Această serie de cărți prezintă aventurile unei găști de copii și este potrivită pentru cititorii mai mari. Cireșarii își petrec vacanța de vară rezolvând mistere și explorând lumea din jurul lor, dezvoltând în același timp spiritul de echipă și curiozitatea.
Aceste cărți vor oferi copiilor o combinație între educație și divertisment, încurajându-i să exploreze lumea, să-și dezvolte imaginația și să se bucure de lectură în timpul vacanței de vară.
Descoperă și top zece cărți de citit în primăvara asta.
Cărți pentru adulți de citit în vacanța de vară 2023
Iată o listă cu cărți de citit în vacanța de vară 2023 care te vor ajuta să te relaxezi, dar și să îți pui întrebări importante despre viață. Unele dintre ele au fost chiar ecranizate, dar cartea de cele mai multe ori este mai bună decât filmul, așadar chiar dacă ai văzut acțiunea pe ecran, acesta nu e un motiv să nu citești și cartea.
„Fata din tren” de Paula Hawkins – Este un roman de suspans psihologic care spune povestea unei femei ce observă un eveniment misterios din tren și se implică într-un caz de dispariție. Cartea explorează perspective multiple și se întrepătrunde cu teme precum amintirile, dependența și identitatea.
„Oameni obișnuiți” de Sally Rooney. „Oameni obișnuiți” este o poveste emoționantă despre iubire, relații și alegeri personale. Cartea explorează întâlnirea și despărțirea dintre Marianne și Connell, dar și influența pe care o au unul asupra vieții celuilalt în ciuda obstacolelor și a distanței.
„Când respiri” de Dr. James Nestor – Este o carte non-ficțiune care explorează știința respirației și impactul acesteia asupra sănătății noastre. Vei descoperi informații fascinante despre respirație și vei învăța tehnici practice pentru a-ți îmbunătăți respirația și starea generală de sănătate.
„Mănâncă, roagă-te, iubește” de Elizabeth Gilbert – Este o carte autobiografică în care autoarea povestește despre călătoria sa în trei țări diferite în căutarea echilibrului spiritual, a bucuriei prin mâncare și a iubirii adevărate. Este o lectură inspirațională despre autodescoperire și transformare personală.
„Puterea prezentului” de Eckhart Tolle – Această carte clasică de dezvoltare personală explorează importanța trăirii în prezent și cum putem scăpa de influența trecutului și a viitorului pentru a trăi o viață mai împlinită și mai conștientă.
De ce este bine ca părinții și copiii să citească împreună
Specialiștii în neuroștiințe recomandă părinților să citească cu copiii lor începând încă din copilărie și continuând prin anii de școală elementară.
Lectura cu copiii creează asocieri plăcute cu cărțile, crescând probabilitatea ca copiii să găsească lectura plăcută în viitor.
Cititul acasă crește performanța școlară mai târziu. De asemenea, crește vocabularul, crește stima de sine, dezvoltă abilități bune de comunicare și întărește creierul.
N3gry90 • 18.07.2023, 23:47
Cititul are un efect pozitiv și asupra corpului. O carte ne poate relaxa mai bine decât o plimbare în parc sau decât atunci când ascultăm muzică.