În 2021, seara de Halloween este într-o duminică, pe 31 octombrie, ziua cea mai lungă din an, fapt datorat trecerii la ora de iarnă.

Istoria sărbătorii de Halloween

Sărbătoarea de Halloween este atribuită americanilor, chiar dacă originile ei sunt europene. Denumirea sărbătorii este prescurtarea de la “All-hallow-evening”, mai exact, ziua tuturor sfinților. În ciuda faptului că este o sărbătoare păgână, sărbătoarea a fost acceptată de biserica catolică și protestantă, pe motiv că, în aceste culte, ziua tuturor sfinților se sărbătorește pe 1 noiembrie.
Pentru prima dată, cuvântul Halloween, a fost folosit în secolul al XVI-lea, în Scoția. Sărbătoarea este celebrată în mai multe țări, printre care: Irlanda, Statele Unite, Puerto Rico, Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă.

Ce simbolizează Halloween-ul?

Tradiția spune că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele, atât cele rele, cât și cele bune, traversează granița din lumea noastră și cea de dincolo. În ciuda celor spuse, sărbătoarea nu are deloc o semnificație satanică.
S-a discutat faptul că originile sărbătorii se regăsesc într-un festival celt, cunoscut și sub denumirea de “Samhain”, festival care era organizat pe 31 octombrie. Scopul festivalului era de a strânge recolte, iar manifestările erau asemănătoare cu cele de acum: costume de Halloween, decorațiuni pentru casă, transformarea dovlecilor în felinare, dar și machiaje și celebrul “trick-or-treat”.

Legenda dovleacului de Halloween

De-a lungul timpului s-au dezvoltat o serie de simboluri și obiecte artizanale asociate sărbătorii de Halloween. Dovleacul, simbolul Halloween-ului, îl are drept personaj principal pe JackO Lantern, un zgârcit ce a fost metamorfozat în celebrul dovleac. Personajul obișnuia să le joace des feste tuturor, ba chiar să îl provoace pe însuși Diavolul. Atunci când el moare, se închid porțile Raiului și însuși Diavolul refuză să îl primească în iad. JackO Lantern se sperie și îi cere doar o călăuză pentru a merge prin întuneric, însă el primește un felinar, unealtă ce mai târziu are să îi devină călăuză pentru eternitate.

Dovleac pentru Halloween

Curiozități de Halloween – ce nu știai despre sărbătoare

  • Primele JackO Lanterns erau făcute din napi cartofi și sfeclă roșie, nu din dovleci;
  • Bufinițele sunt decorațiuni de Halloween des întâlnite deoarece, în Europa Medievală se credea că bufnițele sunt vrăjitoare. De aici și superstiția conform căreia atunci când auzi o bufniță cum cântă, cineva moare;
  • Culorile asociate cu sărbătoarea sunt portocaliu și negru. Portocaliu simbolizează răbdare și putere, iar împreună cu maro și auriu, simbolizează recoltele toamnei. Negru este simbolul morții și amintește de scopul inițial al sărbătorii, festivalul care marchează limitele dintre viață și moarte.
  • Există persoane care au fobie de sărbătoarea de Halloween, iar această frică poartă denumirea de Samhainofobie.
  • Există studii care spun faptul că de Halloween, copiii care poartă cele mai înfricoșătoare costume și își doresc să primească multe dulciuri pot să devină mai răi atunci când cresc mari.

Citește și: Idei pentru costume de Halloween

Machiaj de Halloween – cele mai haioase și înfricoșătoare modele de machiaj;

Măști de Halloween – idei pentru copii și adulți.

