Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă afecțiuni diverse: de la răceli până la sindromul de detresa respiratorie acută. Inițial, aceste virusuri au fost transmise de la animale la oameni. Există și unele coronavirusuri care circulă la animale și nu au infectat încă oamenii.
Numele de „coronavirus” provine de la cuvântul latinesc corona, care înseamnă coroană sau nimb. Asta pentru că, analizat la microscop, virusul pare înconjurat de o coroană solară.
Noul coronavirus, apărut în China în decembrie 2019, poartă denumirea oficială de SARS-CoV-2 și este o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om. Nu se știu foarte multe lucruri concrete despre acest virus, însă a fost confirmată transmiterea pe cale comunitară. Boala provocată de noul coronavirus se numește Covid-19.
Simptome și testare
Persoanele confirmate cu Covid-19 manifestă o gamă largă de simptome. Dificultăți respiratori, tuse, febră, dureri musculare, frisoane, dureri în gât, pierderea mirosului și a gustului, dureri de cap și stare de agitație sunt doar câteva dintre simptomele care pot sugera infectarea cu noul coronavirus. În plus, este posibil ca unele persoane care suferă de gripă să fie confirmate pozitiv și pentru Covid-19. Este posibilă și situația ca persoanele infectate să nu prezinte simptome.
Nu toți cetățenii sunt testați pentru noul coronavirus. Pe baza sfaturilor oferite de Centrul European de Control al Bolilor, în România sunt testate cu prioritate persoanele simptomatice, persoane apropiate cazurilor confirmate, pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie, precum și personalul medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) care a intrat în contact cu un caz confirmat.
Pentru detectarea infecției cu noul coronavirus au fost utilizate mai multe tipuri de teste: virale și de anticorpi. Testul de tip RT-PCR este, în prezent, cea mai răspândită modalitate de depistare a unei infecții active cu coronavirus. Testele serologice depistează răspunsul imun al organismului la infecție (anticorpii specifici virusului SARS-CoV-2).
Categorii de risc
Medicii epidemiologi încă cercetează cât de periculos este Covid-19 și cum afectează virusul SARS-CoV-2 sănătatea oamenilor.
La fel ca în cazul altor boli respiratorii, persoanele în vârstă și cele care suferă de alte afecțiuni se încadrează în categoriile de risc. Însă modul în care pacienții reacționează în urma contaminării este diferit. Datele arată că au fost oameni din categoriile de risc care s-au recuperat foarte bine, dar și persoane care au dezvoltat cazuri severe, iar motivele nu sunt încă înțelese.
Pe baza informațiilor de până acum, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele care trăiesc în azile de bătrâni și pacienții care suferă de boli pulmonare cronice, boli hepatice, boli renale, astm, boli cardiace grave, obezitate, diabet, precum și persoanele care au sistemul imunitar slăbit (cei care urmează un tratament pentru cancer, fumătorii, cei care sunt infectați cu HIV) se află în categoria de risc când vine vorba de noul coronavirus.
Persoanele care sunt mai predispuse în a dezvolta Covid-19 trebuie să acorde o mai mare atenție măsurilor de protecție și să rămână în casă, dacă acest lucru este posibil. Astfel, este recomandată păstrarea distanței sociale în spațiile publice, evitarea contactului cu alte persoane bolnave, amânarea călătoriilor non-esențiale, consultarea medicului de la primele semne ale bolii și purtarea măștilor de protecție.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat, în 11 martie, pandemie de coronavirus, când a tras un semnal de alarmă asupra nivelurilor alarmante de răspândire a focarelor de infecție.
La nivel mondial, au fost înregistrate peste patru milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, aproape două milioane s-au vindecat. Numărul deceselor se apropie de 300.000. Cea mai afectată țară este Statele Unite ale Americii, iar continentul în care au fost înregistrate cele mai multe cazuri este Europa.
Sursă foto: Lightspring/ Shutterstock