Cuprins:
Îți recomandăm să citești și:
- Prăjituri de post – 6 rețete delicioase pentru fiecare săptămână de post;
- Cornulețe de post – 6 rețete cu aluat fraged de cornulețe fără untură;
- Plăcinte de post – 6 rețete de plăcinte aromate de făcut în post
Rețete pentru tort de post
Tort de nucă
Ingrediente:
- Ingrediente pentru blat:
- 50 g nuca macinata;
- 50 ml apa carbogazoasa;
- 6-8 linguri faina;
- 100 g zahar;
- un plic praf de copt;
- Ingrediente pentru crema 1:
- 110 ml frisca lichida vegetala
- 100 g ciocolata neagra de post
- Ingrediente pentru crema 2:
- 100 g nuca de cocos;
- 110 ml frisca lichida vegetala;
- 3 linguri zahar pudra;
- Ingrediente pentru decor:
- 100 g alune
- 100 g ciocolata de post
Mod de preparare:
Se pun alunele pentru decor la cuptor pentru 10 minute și apoi se mărunțesc. Pentru blat, se amestecă toate ingredientele și apoi compoziția se toarnă într-o formă de tort. Se coace 25 de minute, în funcție de cuptor și se lasă apoi la răcit. Pentru crema 1, ciocolata bucăți se topește la bain-marie cu 50 ml frișcă. Între timp, se bate restul de frișcă pentru a obține o spumă tare. Se adaugă frișca bătută în ciocolata topită și racită și se amestecă delicat. Se dă puțin la rece înainte de folosire. Pentru crema 2, se bate frișca și se încorporează nuca de cocos și zahărul. Blatul se taie în două și se recompune pe platou cu una dintre spumele de ciocolată la mijloc și cealaltă la exterior. Se presară cu alune măcinate pe margini și ciocolată rasă.
Sursă rețetă: Retetepractice.ro
Tort de biscuiți de post
Ingrediente:
- un kg biscuiți populari;
- 100 g cacao;
- esență rom;
- 100 g stafide;
- 100 g merișoare;
- 100 g coacaze;
- 250 g rahat;
- 5 linguri nucă de cocos;
- 500 g margarină;
- 500 g ciocolată menaj;
- Ingrediente pentru sirop:
- 400 ml apă:
- 2 linguri zahăr:
- 2 plicuri zahăr vanilat;
- Ingrediente pentru decor:
- 2 tablete ciocolată de post;
- Bomboane din zahăr.
Mod de preparare:
Într-un vas mare se rup biscuiții. Se adaugă peste ei cacaua și nuca de cocos și se amestecă bine. Într-un bol, se pun toate fructele și, peste ele, se adaugă 3-4 linguri de apa și o sticluță cu esența de rom. Se lasă să se hidrateze preț de câteva minute, după care se pun în vasul cu biscuiți. Se taie rahatul cubulețe și se pune apoi în vas, amestecând bine ingredientele.
Se pun pe foc 400 ml de apă cu două linguri de zahăr și cu zahărul vanilat și se fierb până se obține un sirop care se va turna peste amestecul cu biscuiți. Separat, pe baie de aburi, se topesc margarina și ciocolata. Cand e gata topită, se toarnă peste amestecul cu biscuiți și se frământă să cuprindă bine toata compoziția. Se întinde compoziția intr-o tava (ideal ar fi una cu pereții detașabili) și se dă la rece până se încheagă bine compoziția. Pentru decorarea tortului, se topesc la foc mic 2 tablete de ciocolată, se întind peste tort și apoi se presară câteva bomboane colorate.
Tort cu ananas din 5 ingrediente
Ingrediente:
- 1 conserva ananas felii+1 conserva ananas bucati
- 280 g faina
- 200 g zahar brun
- 1 lingura margarina
- 1/2 pliculet praf de copt
Mod de preparare
Tapetează o tavă de tort cu 1 o lingură de ulei și 2-3 linguri de zahăr brun. Deasupra stratului de zahăr, așaza feliile de ananas. Amestecă făina cu zahărul rămas și praful de copt. Mixează conserva de ananas bucăți (cu tot cu suc) cu ingredientele uscate. Toarnă compoziția în tavă, peste feliile de ananas și dă tortul de post la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau până când desertul trece testul scobitorii și se rumeneste.
