Cuprins:
Potrivit OneKindPlanet, animalele care trăiesc în condiții naturale rareori se pot apropia de vârsta considerată a fi maximă.
Experții spun că acest lucru este cauzat de anumiți factori precum mortalitatea infantilă, bolile, prădătorii, vremea nefavorabilă, distrugerea habitatelor sau lupta continuă pentru hrană și pentru adăpost.
În articolul de astăzi vă prezentăm o listă cu zece dintre cele mai longevive animale care trăiesc pe Terra și care pot atinge speranța maximă de viață în condiții ideale.
Cele mai longevive 10 animale de pe Terra
10. Peștele Koi asiatic 🡺 25-30 de ani
Este o specie de pește ornamentală și domesticită a crapului comun, întâlnită mai ales în fântânile artificiale și lacurile decorative. De regulă, crapii koi nu trăiesc mai mult de 30 de ani, însă există rapoarte potrivit cărora au fost exemplare care au trăit chiar și 200 de ani. Însă, cel mai vârstnic exemplar cunoscut vreodată a fost Hanako, care a murit la 7 iulie 1977 pe când avea 226 de ani, vârsta fiindu-i stabilită în urma unui studiu al inelelor de creștere.
9. Elefantul african 🡺 70 de ani
Dintre mamiferele terestre, elefanții africani sunt cele mai mari animale terestre vii și au o durată medie de viață de 70 de ani. Experții pot stabili vârsta după unele caracteristici, precum gabaritul sau numărul de dinți. Femelele din această specie de elefant ating vârsta de reproducere în jur de 10-12 ani și pot rămâne fertile pentru tot restul vieții. Pot aduce pe lume până la șapte pui de elefant. A fi un elefant mumic nu este o sarcină ușoară. Sarcina lor durează 22 de luni, adică de aproape trei ori mai mult decât o sarcină umană!
8. Tuatara 🡺 150 de ani
Tuatara este, practic, o fosilă vie, care a trăit cu 200 de milioane de ani în urmă alături de dinozauri. Este o reptilă originară din Noua Zeelandă, cu o speranță de viață mare. Majoritatea indivizilor ating vârsta de 150 de ani, însă unele exmplare pot ajunge și la 200 de ani de viață. În 2009, un mascul din această specie a devenit pentru prima oara tatic la venerabila varsta de 111 ani.
- Află și care sunt cele mai mici animale din lume
7. Broasca țestoasă de Galapagos 🡺 177 de ani
Este cel mai longeviv animal vertebrat de uscat, care cântărește în jur de 300 de kilograme. De asemenea, este și cea mai mare specie de broască țestoasă de uscat din lume, masculii din arhipelagul Galapagos atingând o greutate de circa 300 de kilograme. Cea mai cunoscută țestoasă din această specie este „Singuraticul George”, care la 100 de ani încă era clasat drept adult tânăr, însă cea mai vârstnică țestoasă a fost „Harriet”, care a murit la vârsta de 176 de ani în urma unei insuficiențe cardiace.
6. Balena de Groenlanda 🡺 200 de ani
Cu dimensiuni impresionante de 20 de metri lungime și o greutate cuprinsă întree 70 și 130 de tone, balena de Groenlanda este al doilea cel mai mare mamifer de pe Terra, după balena albastră. Această balenă trăiește exclusiv în apele unde abunda krill-ul (zooplanctonul) din zona Oceanului Arctic. Deși inițial se credea că această balenă trăiește în jur de 60-70 de ani, cercetătorii au ajuns la concluzia că poate trăi între 150 și 200 de ani după ce au descoperit un harpon vechi de 100 de ani înfipt într-un exemplar.
5. Ariciul roșu de mare roșu 🡺 250 de ani
Este cea mai mare specie de arici, putând ajunge și la 30 cm. Acest mic animal țepos trăiește în medie 35 de ani, însă dacă depășește această vârstă poate trăi până la 250 de ani. Populează apele puțin adânci ale Oceanului Pacific, de-a lungul coastei vestice a Californiei, și trăiește în grupuri de 4-5 exemplare. De asemenea, este mai tot timpul imobil, iar când se deplasează o face discret pe fundul oceanului cu ajutorul celor câteva membre ciliforme.
4. Rechinul de Groenlanda 🡺 272 de ani
Rechinul de Groenlanda trăiește în apele arctice, iar durata minimă de viață este de 272 de ani. Nu demult a fost găsit, însă, un exemplar care avea 392 de ani. Motivul pentru care acest rechin trăiește atât de mult este ritmul foarte lent de creștere, și anume 1 cm pe an în lungime, la maturitate putând atinge o lungime de 4,8 metri. Această specie de rechin trăiește la adâncimi mari și este necrofagă, fiind atrasă de mirosul cărnii putrezite din ocean.
3. Scoica Quohog 🡺 350-400 de ani
Este o specie de scoică bivalvară, originară din Atlanticul de Nord, în special coastele Scoției și trăiește de obicei între 300 și 400 de ani. Este comestibilă și este recoltata mai ales în scopuri comerciale. Interesant la această scoică este faptul că durata de viață este estimată la 350-400 de ani. În anul 2006 a fost descoperit în largul coastei Islandei un exemplar care avea 507 de ani și care a fost poreclit Ming. Pentru stabilirea vârstei cercetătorii au fost nevoiți să numere dungile de pe cochilia scoicii.
- Află și care sunt cele mai colorate animale din lume
2. Buretele de Antarctica 🡺 1.550 de ani
În lume există aproximativ 10.000 de specii de bureți de mare, care sunt răspândite în toate oceanele planetei. Buretele de Antarctica trăiește în apele reci ale Oceanului Antarctic, ceea ce face ca metabolismul să fie extrem de lent. Asta înseamnă că buretele de Antarctica are o durată de viață mare, iar experții estimează că cele mai bătrâne specimene ating vârsta de 1.550 de ani.
1. Meduza nemuritoare Turritopsis Dohrnii
Aceste creturi uimitoare își încep viața ca larve, cunoscute sub numele de planula, care plutesc în apele oceanului. Pe măsură ce meduza îmbătrânește, ea se așează pe fundul mării și devine o colonie de polipi, după care se transformă din nou în meduză, identice genetic. Meduza poate reveni la stadiul prematur atunci când este expusă la stres sau este răniță. O meduză matură din această specie poate reveni fără probleme la stadiul de polip şi să reia viaţa de la capăt, motiv pentru care se poate spune că este nemuritoare.