Petrecerea de Halloween

Curiozități despre Halloween

  • Conform statisticilor, cele mai căutate costume de copii din ultimii ani sunt costumele de prințesă, supererou și animăluțe. Pentru părinți, cele mai căutate costume sunt cele de vrăjitoare și pirați.
  • Halloween este o sărbătoare importantă care generează încasări record pe continentul american, surclasând ziua de Sfântul Valentin.
  • În Alabama, un stat al Statelor Unite ale Americii, este ilegal să te costumezi precum călugăriță sau preot de Halloween.
  • În Bellville și Missouri este ilegal să se ceară bomboane, dacă copiii nu au peste 13 ani, iar adulții nu sunt bineveniți la colindat.
  • Dovlecii de Halloween nu trebuie să fie doar portocalii, ci și albi, verzi sau albaștri.
  • Următorul Halloween cu lună plină va fi chiar anul viitor, în 2020. N-ar trebui să îl ratezi pentru că altfel vei fi nevoit să aștepți pentru o noapte de Halloween ca la carte până în anul 2039.
  • Tot conform studiilor, 50% dintre copiii care merg la colindat preferă să primească ciocolată, 24% preferă să primească bomboane și 10% îți doresc să primească gumă de mestecat.
  • Cel mai mare dovleac din lume a cântărit 953,5 kg și a fost prezentat de un cultivator elvețian, Beni Meier.
  • Unul dintre cei mai mari iluzioniști din toate timpurile, Harry Houdini, a murit într-o noapte de Halloween , din cauza unei apendicite, care a fost provocată de trei împușcături în stomac.
  • Sărbătoarea de Halloween a influențat, în Statele Unite, trecerea la ora de iarnă, într-o încercare a autorităților de a preveni accidentele rutiere din acea noapte.
  • Un sfert dintre toate bomboanele sunt vândute în noaptea de Halloween. Numai americanii cumpără aproximativ 9 milioane de kilograme de bomboane cu această ocazie.
  • Americanii sunt dispuși să cheltuiască sume mari de bani pentru a-și deghiza animalele de Halloween. Aceștia cheltuie aproximativ 310 milioane de dolari.

Citește și: Idei pentru decorațiuni de Halloween

Costume pentru sărbătoarea de Halloween

Tradiții de Halloween

  • Copiii îmbrăcați în costume de Halloween colindă din casă în casă strigând “ne dați sau nu ne dați”, “trick or treat”, iar la schimb ei primesc dulciuri. Tradiția își are originea în Evul Mediu, atunci când în ajunul sărbătorii tuturor sfinților, cei săraci mergeau din casă în casă pentru a primi mâncare.
  • Petrecerile de Halloween au fost rapid împrumutate și de adolescenți, deoarece la început erau organizate doar pentru copii, iar acum sunt pentru toată lumea. Petrecerea este un prilej pentru a se aduna toți prietenii într-un singur loc și pentru a se bucura de rețete cu dovleac, dar și alte roade ale toamnei: nuci și fructe.
  • Tradiția spune că de Halloween trebuie să ai dovleac sculptat așezat la geam pentru a ține la distanță spiritele rele.
  • Nu doar dovlecii sunt în centrul atenției, ci și cele mai trăznite decorațiuni de Halloween. Casa și grădina trebuie să fie într-un decor uniform din pânze de păianjen, fantome, lumânări, etc.
Sărbătoarea de Halloween – ne dați sau nu ne dați – TRICK OR TREAT

Halloween în vremea Coronavirusului

Din păcate, în vremuri în care distanțarea socială este recomandată, tradiția colindării pe la alte case sau petrecerile cu multe persoane nu mai sunt recomandate. Existența Covid – 19 face ca această sărbătoare să nu mai fie la fel de expansivă ca în alți ani. Totuși, puteți să vă bucurați în familie de această sărbătoare, pregătind niște băuturi de Halloween și relaxându-vă urmîrind cele mai interesante filme de Haloween!