Sursă rețetă: Retetepractice.ro
Tort de post fără coacere
Ingrediente:
- Pentru blat:
- 250 g biscuiți simpli;
- 1 lingură zahăr pudră;
- 150 g margarină sau unt de cocos;
- Pentru cremă:
- 1 plic praf de budincă de vanilie:
- 400 ml lapte de soia;
- 2 linguri zahăr;
- 1 lingură margarină sau unt de cocos;
- 2 linguri nucă de cocos;
- Ingrediente pentru decor:
- O banană;
- O linguriță cacao.
Mod de preparare
Biscuiții se fărămițează bine (într-un robot de bucătărie sau într-o pungă cu ajutorul unui făcăleț), apoi se amestecă cu margarina topită și zahărul pudră. Forma de tort se unge cu puțin ulei și ca bază se toarnă amestecul de biscuiți și se nivelează cu ajutorul unei linguri. Forma cu blatul de biscuiți se pune la frigider până se prepară crema. Pentru pregătirea cremei se amestecă praful de budincă cu 5, 6 linguri de lapte de soia și se amestecă până se omogenizează. Se adaugă și restul de lapte rece și zahărul.
Se pune totul pe foc, se amestecă și se lasă până se îngroașă. Când budinca este fierbinte, se adaugă și margarina și se amestecă. Se adaugă și nuca de cocos și se lasă să se răcească. Se scoate forma cu blatul de biscuiți din frigider și se toarnă budinca deasupra blatului. Se nivelează totul și se pune la frigider pentru minim 2 ore. În momentul servirii, tortul se ornează cu felii de banană. Feliile de banană pot fi stropite cu zeamă de lămâie să nu se înnegrească.
Tort de post cu mere și caramel
Ingrediente:
- Ingrediente pentru blat:
- 150 gr zahăr;
- 400 ml apă
- 100 ml ulei;
- 50-100 gr nuci măcinate;
- 4 mere rase;
- 1 linguriță cu vârf praf de copt;
- făină cât cuprinde;
- Ingrediente pentru cremă caramel:
- o cană cu zahăr;
- 500 ml apă;
- 5 linguri pline cu făină;
- jumătate pachet margarină;
- cacao, esență de rom;
Mod de preparare
Se pune zahărul la caramelizat într-un vas și se amestecă bine, după care se adaugă apa fierbinte. Când apa caramelizată s-a răcit, se adaugă merele, nuca măcinată, uleiul, făina și amidonul, esența de vanilie sau un praf de scorțișoară. Aluatul trebuie să fie destul de gros. Ulterior, aluatul se pune la copt, pe rând, în 2 tăvi, ori întreaga compoziție, iar imediat după ce blatul este copt, se taie în două bucăți.
Blatul se lasă la cuptor pentru 40 – 60 de minute. Se pregătește crema. Se caramelizează zahărul, se adaugă 5 linguri de făină și se amestecă totul bine de tot. Peste compoziție se adaugă apă fierbinte și se lasă la foc mic, timp în care se amestecă. Se lasă la răcit, după care se adaugă margarina cubulețe, cacaoa și aromele.
Crema se pune peste blat și tortul de post se pune la frigider până în momentul servirii.
Tort de post cu ciocolată
Ingrediente
- 3 căni de făină;
- 2 căni zahăr nerafinat;
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu;
- un praf de sare;
- 1/3 pachet de cacao;
- esență de vanilie;
- zahăr vanilat;
- 3 linguri oţet;
- ¾ cană ulei de floarea soarelui,
- 2 căni de cafea rece.
Pentru glazură
- 3 linguri cacao;
- 1 cana de zahar;
- 1 linguriță ulei;
- 3 linguri apă.
Mod de preparare
Într-un bol încăpător adăugați sarea, bicarbonatul de sodiu, făina, zahărul, cacao și zaharul vanilat și amestecați-le.
Separat, mixați cafeaua și uleiul vegetal și adăugați apoi oțetul și esența de vanilie. Emulsia astfel obținută se toarnă în bolul cu ingredientele uscate. Mixați până la omogenizare.
În acest timp se amestecă ingredinetele pentru glazură și se fierb la foc mic.
Când blatul de tort este răcit complet, se acoperă cu glazura fierbinte.
Vezi aici o colectie de retete de prajituri de post!
- Îți recomandăm să încerci cele mai gustoase rețete de tort de post. Te invităm să studiezi mai multe idei de rețete pe Rețete Unica, acolo unde vei descoperi mai multe idei pentru mancare de post.
- Cu gandul la deserturi, avem si niste rețete de cornulete de post!
Sursă foto: 123rf.com