Cuprins:
Cum se scrie corect: topogan sau tobogan
Așa cum probabil știm cu toții, cea mai utilizată formă a acestui substantiv este cea de topogan. Dacă ați mers la un loc de joacă, în parc sau ați trecut pe lângă un astfel de loc, cu siguranță ați auzit o mulțime de persoane, adulți și copii deopotrivă, care pronunță topogan.
Potrivit statisticilor, aproximativ 90% dintre români folosesc forma topogan. Ce-i drept, cele două forme sună destul de asemănător, de aici și confuzia care apare atât de des.
Cu toate acestea, forma corectă a acestui substantiv este tobogan.
Exemplu – Copiii se dau pe tobogan, în parc – este forma corectă. Copiii se dau pe topogan în parc – este forma greșită.
De unde provine cuvântul tobogan
Cuvântul românesc tobogan provine din franțuzescul tobbogan, așadar, în mod evident, forma corectă a acestui substantiv neutru este tobogan.
Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, tobogan înseamnă o construcție în formă de jgheab înclinat, cu marginile ridicate, pe care se poate aluneca ușor și care servește ca mijloc de distracție sau pe care pot aluneca cu ușurință anumite produse.
Topogan sau tobogan, ce spune DOOM2
Deși varianta corectă a cuvântului este tobogan, pentru că majoritatea folosește forma topogan, în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, ediția a II-a, este admisă și forma topogan.
Totuși, topogan este o formă tolerată, cea corectă, care respectă și proveniența acestui substantiv este topogan.
Citește și: Deloc sau de loc? Cum se scrie corect
Despre limba română
Limba română este o limbă de origine latină. Mai exact, limba română este o limbă romanică, din grupul italic al familiei de limbi indo-europene, prezentând multe similarități cu limbile franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană și reto-romană. Înainte de a deveni limba română, latina din Dacia s-a îmbogățit și cu unele cuvinte vechi grecești. Este vorba de cuvinte specifice latinei dunărene, transmise apoi limbii române, inexistente în celelalte limbi romanice.
Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. De asemenea, este înregistrată ca limbă de stat atât în România cât și în Republica Moldova.
Limba română are mai multe dialecte:
- Dialectul Dacoromân – în Dacia istorică, la nord de Dunăre, pe teritoriul României de astăzi.
- Dialectul Aromân – în sudul Peninsulei Balcanice (Grecia, Macedonia, sudul Albaniei şi Bulgaria, mai rar în România);
- Dialectul Meglenoromân – în sudul Bulgariei şi nordul Greciei, pe valea râului Vardar, în regiunea numită Meglenia.
- Dialectul Istroromân – vorbit azi în Peninsula Istria din Croația.
Descoperă mai multe despre dialectele și graiurile limbii române.
Ziua Limbii Române se sărbătorește pe 31 august în România.
Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române.
Legea a fost votată de Senat în ședința din 6 decembrie 2011 și de Camera Deputaților în ședința din 19 februarie 2013.
Descoperă cum se scrie – confort sau comfort?