Carnea înseamnă, în primul rând, proteine. Iar calitatea superioară a proteinelor din carne pare să fie responsabilă de evoluţia creierului uman. Cu alte cuvinte, carnea l-a făcut pe om „sapiens“ şi zău că ar fi păcat să regresăm tocmai acum.
Din nefericire, pe lângă proteine, carnea are şi multe grăsimi, şi tocmai ele o fac gustoasă. Dar poţi rezolva această contradicţie dacă vei avea grijă ce fel de carne alegi şi, mai ales, cum o găteşti. Astfel, poţi mânca şi sănătos, şi gustos!
Alege bucăţi de carne slabă
De la vită, cea mai puţină grăsime se află în muşchi, pulpă, vrăbioară şi antricot. De la porc, optează pentru muşchiuleţ, muşchi file şi pulpă, iar de la pui şi curcan – pieptul fără piele este cea mai slabă carne.
E foarte important să alegi şi specia, dar şi bucata de carne, diferenţele între procentaje de grăsime putând fi foarte mari. De exemplu, 100 g de muşchi file de porc conţin 3 grame de grăsime, pe când pulpa dezosată de pui are 5-6 g!
Fierbe şi coace, nu prăji!
Înainte de preparare, taie grăsimea vizibilă şi scoate pielea, dacă găteşti pui şi curcan. „La curcan, 95% din grăsime este concentrată în piele“, ne informează dr nutriţionist Anca Pantea-Stoian, aşa că, pentru a obţine o carne dietetică, e suficient să îndepărtezi pielea înainte sau după ce ai gătit carnea.
Marinează măcar câteva ore: procesul de marinare înmoaie carnea (deoarece proteinele încep să se rupă în lanţuri peptidice mai scurte) şi dau un plus de aromă care, prin prepararea imediată şi prin îndepărtarea grăsimii, s-ar putea să lipsească. Ca lichid de marinare, îţi recomandăm vinul, sosul de soia sau sucul de lămâie, cărora le poţi adăuga plante aromatice după gust.
Când faci un rasol, pune carnea în apă în momentul în care clocoteşte, nu mai devreme, pentru a nu distruge vitaminele liposolubile şi pentru a nu le „spăla“ pe cele hidrosolubile.
Măsoară-ţi porţia
Bucata de carne potrivită pentru fiecare este „de suprafaţa unei palme“, explică medicul Anca Pantea. Astfel, vei primi cantitatea corectă de proteine de calitate şi nici nu vei exagera cu grăsimile animale. De asemenea, nutriţionista este de părere să ne abţinem de la carne cel puţin o zi pe săptămână, pentru a da un răgaz metabolismului hepatic.
Renunţă la prepararea prin prăjire: prin acest proces, chiar dacă nu foloseşti ulei, în preparat se formează nitrozamine, substanţe cu potenţial cancerigen.
Citeşte tot materialul pe Unica.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News