Există câteva deserturi tradiționale românești care nu lipsesc de pe mesele unor români. Pentru cei care s-au săturat de acestea, am pregătit o listă cu torturi de Crăciun și Revelion delicioase, care vor bucura toate gusturile.
Cuprins:
Torturi de Crăciun și Revelion
Tort cu whiskey și marțipan
- 4 bucăți de ghimbir
- 200 g de stafide
- 150 g coacăze uscate
- 60 g de coji de portocală și lămâie
- 50 g cireșe maraschino
- 1 portocală
- 100 ml whisky scoțian
- 240 g unt moale nesărat
- 240 g zahăr brun deschis
- 220 g de făină amestecată cu 10 g praf de copt
- 4 ouă mari
- ½ linguriță de condimente amestecate scorțișoară, cardamom,cuișoare
- UMPLUTURĂ ȘI TOPPING
- 500 g de marțipan
- 4 linguri de gem de caise
- 1 ou mare de crescătorie liberă
Cu o seară înainte de a coace prăjitura, se toacă ghimbirul apoi se pune într-un bol cu toate fructele uscate, coaja de portocală și whisky. Se lasă deoparte să se înmoaie.
A doua zi, scurgeți fructele înmuiate (aruncați whisky-ul care nu a fost absorbit), tapetați o formă de tort de 20 cm și preîncălziți cuptorul la 150ºC.
Într-un bol, bateți împreună untul, zahărul, făina, ouăle și condimentele amestecate cu un tel electric timp de 2-3 minute, până când se combină, apoi adăugați fructele înmuiate.
Se pune jumătate din amestec în formă și se nivelează suprafața.
Luați o treime din marțipan, întindeți-l până la un diametru de 20 cm, apoi puneți-l deasupra amestecului de tort din formă.
Se pune deasupra restul amestecului și se nivelează uniform.
Se bagă în cuptor și se coace timp de 2 ore sau până când devine auriu. Testați prăjitura introducând o scobitoare – dacă aceasta iese curată, înseamnă că este gătită (nu uitați că în mijloc este un strat de marțipan).
Dacă nu iese, mai coaceți 10 minute, acoperind prăjitura cu folie de aluminiu dacă se rumenește prea mult.
Scoateți blatul din cuptor și lăsați-l să se răcească în formă timp de 20 de minute, apoi scoateți-l și lăsați-l să se răcească complet pe un grătar de sârmă.
Se topește gemul de caise într-o tigaie, apoi se unge cu el partea de sus a prăjiturii. Se întinde încă o treime din marțipan la un diametru de 20 cm și se așază deasupra, tăind marginile pentru a decora.
Se ia ultima treime din marțipan și se întind 11 bile, aranjându-le pe marginea tortului.
Se unge partea de sus cu ou bătut, apoi se pune sub un grătar încins pentru câteva minute sau până când marțipanul devine auriu.
Tort de cafea și nuci
- 400 g de unt nesărat moale, plus mai mult pentru ungere
- 400 g de făină
- 400 g de zahăr pudră
- 8 ouă mari
- 2 linguri de cacao
- 2 lingurițe de praf de copt
- 150 g de nuci
- 60 ml cafea espresso
- PENTRU PRALINE DE NUCĂ (OPȚIONAL)
- 150 g de zahăr pudră
- 50 g de nuci
- PENTRU CREMA DE UNT
- 200 g de unt nesărat , la temperatura camerei
- 500 g zahăr pudră
- 30 ml de espresso
- PENTRU DECORARE (OPȚIONAL)
- cremă de unt suplimentară
- nuci
- ciocolată neagră
- boabe de cafea
- cacao
Se preîncălzește cuptorul la 180ºC. Se ung două forme de tort de 20 cm și se tapetează bazele cu hârtie antiaderentă. Se ung pereții cu unt și se pudrează cu făină, apoi se bate forma pentru a elimina excesul.
Se taie untul în cuburi, apoi se pune într-un bol mare al unui mixer vertical cu zahărul pudră și se bate la viteză mare timp de aproximativ 5 minute sau până când devine foarte palid și cremos.
Bateți ouăle unul câte unul, amestecând bine înainte de a-l adăuga pe următorul. Cerneți făina, cacaua și praful de copt și încorporați-le ușor.
