Fuguţa la medic!
În termeni medicali, i se spune hiperhidroza. E un fenomen des întâlnit ţi poate fi ţinut sub control. Numai ca, înainte de începerea oricarui tip de tratament, trebuie stabilita cu precizie cauza apariţiei transpiraţiei excesive, în urma unui control medical detaliat. În funcţie de momentul în care se manifesta, afecţiunea le indica medicilor mai multe posibile probleme de sănătate.
Transpiraţia abundenta poate masca boli deosebit de grave, precum diabetul, bolile cardiovasculare, boala Parkinson, cancerul, pneumonia, tulburarile glandei tiroide, insufi cienţa hepatica sau renala. Pe de alta parte, în perioada pubertaţii, a menstruaţiei, a menopauzei, când hormonii sunt responsabili cu stimularea activitaţii glandelor sudoripare, nu e cazul sa ne facem griji, dar nici nu trebuie sa ignoram transpiraţia abundentă.
A ce miroase?
În ciuda igienei riguroase, se întâmpla ca transpiraţia să emane izuri greu de suportat. Iar când spunem riguroasa, acest termen atribuit igienei se refera la minimum doua duşuri zilnice, insistând asupra axilelor, palmelor, picioarelor, zonei inghinale şi regiunii de sub sâni. Diabeticii au un miros specific de mere stricate, în vreme ce un iz de amoniac îi caracterizeaza pe cei ce sufera de o afecţiune a ficatului. Mirosul de peşte indica afecţiuni digestive. Insuficienţa hepatica e anunţată de mirosul de sânge stricat sau de pamânt. O disfuncţie a glandei tiroide, precum hipertiroidia, se manifesta prin transpiraţie excesiva, urât mirositoare. Însa acelaşi lucru se întâmpla şi în cazul ovarului polichistic, al prezenţei tumorilor ovariene sau al disfuncţiilor glandelor suprarenale. În ciuda miturilor, trebuie menţionat şi faptul că îndepartarea părului de sub braţ şi din regiunea inghinala nu face rău! Mai mult, apa cu bicarbonat poate înlocui cu succes orice deodorant.
Se tratează uşor!
„Există metode moderne de tratament, prin care se poate scapa definitiv de transpiraţia excesiva. Numai ca specialiştii recomanda ca astfel de intervenţii sa se realizeze primavara, înainte ca pielea sa intre în contact cu soarele verii. „Debitul sudoraţiei creşte la caldura excesiva, la emoţii sau dupa un efort. Exista o accentuare a fenomenului şi în unele boli, ca TBC, hipertiroidie, unele forme de cancer sau dupa unele medicamente, de exemplu produsele anti-Parkinson. Hiperhidroza se produce indiferent de factorii de mediu şi poate afecta semnificativ viaţa sociala, familiala şi profesionala a pacientului. Daca metodele tradiţionale nu au efect, se recomanda utilizarea metodelor moderne care rezolva aceasta problema pe termen lung, fara efecte secundare. Tratamentul medicamentos se face prin injecţii cu toxina botulinica, acţionând prin blocarea funcţiei glandelor sudoripare din zona injectata. Tratamentul chirurgical consta în chiuretarea şi aspirarea glandelor sudoripare aflate sub piele, iar rezultatele sunt permanente”, spune dr. Mihaela Leventer.