O dietă cu fructe şi lactate ar fi eficientă?
Nu. Când aud de dietele bazate pe fructe, mă apucă groaza. Fructele, mâncate în exces, îngraşă. Nu am nicio problemă cu un măr, o portocală, un kiwi şi 200 g de fructe de pădure. Nu poţi mânca prea multe fructe întregi, până la urmă, dacă le alegi, aşa cum ar fi ideal, pe cele puţin dulci. Am, în schimb, o problemă cu băutul fructelor în formă concentrată – aşa-zisele cure de „detoxifiere” – altă gogomănie special făcută pentru a ne păcăli să cumpărăm diverse suplimente sau produse – deci nu suntem toţi intoxicaţi şi ficatul se pricepe de minune la treaba asta.

Ce dietă ne recomandaţi?
Eu recomand dietele în care se mănâncă brânză, carne, seminţe, nuci, salate de crudităţi, legume şi fructe puţin dulci. Nu cred că este bine să excludem ceva azi şi mâine şi poimâine. Avem nevoie şi de proteine de calitate, şi de grăsimi, şi de glucide, dar ultimele trebuie limitate drastic dacă vrem să slăbim şi trebuie să vină din surse de mare calitate.

Are importanţă ora la care mâncăm sau ceea ce mâncăm?

Eu am o singură regulă – să mănânci doar alimente neprocesate, doar când îţi este foame, după ce ai verificat dacă nu-ţi era sete. Se mănâncă încet şi relaxat, nu în viteză. Mâncatul în viteză şi pe nemestecate te poate îmbolnăvi – îţi dublează riscul de diabet şi de cancer esofagian.

Ce i-aţi sfătui pe obezi? Întâi să slăbească puţin şi ulterior să se apuce de sport, pentru a nu face infarct?
Merg mână în mână cele două. Dietele cu puţine glucide ajută la slăbit, iar un sistem de antrenament corect nu îi pune omului viaţa în pericol. Majoritatea oamenilor încep întâi cu dieta, apoi merg să facă efort, pentru că le plac rezultatele obţinute şi vor să grăbească procesul.

Ce părere aveţi despre pastilele de slăbit? Există unele care au o oarecare eficienţă?

O să fiu 100% sincer. Dacă pastilele ar avea efect, nu ar mai exista graşi. Toţi am fi slabi. Nu există să iei pastile de slăbit şi să mănânci torturi şi prăjituri. Nu există să te operezi şi să-ţi micşorezi stomacul şi să mănânci torturi şi prăjituri. Pe primul loc este o dietă cât mai corectă, de preferat personalizată, în funcţie de preferinţele alimentare şi bolile pe care le ai. Iar dieta trebuie însoţită de schimbarea stilului de viaţă pe termen lung. Nutriţionismul a greşit. Specialiştii au scos nutrimenţii din alimente, alimentele din dietă şi dieta din stilul de viaţă. Ca lucrurile să funcţioneze pe termen lung, este important ca totul să devină un stil de viaţă. Cu dietă, antrenament, odihnă, evitarea substanţelor toxice. Nu merge să slăbeşti pe low carb (dietă săracă în carbohidraţi – n.r.) 20 kg şi apoi să te întorci la torturi şi prăjituri. Cred că se observă obsesia mea cu torturile şi prăjiturile, de aia le-am dat oamenilor nişte reţete low carb demenţiale.

Există ceaiuri care ajută la slăbit? Dacă da, care?
O să fiu iar 1000% sincer. Păcăleli de luat banii. Dacă vrei să slăbeşti, totul începe de la ce mănânci. Jurnalul alimentar este obligatoriu. Eu nu lucrez decât pe jurnal alimentar. Dacă nu ştii exact cât mănânci, de unde ştii cum funcţionează lucrurile în realitate. Da, ceaiul verde şi cel negru şi cafeaua produc prin metabolizarea cafeinei din compoziţia lor paraxantina, teofilina şi teobromina, toate astea fiind metixantine, care blochează fosfodiesteraza şi menţin lipaza activată. De aici a apărut o mizerie de marketing ce le-a permis bandiţilor ăstora să scrie şi pe ceaiurile lor cu zahăr că ajută la slăbit. Păi, nu, că insulina indusă de zahăr blochează lipaza aproape ireversibil.

Sursa interviului: ziarulring.ro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News