Ca și cartoful, topinamburul este o plantă ai cărei tuberculi sunt comestibili. Napul porcesc, numit așa pentru că este folosit nu doar în hrana oamenilor, dar și în cea a animalelor, are un conținut scăzut de calorii și un conținut mare de vitamine și minerale.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Ce este topinamburul?
Topinamburul, ce are denumirea știițifică de Helianthus tuberosu se mai numește și nap porcesc sau cartoful săracului. Este o plantă din familia Asteraceae, aparținând, ca și floarea soarelui, genului Helianthus. Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemeni cartofului, tuberculii subterani.
Topinambur sau nap porcesc este o plantă perenă care ce poate atinge o înălțime de 3 m. Partea vegetativă a plantei se usucă toamna, iar primăvara răsare din nou din tuberculii subterani. Planta are frunze alungite păroase, flori galbene ce ating diametrul de 8 – 10 cm. Timpul de înflorire poate fi în lunile iulie- august.
Tulpina subterană a plantei este un rizom. Pe ramificațiile rădăcinii se formează tuberculii de mărimea cartofilor, care sunt folosiți în alimentație, dar și ca furaj pentru animale.
Topinambur sau nap porcesc – plantare
Planta de topinambur sau nap porcesc preferă soluri ușoare, bine prelucrate și cu o umiditate moderată. Napul este rezistent la temperaturi joase și de aceea se seamănă foarte devreme. Are perioada de vegetație scurtă și poate fi cultivat în zonele reci. Recoltarea rădăcinilor se face peste 60-80 zile de la semănare. Se păstrează la rece, de obicei în beciuri, în nisip.
Planta de topinambur este una cu cerințe de mediu minime, care crește foarte bine chiar și dacă este lăsată pe cont propriu.
Topinamburul se poate planta atât prin tuberculi, cât și prin semințe. Pentru ambele modalități de plantare, perioada ideală este fie primăvara, fie toamna.
- Plantare topinambur din tuberculi – se sapă gropi de 15 adâncime, poziționate la o distanță de 30 de cm una de cealaltă pentru ca plantele să se poată dezvolta. După plantare, napii au nevoie de apă din abundență.
- Plantare topinambur din semințe – Semințele au nevoie doar de 2 centimetri adâncime, așa că nu este nevoie să fie săpate gropi. Totuși, după semănare, trebuie udat pământul foarte bine. Napul porcesc are nevoie de apă din abundență, chiar dacă va suporta și scurte perioade de secetă. În cazul în care nu se cultivă în scop decorativ, este bine ca florile de topinambur să fie tăiate pentru a asigura o mai bună dezvoltare a tuberculilor.
Îngrijire și recoltare topinambur
În ceea ce privește cultura de topinambur, aceasta nu are nevoie de îngrijiri speciale. Ba dimpotrivă, este o plantă foarte rezistentă, atât la temperaturile scăzute, cât și la perioadele scurte de secetă.
Tuberculii se formează numai toamna, când se și recoltează. Conservarea tuberculilor de topinambur este dificilă, de aceea ei se păstrează în sol şi se recoltează numai pe măsura consumului. Se pot recolta toată toamna, iarna şi primăvara, iar pentru uşurarea recoltării este bine să se mulcească solul cu paie.
Cum se consumă topinamburul?
Tuberculii de topinambur au un gust dulceag. Aceștia conțin inuline, un grup de oligozaharide ce conțin fructoză. Ei pot fi folosiți în salate, sau fierți în apă sărată, ori părjiți ca și cartofii pai, sau ca suc obținut din tuberculi. Mai poate fi utilizat și la obținerea unor băuturi alcoolice.
Beneficii și proprietăți
Topinamburul este o sursă bogată de vitamine și minerale, dar și de fibre, motiv pentru care are multiple beneficii pentru organism.
Valori nutriționale pentru 100 de grame topinambur
- Calorii: 36
- Carbohidrati: 8 grame
- Fibre: 2 grame
- Proteine: 1 gram
- Vitamina C: 30% din DZR
- Folat: 5% din DZR
- Fosfor: 3% din DZR
- Calciu: 3% din DZR
- Potasiu- 478 mg
- Fier: 3,7 mg
- Zinc – 60 µg
- Magneziu – 20 mg
Proprietăți antiiinflamatoare
Inflamația este asociată cu multe boli cronice, cum ar fi artrita, cancerul și hipertensiunea arterială cauzate de întărirea arterelor. Glucozinolații din topinambur se descompun în indoli și izotiocianați, ambii fiind produse secundare bioactive cu proprietăți antiinflamatorii. Un tip specific de indol în napii porcești este arvelexina, despre care studiile sugerează că are rol în blocarea compușilor pro-inflamatori, cum ar fi oxidul nitric, un tip de radical liber implicat în procesul de inflamație
De exemplu, studiile pe animale au descoperit că arvelexinul a redus semnificativ inflamația și leziunile din celulele colonului uman și colonul șoarecilor prin inactivarea unei căi inflamatorii.
Reglează nivelul zahărului din sânge
Topinamburul este o sursă excelentă de potasiu și o sursă bună de fier. De asemenea, un beneficiu importaant pe care napul porcesc îl aduce organismului este dat de o fibră specială pe care acesta o conține din abundență, numită inulină. Inulina este un tip de fibră solubilă care echilibrează zahărul din sânge și, de asemenea, acționează ca un prebiotic.
Proprietăți antibacteriene
Glucosinolații din napi se descompun, de asemenea, în izotiocianați, un grup de compuși capabili să inhibe creșterea microbiană și bacteriană. Studiile au descoperit că izotiocianatele luptă împotriva bacteriilor comune care cauzează boli, cum ar fi E. coli și S. aureus. Un studiu în laborator a concluzioonat că izotiocianații din legumele crucifere au avut un efect antibacterian de până la 87% împotriva tulpinilor rezistente la antibiotice de S. aureus.
Alte beneficii ale napilor porcești
- Consumul de napi poate ajuta la gestionarea greutății. Napii sunt legume cu conținut scăzut de calorii, fără amidon, cu un indice glicemic scăzut, astfel încât consumul lor are un efect minim asupra nivelului de zahăr din sânge. Conform cercetărilor, aceste caracteristici susțin o greutate sănătoasă
- Poate favoriza sănătatea oaselor. Vitamina K joacă un rol cheie în metabolismul osos, iar studiile la animale sugerează că glucozinolații pot afecta pozitiv formarea oaselor.
- Poate proteja ficatul. Conținutul de antociani și compuși ai sulfului, cum ar fi glucozinolații, s-a dovedit că exercită efecte de protecție hepatică la șobolani cu toxicitate hepatică.
Contraindicații
Deși este o legu,ă foarte sănătoasă, topinamburul nu are o reputație foarte bună în ceea ce privește modul în care formează gaze intestinale. Dulceața acestei legume provine de la niveluri ridicate de inulină, o fibră solubilă care trece intactă prin sistemul digestiv până ajunge la colon, unde bacteriile intestinale o descompun și apoi eliberează gaze.
Costica2023 • 20.12.2023, 13:22
Rădăcina sa este o legumă cu gust dulce și ușor picant. Este bogată în nutrienți, inclusiv vitamine și minerale.
Costica2023 • 20.12.2023, 13:21
Este o plantă din familia Brassicaceae și este cunoscută și sub numele de "nap de Suedia" sau "nap rutabaga".