Se toacă mărunt nucile, apoi se încorporează în aluat și se amestecă cu cafeaua. Împărțiți jumătate din amestec în mod egal în formele pregătite și coaceți-le timp de 25 de minute sau până când se umflă și devin aurii, iar o scobitoare introdusă iese curată.
Se lasă să se răcească timp de 10 minute în forme, apoi se transferă prăjiturile pe un grătar pentru a se răci complet. Se repetă cu amestecul de prăjituri rămas.
Între timp, dacă pregătiți praline, presărați zahărul uniform pe baza unei tigaii antiaderente medii, la foc mediu-mare. Pe măsură ce zahărul începe să se topească, rotiți ușor tigaia din când în când pentru a-l încorpora pe tot, dar nu amestecați până când zahărul nu se dizolvă aproape complet.
Odată ce zahărul s-a dizolvat complet, amestecați până când obțineți un caramel neted. Tăiați mărunt nucile și amestecați-le în caramel până când sunt bine acoperite. Se toarnă cu mare grijă pe o foaie mare de hârtie cerată, apoi se întind rapid nucile și se lasă să se răcească complet.
Pentru a face crema de unt, tăiați untul în cuburi, puneți-l în bolul unui mixer vertical și bateți-l timp de 2 minute sau până când devine cremos.
Cerneți zahărul pudră într-un castron, apoi adăugați-l treptat în mixer, câteva linguri pe rând. Odată ce tot zahărul a fost încorporat, adăugați cafeaua și bateți timp de încă 4 sau 5 minute, sau până când devine foarte palidă și pufoasă – ar trebui să semene cu frișca bătută.
Pentru a asambla tortul, nivelați blaturile. Întindeți o cantitate mică de cremă de unt pe o farfurie de servire sau pe o planșetă, apoi așezați unul dintre blaturi deasupra. Întindeți pe partea de sus a blatului cu ¼ din crema de unt, folosind o spatulă, până când este acoperit uniform.
Așezați un al doilea blat deasupra, ungeți cu încă ¼ din crema de unt și repetați cu al treilea blat. Așezați al patrulea blat deasupra și lăsați tortul în frigider sau într-un loc răcoros pentru a se întări timp de 30 de minute.
Folosiți restul de cremă de unt pentru a glazura partea de sus și părțile laterale ale tortului într-un strat subțire.
Acum puteți decora tortul așa cum doriți – puteți presăra cu nuci întregi; zdrobiți o parte din praline astfel încât să fie frumoase și fine și presărați-le pe margini; să topiți niște ciocolată neagră și să o întindeți uniform pe o foaie de hârtie degresată, să presărați niște boabe de cafea, sau să adăugați bomboane.
Tort cu marmeladă
- 200 g de unt nesărat (la temperatura camerei) , plus mai mult pentru ungere
- 4 portocale mici
- 4 linguri de zahăr
- 200 g de zahăr pudră
- 6 linguri pline de marmeladă fină
- 4 ouă mari
- 200 g de făină amestecată cu un praf de copt
- 50 g migdale măcinate
Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Se ung baza și pereții unei forme de tort cu fundul detașabil de 23 cm.
Se taie felii subțiri 2 dintre portocale. Se presară baza formei de tort cu zahăr, apoi se așază feliile de portocale peste bază, într-un strat ușor suprapus.
Se bate untul și zahărul pudră până când devin palide și pufoase, apoi se adaugă 3 linguri de marmeladă, urmate de ouă.
Încorporați făina, migdalele măcinate și un vârf de cuțit de sare de mare. Se rade fin coaja de la portocalele rămase, se stoarce tot sucul și se încorporează.
Turnați cu grijă aluatul pentru prăjituri în formă. Introduceți-o în cuptor și coaceți-o timp de aproximativ 50 de minute sau până când devine aurie și fermă la atingere.
Se scoate din cuptor și se lasă să stea câteva minute. Cu mare grijă, cât timp este încă ușor caldă, se răstoarnă prăjitura pe o farfurie de servire.
Înțepați găuri în prăjitură cu o țepușă. Faceți o glazură încălzind restul de marmeladă într-o cratiță cu puțină apă. Se pune cu o lingură peste prăjitură.
Se servește caldă sau la temperatura camerei cu iaurt, smântână sau înghețată.
