Cuprins:
De ce se face
Uneori, o cezariană este mai sigură pentru dvs. sau pentru copilul dvs. decât o naștere vaginală. Medicul poate recomanda o astfel de procedură dacă:
Travaliul dvs. nu progresează. Travaliul stagnat este unul dintre cele mai frecvente motive pentru o cezariană. Munca de travaliu în impas poate apărea dacă cervixul dvs. nu se deschide suficient în ciuda contracțiilor puternice de mai multe ore.
Bebelușul este în suferință. Dacă medicul este îngrijorat de schimbările în bătăile inimii bebelușului, o cezariană ar putea fi cea mai bună opțiune.
Bebelușul sau bebelușii dvs. se află într-o poziție anormală.
Sunteți însărcinată cu mai mulți copii.
Există o problemă cu placenta. Dacă placenta acoperă deschiderea colului uterin (placenta previa), se recomandă o cezariană pentru naștere.
Cordonul ombilical prolapsat. Se recomandă procedura dacă o buclă a cordonului ombilical alunecă prin colul uterin înaintea bebelușului.
Aveți o problemă de sănătate. Dacă aveți o problemă gravă de sănătate, cum ar fi o afecțiune cardiacă sau cerebrală.
Obstrucție mecanică. S-ar putea să aveți nevoie de o astfel de procedură dacă aveți un fibrom mare care obstrucționează canalul de naștere, o fractură pelviană grav deplasată sau dacă bebelușul are o afecțiune care poate face ca capul să fie neobișnuit de mare (hidrocefalie severă).
Ați avut o cezariană anterioară. În funcție de tipul de incizie uterină și de alți factori, este adesea posibil să se încerce această procedură.
Unele femei solicită o cezariană cu primul lor copil – pentru a evita travaliul sau posibilele complicații ale nașterii naturale sau pentru a profita de confortul unei nașteri planificate.
Femeile care au mai multe operații de cezariană prezintă un risc crescut de probleme placentare, precum și de sângerări abundente.
Riscuri
Ca și alte tipuri de intervenții chirurgicale majore, cezariana implică și ea riscuri.
Riscurile pentru bebelușul includ:
Probleme de respirație. Bebelușii născuți prin această procedură programată au mai multe șanse de a dezvolta tahipnee tranzitorie – o problemă de respirație marcată de o respirație anormal de rapidă în primele câteva zile după naștere.
Rănire chirurgicală. Deși rare, în timpul operației pot apărea crestături accidentale ale pielii bebelușului.
Riscurile pentru mamă includ:
Infecție. După o cezariană, ați putea fi expusă riscului de a dezvolta o infecție a mucoasei uterine (endometrita).
Hemoragie postpartum. O astfel de operație ar putea provoca sângerări abundente în timpul și după naștere.
Reacții la anestezie. Sunt posibile reacții adverse la orice tip de anestezie.
Cheaguri de sânge. Ar putea crește riscul de a dezvolta un cheag de sânge în interiorul unei vene profunde, în special la nivelul picioarelor sau al organelor pelviene (tromboză venoasă profundă).
Infecție a rănilor. În funcție de factorii de risc și dacă ați avut nevoie de o cezariană de urgență, este posibil să aveți un risc crescut de infecție a inciziei.
Rănire chirurgicală. Deși rare, în timpul unei cezariene pot apărea leziuni chirurgicale la nivelul vezicii urinare sau al intestinului.
Pregătire
Dacă cezariana este programată în avans, medicul poate sugera să discutați cu un anestezist despre orice posibile afecțiuni medicale care ar putea crește riscul de complicații ale anesteziei.
De asemenea, medicul ar putea recomanda anumite analize de sânge înainte de operație.
Aceste teste vor furniza informații despre grupa de sânge și despre nivelul de hemoglobină, principala componentă a globulelor roșii din sânge.
Aceste detalii vor fi utile echipei de îngrijire în cazul puțin probabil în care veți avea nevoie de o transfuzie de sânge în timpul operației de cezariană.
Ce se face înainte, în timpul operației și după
Înainte de procedură
Inciziile abdominale utilizate în timpul cezarianei. În timp ce procesul poate varia, în funcție de motivul pentru care se face procedura, cele mai multe operații de cezariană implică acești pași:
Acasă
Medicul vă poate cere să faceți duș cu un săpun antiseptic în noaptea dinaintea și în dimineața cezariană. Nu vă radeți părul pubian în decurs de 24 de ore de la cezariană. Acest lucru poate crește riscul unei infecții la nivelul locului operației.
Dacă trebuie să vă fie îndepărtat părul pubian, acesta va fi tuns de către personalul chirurgical chiar înainte de operație.
La spital
Abdomenul dvs. va fi curățat. Un tub (cateter) va fi probabil plasat în vezica dumneavoastră pentru a colecta urina. Vor fi plasate perfuzii într-o venă de la mână sau de la braț pentru a vă furniza lichide și medicamente.
Anestezie
Cele mai multe operații de cezariană se fac sub anestezie regională, care amorțește doar partea inferioară a corpului – permițându-vă să rămâneți trează în timpul procedurii.
Alegerile comune includ un bloc spinal și un bloc epidural. În caz de urgență, uneori este necesară anestezia generală. Cu anestezia generală, nu veți putea vedea, simți sau auzi nimic în timpul nașterii.
În timpul procedurii
În timp ce procesul poate varia, în funcție de motivul pentru care se face procedura, majoritatea cezarienelor implică acești pași:
După procedură
După o cezariană, probabil că veți rămâne în spital câteva zile. Medicul va discuta cu dumneavoastră despre opțiunile de ameliorare a durerii.
Odată ce efectele anesteziei încep să se estompeze, veți fi încurajată să beți multe lichide și să vă plimbați. Acest lucru ajută la prevenirea constipației și a trombozei venoase profunde. Echipa de medici monitoriza incizia pentru semne de infecție. Dacă ați avut un cateter vezical, acesta va fi probabil îndepărtat cât mai curând posibil.
Veți putea începe să alăptați de îndată ce vă veți simți în stare să o faceți.
Cereți asistentei medicale sau unui consultant în alăptare să vă învețe cum să vă poziționați și să vă susțineți copilul astfel încât să vă simțiți confortabil.
Medicul va selecta medicamentele pentru durerea post-chirurgicală ținând cont de alăptare.
Înainte de a părăsi spitalul, discutați cu medicul despre orice îngrijire preventivă de care ați putea avea nevoie.
Sursa foto: 123rf.com
Ce este tulburarea bipolară și cum se manifestă?