Transpiraţia este o funcţie normală a organismului care ajută la reglarea temperaturii corpului. Există însă persoane care transpiră mai mult decât şi-ar dori. Transpiraţia în exces este fie primară – nu i se cunosc cauzele, fie secundară unor boli. În ambele cazuri, este bine totuşi să cereţi sfatul unui medic.
Este adevărat că pentru prima cauză specialiştii spun că nu există un tratament, ea fiind practic o setare proastă a organismului. În cel de-al doilea caz, vinovate sunt: bolile endocrine (hipertiroidia), bolile metabolice – diabetul zaharat, guta, obezitatea, cancerele – în special transpiraţiile nocturne trebuie să ne ducă cu gândul la o investigaţie amănunţită, infecţiile – printre care şi tuberculoza, infecţiile febrile, anumite boli neurologice şi chiar unele medicamente.
Cum o tratăm
În primul rând trebuie încercate tratamentele locale pe care pacientul şi le poate face acasă cu produse dermato-cosmetice precum cele pe bază de săruri de aluminiu. Se spune că aluminiul ar putea genera cancerul de sân, însă studiile arată că nu există o legătură.
Dacă totuşi anumite persoane nu se simt confortabil cu acest tratament, există posibilitatea injectării cu toxină botulinică în zonele cu probleme. Pentru transpiraţia mâinilor şi a picioarelor există o procedură care se numeşte ionoforeză.
Aceasta presupune folosirea unui curent electric care induce un blocaj la nivelul glandelor, inactivându- le. La persoanele care nu răspund la aceste tratamente, se poate interveni chirurgical.
Pentru axilă – există procedura de chiuretare a glandelor sudoripare prin nişte mici incizii pe sub piele şi absorbţia lor cu un aparat de lipoabsorbţie. Această procedură are o durată foarte lungă, iar recidivele nu sunt niciodată la nivelul iniţial.

Urmărește-ne pe Google News