Superstiții de Halloween

  • Se spune că, dacă o fată necăsătorită pune o floare de rozmarin și un bănuț de argint sub pernă, își va visa sortitul;
  • Dacă în noaptea de Halloween auzi pași sau zgomote în spatele tău, nu trebuie să te întorci, deoarece se spune că este un spirit de pe lumea cealaltă venit să te ia cu el;
  • Dacă se întâmplă să îți zboare un liliac prin casă ori lângă casă, în noaptea de Halloween, se spune că acolo sunt spirite rele;
  • Lumânarea aprinsă în dovleac are scopul de a ține spiritele rele la distanță;
  • Dacă observi un păianjen prin casă în noaptea de Halloween, înseamnă că spiritul unei persoane dragi te veghează;
  • Se mai spune că, dacă în noaptea de Halloween participi la o cină, este bine să vorbești în timpul mesei, astfel vei încuraja și spiritele din apropiere să participe la masă;
  • Persoanele născute în noaptea de Halloween aveau menirea de a comunica și de a vedea spiritele rele;
  • Dacă băteau clopotele în noaptea de Halloween și fantomele s-ar fi speriat
  • Se spune că, dacă ai hainele puse pe dos ori mergi cu spatele în seara de Halloween, în acea noapte ai posibilitatea să te întâlnești cu o vrăjitoare.
  • Când se pregăteau de sărbătoare, vrăjitoarele își frecau pe piele un unguent care era considerat sacru. Unguentul le dădea senzația de zbor, iar dacă acestea erau legate, senzația de zbor era și mai puternică.
  • Anumite adăposturi de animale din SUA nu permit adoptarea pisicilor negre de Halloween, deoarece acestea ar putea fi sacrificate ritualic.

Citește și: Băuturi de Halloween – idei de cocktailuri cu și fără alcool.

Rețete cu dovleac – preparate pentru Halloween

Aspecte pozitive și negative despre Halloween

Sărbătoarea de Halloween este un subiect care poate împărți publicul în două categorii: persoane care consideră că sărbătoarea poate fi un prilej de distracție și persoane care cred că această distracție poate avea efecte negative în special asupra copiilor. Iată și câteva exemple de aspecte pozitive și negative despre Halloween.

Aspecte pozitive despre Halloween – de ce este bine să sărbătorim

Un prilej de a petrece timp și de a face activități împreună

Odată cu sărbătoarea de Halloween, cei mari pot petrece timp cu cei mici confecționând costume, decorațiuni, preparate culinare, etc.

De Halloween, copiii pot învăța ce înseamnă individualitatea

Este sărbătoarea care te învață să fii unic. Aici, costumul are rolul de a te încuraja să îți exprimi personalitatea, dar și de a-ți crește încrederea în tine odată cu costumul pe care ai ales să îl porți.

Sărbătoarea de Halloween te poate învăța să fii creativ

Aici vei avea ocazia să îți pui imaginația la joacă și să dai frâu liber tuturor sentimentelor. Creativitatea te va face diferit în fața celorlalți.

Decorațiuni pentru Halloween

Aspecte negative despre Halloween – de ce se spune că nu este bine să sărbătorim

Cei mici pot dezvolta frica de întuneric

Dacă cel mic este deja speriat de întuneric, sărbătoarea de Halloween i-ar putea speria și mai tare. Decorațiunile și costumele înfricoșătoare îi pot face pe cei mici să asocieze noaptea cu frica.

Copiii ar putea crede că monștrii și fantomele există

Dacă pentru cei mari, lucrurile sunt clare, cei mici ar putea cădea ușor în capcana decorațiunilor de Halloween. Este foarte important să le explicăm celor mici că nu există niciun personaj real pe care îl văd în activitățile de sărbătoare.

Halloween poate fi doar o sărbătoare comercială, fără să aibă o însemnătate.

Sărbătoarea de Halloween poate fi un motiv în plus pentru care comercianții să vând accesorii și decorațiuni specifice, fără ca această sărbătoare să aibă o rădăcină în tradițiile românești. Majoritatea oamenilor sunt atrași în acest spirit de sărbătoare, fără să știe ce sărbătoresc cu adevărat.

Sursă foto:123rf.com

Urmărește-ne pe Google News