Tort cu lămâie
- 250 g de unt nesărat moale
- 250 g de făină, plus mai mult pentru presărat
- 250 g de zahăr pudră
- 4 ouă mari
- 1 linguriță de colorant alimentar galben natural
- 2 lămâi
- PENTRU GLAZURĂ
- 400 g de zahăr pudră
- 150 g de unt nesărat, la temperatura camerei
- ½ păstaie de vanilie
- 200 g de cremă de brânză
- PENTRU TOPPING
- 100 g de zahăr pudră
- 2 linguri de cremă de lămâie instant gata făcută
- flori comestibile, pentru a servi (opțional)
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se ung două forme de tort de 20 cm cu puțin unt, se tapetează baza cu hârtie de copt, apoi se pudrează ușor cu făină.
Se bat untul și zahărul până când devin foarte ușoare și pufoase. Adăugați ouăle unul câte unul, asigurându-vă că le bateți bine pe fiecare înainte de a-l adăuga pe următorul, apoi adăugați făina, colorantul alimentar și coaja de la o lămâie.
Adăugați un strop de lapte pentru a fi mai moale, dacă este necesar. Se împarte între formele de tort pregătite, întinzând-o bine cu o spatulă, apoi se introduce în cuptorul încins timp de 20-25 de minute sau până când devine auriu. Se lasă să se răcească puțin, apoi se răstoarnă cu grijă pe un grătar de copt pentru a se răci complet.
Între timp, pentru a face glazura, cerneți zahărul pudră într-un castron mare, adăugați untul și bateți până când devine palid și cremos. Se taie în două păstaia de vanilie pe lungime, se scot semințele și se adaugă în castron. Adăugați crema de brânză, radeți fin coaja de la 1 lămâie și adăugați un strop de suc, apoi bateți până când se omogenizează – este foarte important să nu amestecați prea mult.
După ce s-a răcit, folosiți un cuțit subțire și zimțat pentru a tăia blatul în două, pe orizontală. Rezervând cel mai frumos blat pentru partea de sus, întindeți 1 lingură de cremă de lămâie pe unul dintre blaturile răcite apoi puneți deasupra o treime din glazură.
Așezați-l, cu partea cu glazura în sus, pe un suport de tort. Se repetă cu restul ingredientelor, apoi se acoperă cu ultimul blat.
Pentru a face glazura, se cerne zahărul pudră într-un castron mare, apoi se adaugă treptat 1 lingură de suc de lămâie până când se obține o consistență lichidă, adăugând încă un strop de suc pentru a fi mai lichidă, dacă este nevoie. Se întinde glazura pe tort, se pune crema de lămâie, apoi se folosește o țepușă pentru a o ondula. Împrăștiați câteva flori comestibile (dacă le folosiți), apoi serviți.
Tort cu alune de pădure și miere
- 250 g de unt
- 220 g miere lichidă
- 4 ouă mari
- 150 g alune de pădure măcinate
- 150 g de făină integrală
- 1 linguriță de praf de copt
- GANACHE DE CIOCOLATĂ
- 100 g ciocolată neagră (70% cacao)
- 1 linguriță de unt
- 200 ml frișcă lichidă
Preîncălziți cuptorul la 160ºC. Se unge și se tapetează o formă de tort de 24 cm cu hârtie de copt.
Bateți untul până când devine pufos, adăugați mierea și amestecați pentru a se combina. Se sparg ouăle, unul câte unul, apoi se adaugă fiecare ingredient uscat până când se combină, având grijă să nu se lucreze prea mult amestecul.
Se pune amestecul în formă, se nivelează cu o lingură, apoi se coace în centrul cuptorului timp de 45-50 de minute sau până când prăjitura devine elastică la atingere.
Se lasă să se răcească puțin în formă, apoi se întoarce pe un grătar pentru a se răci complet. Pentru ganache, rupeți ciocolata într-un bol termorezistent și adăugați untul.
Se încălzește ușor frișca lichidă într-o cratiță, apoi, chiar înainte de a fierbe, se toarnă peste ciocolată și unt și se amestecă până se topește și se omogenizează.
Se lasă să se răcească puțin și să se îngroașe. Întindeți un strat subțire de ganache pe toată prăjitura pentru a preveni ca firimiturile rămase să se prindă în stratul superior. Întindeți ganache-ul rămas cu o spatulă sau cu o paletă. Se servește cu frișcă sau cu fructe de pădure deasupra.
Meniu pentru masa de Crăciun. Idei de aperitive, feluri principale și deserturi
Sursa foto: 123rf.com