Există mai multe tipuri de trandafiri de dulceață și, în funcție de soi, aroma parfumată specifică trandafirilor, dar și intensitatea poate varia. Iată care sunt cei mai cunoscuți trandafiri de dulceață, dar și cum se îngrijesc tufele speciale pentru dulceață.
Cuprins:
Trandafiri de dulceață – soiuri care se pot planta în grădină
Rosa Damascena – Trandafirul de Damasc
Este considerat soiul cel mai bun pentru pregătirea dulceței de trandafir, deoarece are o înflorire abundentă, dar și un parfum intens. De la o singură tufă de trandafir se pot obține până la 2 kg de dulceață. Soiul mai este denumit și Trandafirul Kazanlak, Rosa Damascena Trigintipetala, deoarece este trandafirul cu 30 de petale.
Trandafirul Honey Vanilla
Este un soi de trandafir care are o înflorire repetată și ale cărui flori rezistă în vază chiar până la 12 zile după ce au fost tăiate din tufă. Trandafirul are culoarea vaniliei, flori rotunde cu multe petale ușor parfumate. Tufele se pot dezvolta extrem de frumos și se înmulțesc prin butași.
Madame Issac Pereire
Un soi cățărător de trandafiri foarte rezistent la secetă, boli sau orice alți dăunători. Trandafirul are o floare bogată și un parfum deosebit, își păstrează vigoarea indiferent de condițiile meteorologice și se altoiește pe măceș.
Rose de Rescht
Un alt soi de trandafir bun pentru dulceață și siropuri, deoarece petalele au o textură bogată și un parfum intens de damasc. Trandafirul înflorește chiar abundent, repetitiv până toamna târziu, are flori de mărime mijlocie și de culoare roșu liliachiu.
Pinguin
Este un soi de trandafir cu flori mari albe și ușoare umbre de crem și roz. Trandafirul Pinguin este adesea folosit în aranjamentele florale deoarece este foarte rezistent. Înflorește începând cu luna mai și rezistă până toamna târziu.
Chrysler Imperial
Este unul dintre cei mai parfumați trandafiri, numai bun pentru dulceață aromată. Are flori roșu închis, petale catifelate și înflorește din luna mai până toamna târziu, în mod repetat.
Rosa Graham Thomas
Tot un soi rezistent de trandafiri, care înflorește primăvara și rezistă până toamna târziu. Are flori de culoarea galben aprins și un parfum deosebit.
Soiuri de trandafiri pentru dulceață predominante în România
Trandafirul de Damasc – cel mai cunoscut soi de trandafiri de dulceață
Trandafirul cu 30 de petale sau trandafirul de Kazanlak are o tufă ce poate ajunge până la 2 metri în înălțime și flori care înfloresc începând cu luna iunie. Este soiul cel mai cunoscut și folosit pentru dulceață de trandafiri deoarece poate fi cultivat în majoritatea zonelor din țară, pe un sol bogat în nutrienți și foarte bine drenat.
Nu este un soi pretențios, însă, pentru ca plantele să înflorească mult, are nevoie să fie udat o dată la 2-3 zile, în cazul în care nu sunt precipitații. Dintr-o singură tufă de trandafir de Damasc se poate obține aproximativ 2 kg de dulceață, chiar mai mult atunci când planta ajunge la maturitate deplină.
Rose de Reschet – soi de trandafiri de dulceață
Este al doilea cel mai cunoscut și utilizat soi de trandafiri de dulceață. Originar din Iran, trandafirul are flori mari în nuanțe roz, până la 50 de petale și crește până la un metru în înălțime. Înflorește din luna iunie și rezistă până toamna târziu, iar unul dintre atuurile principale este parfumul puternic și rezistent.
Este un soi de trandafiri rezistent la boli ori dăunători și nu este deloc pretențios. Are nevoie doar de o plantare în soluri bine drenate, cu o umiditate medie și o tundere periodică a plantelor.
De ce sunt recomandate pentru consum produsele pe bază de trandafiri
Dulceața de trandafiri, gemul, ceaiul de trandafiri sau siropul aromat de trandafiri sunt preparate ce pot aduce o mulțime de beneficii organismului. Printre cele mai importante se numără:
- Produsele din petale de trandafiri ajută la detoxifierea și întărirea organismului:
- Atenuează simptomele de greață;
- Ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor;
- Ceaiul de trandafiri este un adjuvant pentru digestie și probleme gastrice;
- Petalele de trandafiri conțin vitaminele ,B,C,D, E, dar și calciu, fier, fosfor sau zinc.
Cum se îngrijesc tufele de trandafiri de dulceață
Fiecare soi de trandafiri are o îngrijire aparte. Cultivarea, cât și grija trandafirilor ține cont, în primul rând, de modul de cultură.
Trandafirii de dulceață se pot planta pe tot parcursul primăverii, imediat după dezgheț și până toamna, la finalul lunii noiembrie.
În sezonul rece, trandafirii trebuie protejați de îngheț. Fie se pot acoperi cu hârtie, cu paie ori chiar cu pământ, iar primăvara trebuie descoperiți și tăiați. Tăierea trandafirilor de dulceață este esențială, deoarece acest pas stimulează înflorirea și menține sănătatea și eficiența tufelor.
Tufele de trandafiri trebuie udate, dar nu din abundență, atunci când pământul este uscat, o dată la 2, 3 zile. Udatul în exces nu este recomandat deoarece ar putea distruge rădăcina.
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
hadyes • 12.03.2023, 21:26
Buna ziua , am incercat fara succes sa gasesc mai multe inf. despre Trandafirul Honey Vanilla . Are si alte denumiri ? Multumesc anticipat